Innehåll i denna artikel
Stopp i golvbrunnen
Även om olika golvbrunnar kan se ut på olika sätt, har de en sak gemensamt: de har ett vattenlås som stoppar dålig lukt från att komma upp från avloppet. De flesta moderna golvbrunnar har en insats som du enkelt kan lyfta ur och rengöra. Stopp i golvbrunnen beror ofta på att det fastnat mycket hår, tvål- och oljerester i avloppet. Ta upp insatsen och rengör alla delar ordentligt, fyll sedan på med vatten igen och se om det fungerar.
Stopp i handfatet
Precis som med golvbrunnen består stopp i handfatet vanligtvis på att det fastnat hårstrån och tvålrester i vattenlåset. Beroende på hur ditt handfat ser ut kan det antingen ha ett vattenlås i plast (de är mycket enkla att öppna och kräver inte ens några verktyg) eller i metall. Det enda du behöver göra är att skruva isär delarna på vattenlåset och rengöra dem (ta bort eventuella hår- och tvålrester). Skruva sedan tillbaka delarna och prova. Ibland sitter stoppet ännu längre ner, då kan du använda en vaskrensare, den ser ungefär ut som en sugkopp på ett skaft. Börja med att hälla ner lite vatten i handfatet, sätt sedan sugkoppen över bottenventilen och pumpa några gånger. Det brukar göra susen.
Droppande kranar
Droppande kranar bör du åtgärda omedelbart eftersom de kan kosta dig flera tusen kronor om året i vattenförluster. Ofta handlar det om dåliga packningar och gamla insatser, de är enkla att byta ut och komponenterna kostar sällan mer än några tior. Här kan du följa steg för steg-instruktioner om hur du lagar droppande kranar och rinnande toaletter.
Trasig våtrumsmatta
Eftersom våtrumsmattan både fungerar som ett yt- och tätskikt krävs vissa kunskaper för att montera den på ett säkert sätt. Det är sällan rekommenderat att renovera våtrumsmatta själv eftersom det krävs trådsvetsning, vilket kan vara svårt att utföra utan erfarenhet och verktyg. Däremot finns det något som kallas för kemfog eller plansvetsvätska, det är ett medel du kan använda för att reparera mycket små springor eller sprickor, till exempel där våtrumsmattan går upp på väggen. Medlet säljs i en tub och du trycker ut en sträng på skarven. Medlet fungerar som en svetsfog eftersom den sjunker in i våtrumsmattan och blir osynlig efter att den torkat. Gäller det större hål eller om du är osäker är det dock bättre att anlita en fackman.
Fula kakelfogar
Om du har ett kaklat badrum kanske du märkt att kakelfogarna blivit smutsiga, spruckna eller fula. Det är vanligt och orsaken är ofta att det fastnat gamla tvålrester eller damm och smuts. Om du upptäckt svarta prickar är det med stor sannolikhet svartmögel – det får näring från smutsen och tvålresterna. Genom att rengöra alla fogar kan du enkelt bli av med möglet. Det finns olika sätt att rengöra och snygga upp kakelfogarna. Dels kan du rengöra dem, om det inte är tillräckligt kan du behöva lägga ny fog. Det är ett tidskrävande arbete men det är inte svårt. Det enda du behöver är en så kallad fogkrats, den kratsar du ur fogarna med. Sedan lägger du ny fog. Det kan även vara bra att köpa ett medel som förseglar fogen, de består vanligtvis av silikon och ger fogen en skyddande yta där smutsen har svårt att fastna.
Trasig kakelplatta
Det är inte särskilt svårt att byta ut en trasig kakelplatta, men du måste vara väldigt försiktig eftersom du annars riskerar att skada tätskiktet som ligger bakom. Det är säkrast att byta ut plattor som sitter i badrummets torra zon och inte inuti duschen eller nära golvbrunnen. Börja med att kratsa ur fogen runt den trasiga plattan och mejsla sedan bort den. Du kan exempelvis använda en skruvmejsel och en hammare och försiktigt knacka bort den bit för bit. Rengör området innan du limmar fast den nya kakelplattan med kakelfix. När kakelplattan torkat och sitter ordentligt ska du lägga en ny fog runtom. Tänk på att den nya fogen förmodligen inte kommer att matcha de övriga fogarna perfekt eftersom den är nyare.
Spricka i handfatet
Det är inte helt ovanligt att det uppstår sprickor i porslinshandfat. Är skadan mycket stor är det förmodligen enklare att byta ut handfatet mot ett nytt än att laga. Men gäller det små springor och sprickor kan du använda epoxilim för att laga sprickan. Förutom epoxilim behöver du T-röd, ett rakblad, en tygduk samt en högglansfärg (den ska blandas med epoxilimmet för att matcha handfatets färg). Börja med att rengöra handfatet. Efteråt fuktar du tygduken med lite T-röd och gnuggar ovanpå sprickan. Låt alkoholen avdunsta. Kontrollera anvisningarna på epoxilimmet och blanda sedan limmet med lite av högglansfärgen (du kan behöva testa dig fram med färg tills du hittar rätt nyans). Applicera sedan limmet på sprickan, ett tips är att använda en mycket liten pensel eller tops för att komma in ordentligt i sprickan. För att du ska få till en helt jämn yta använder du sedan rakbladet för att jämna ut kanten där sprickan möter handfatet. Låt sedan lagningen torka enligt instruktionerna på epoxilimmet.
Vanliga frågor och svar
Om det är en liten spricka kan du använda epoxilim blandat med lite högglansfärg (som matchar handfatet). Applicera limmet i sprickan och jämna till handfatet med ett rakblad. Låt torka.
Börja med att kratsa ur den gamla fogen med en fogkrats. Med en mejsel och en hammare knackar du sedan bort den gamla plattan. Applicera kakelfix och fäst den ny plattan. När den torkat applicerar du en ny fog runtomkring.