ANNONS

Dra el i badrum – vad gäller?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Är man inte utbildad och behörig elektriker får man inte utföra särskilt många elinstallationer själv, särskilt inte i badrummet. Här föreligger en ökad risk för olyckor eftersom badrummet är fuktigt och blött. Vatten och el är som vi känner till inte någon lyckad kombination. Men vad får du göra i badrummet och vad är bra att känna till när det kommer till eldragning?

Vad klassas som ett badrum?

I badrummet finns det så kallade våtzoner, de har GVK tagit fram (Golvbranschens våtrumskontroll). De olika zonerna visar var fuktbelastningen är som störst.

  • Våtzon 1. Väggytor och golvyta i duschen samt en meter utanför. Hela badrummets golv klassas som våtzon 1.
  • Våtzon 2. Väggytor en meter utanför duschen, ska förses med vattentätt skikt.

Eftersom den fuktiga miljön i badrummet innebär en fara i kombination med elektricitet ställs även krav på de elektriska produkter som finns i våtrum. De ska vara anpassade för att tåla den fuktiga luften. Du vet om produkterna uppfyller kraven genom att kontrollera deras IP-klass. Nära och inuti duschen måste alla elinstallationer vara fast anslutna, vilket innebär att apparater med stickpropp inte får användas där. Några IP-klasser som är bra att känna till:

  • IPXI. Droppskyddat
  • IPX3. Strilsäkert
  • IPX4. Sköljtätt

Vägguttag i badrum

Tidigare var det helt förbjudet att installera vanliga vägguttag i badrum. Idag får dock registrerade elinstallationsföretag installera vägguttag (230 volt) i badrum om dem är skyddsjordade. Dessutom måste samtliga vägguttag i badrummet skyddas av en jordfelsbrytare. Tänk på att aldrig använda elektrisk utrustning som är kopplad till ett vägguttag utan jordfelsbrytare i badrummet. Om du exempelvis saknar den här typen av vägguttag inuti badrummet ska du inte koppla in hårtorken i ett vanligt uttag utanför badrummet. Det kan i värsta fall leda till olyckor eftersom uttaget kanske inte är skyddat med jordfelsbrytare.

Installationer i våtrum

Även om du är händig och har renoverat hela badrummet ensam, ska du se upp med de elektriska installationerna. Det kan verka enkelt att ansluta ett nytt bubbelbad, men det är inte riskfritt. Badkar eller duschar med elektriska funktioner ska dels vara CE-märkta, dels installeras av en behörig elektriker.

Det enda du själv får göra när det kommer till elektriska installationer i våtrum, är att byta strömbrytare samt installera lågvoltsbelysning med en maxeffekt på 200 watt.

Anlita rätt elektriker

När du behöver hjälp med elektriska installationer i badrummet ska du inte bara anlita en behörig elektriker. Elektrikern ska även ha behörighet för arbete i våtrum. Eftersom behörigheten är väldigt viktig när du anlitar elektriker kan du kontrollera det hos Elsäkerhetsverket. De har information om vilka elektriker som är utbildade och auktoriserade. Så här hittar du en pålitlig och skicklig elektriker:

  1. Kontakta flera elektriker. Leta rätt på ett par olika företag så blir det enklare att jämföra anbuden. Var noggrann med att specificera exakt vad du behöver hjälp med (exempelvis installation av bubbelbad). Fråga även om du kan utnyttja ROT-avdraget samt när elektrikern kan utföra arbetet. Begär gärna referenser från tidigare uppdrag och läs recensioner om elektrikern för att bilda dig en uppfattning om arbetssätt och bemötande. Kom ihåg att fråga om priset, då blir det lättare att jämföra offerterna när du får in dem.
  2. Kontrollera behörighet. Du vill även dubbelkolla elektrikerns behörighet. Du kan hitta behörighet hos Elsäkerhetsverket, men även hos oss hittar du behöriga och kvalitetssäkrade elektriker. Företaget ska även ha F-skatt.
  3. Utför besiktning. Efter avslutat arbete är det viktigt med besiktning och dokumentation. Det är bra att fråga elektrikern om firmans rutiner för dokumentation ser ut. Ingår besiktning i priset?

Vanliga frågor och svar

Timpriset ligger vanligtvis på mellan 850 och 1 100 kronor.

Du får byta gamla trasiga proppsäkringar och vanliga glödlampor. Det går även bra att montera skarvsladdar, sladdströmbrytare och stickproppar. När det kommer till att byta befintliga strömbrytare och vägguttag går det bra så länge de som högst har 16 ampere samt är inkapslade eller ligger i en dosa.

Du får inte förändra de fasta installationerna, byta ut ojordade vägguttag till jordade, installera 230 volts golvvärme eller lägga kabel i mark.

Om det gäller våtzonerna 1 och 2 gäller minsta kapslingsklass IPX4 (kallas även IP24).

Du kan kontrollera behörighet hos Elsäkerhetsverket.

Relaterade artiklar