Avloppsrensare till toalett, badkar och handfat

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Stopp i avloppet kan bero flera saker, till exempel mycket hårstrån. Med en avloppsrensare är det oftast enkelt att avlägsna stopp, men ibland behöver man skruva isär vattenlåset om det är stopp långt ner i avloppet. Här går vi igenom hur du med hjälp av olika avloppsrensare blir av med stopp i handfat, badkar, dusch och diskho – steg för steg.

Rensa avlopp med olika metoder

Husets avlopp ser lite olika ut beroende på om det är en toalett, ett handfat, en dusch eller ett badkar. Vissa avlopp är synliga medan andra är mer svåråtkomliga. Ett handfat där röret sitter inne i väggen är betydligt svårare att rensa än ett handfat med ett synligt rör, exempelvis i kommoden under. Hur du avlägsnar stoppet beror på var det inträffat.

 • Stopp i toaletten. Här kan det fungera att helt enkelt spola ett par gånger, alternativt fylla en hink med vatten som hälls ifrån cirka en halvmeters höjd. Det skapar ett tryck som trycker undan stoppet. Det går även att använda en klassisk vaskrensare som du trycker ner i toalettstolen och pumpar upp och ned tills stoppet släpper. Om stoppet inte släpper kan du prova att använda en avloppsrensare, till exempel en rensvajer. Den består av en stålvajer med en krok eller fjäder i ena änden. Mata ner vajern i toaletten och fortsätt mata till dess att du når stoppet. Där börjar du jobba vajern upp och ner för att komma igenom det som orsakat stoppet. Vajern fångar även upp det som stoppat avloppet.
 • Stopp i handfatet. Stopp i handfatet orsakas bland annat av att hårstrån hamnar där samt oljiga rester från till exempel smink. En avloppsrensare, till exempel en vajer, fungerar bra i handfatet. För ner rensaren och dra den upp och ned med för att fånga upp det som har fastnat. Du kan även prova att använda en vaskrensare: Placera rensaren över avloppet och tejpa igen avrinningshålet (det som sitter på kanten av handfatet) eller håll för det med ett finger. Fyll på med vatten i handfatet så att gummit på vaskrensaren täcks. Pumpa sedan med rensaren tills att proppen släpper. Avsluta med att spola rent med vatten.
 • Stopp i duschen. Börja med att lyfta av silen över avloppet och ta bort allt synligt som kan vara orsaken till stoppet (hårstrån, tvålrester …). Ibland sitter stoppet längre ner i avloppet, då kan du prova att använda ett propplösningsmedel tillsammans med ett rensband. Du kan även använda en rörrensare, den kopplas till en högtrycksspruta som blåser ur stoppet. Om du använder ett propplösningsmedel med rensband ska först medlet hällas i (läs på förpackningen för att se dosering) och låta det verka. Kom ihåg att lösningsmedlet är starkt och har frätande effekt, därför ska det aldrig verka längre än vad som står på förpackningen. Skölj sedan rent avloppet med vatten. Om stoppet kvarstår kan du använda rensbandet.
 • Stopp i diskhon. Det är inte konstigt att det ibland blir stopp i diskhon. Här hamnar både matrester och olja som klibbar och täpper igenom hålet. En metod som kan fungera bra i köket är att hälla ner lite diskmedel i vasken och låta det verka i cirka 30 minuter. Häll därefter på kokande vatten.
 • Stopp i badkaret. Stopp i badkarets avlopp är vanligt och orsakas av bland annat hårstrån, tvålrester och oljor från kroppskrämer. När dessa blandas skapas en kletig massa som sätter igen avloppet. Börja med att rengöra badkaret och samla ihop hår som du kommer åt. Ett husmorsknep är att strö ut bikarbonat i badkaret och sedan spraya på en blandning av vatten och lite ättika. Det blir en kemisk reaktion som gör att blandningen börja bubbla ett par minuter. Sedan spolar du av blandningen och torkar rent. Bikarbonatet hjälper till att lösa upp fettrester i avloppet.

Köp batteridrivna avloppsrensare hos Proffsmagasinet

Olika typer av rensningsmetoder

Många får förr eller senare stopp i avloppet, det beror helt enkelt på att hårstrån, matrester eller för mycket papper spolats ner. I vissa fall går det enkelt att få bort stoppet men ibland räcker det inte med att försöka rensa genom ventilen. Om stoppet sitter långt ner behöver du skruva bort vattenlåset under tvättstället/diskhon. Det krävs vissa förkunskaper för att göra det. Du bör ha en packning hemma eftersom den kan behöva bytas ut. När du har satt ihop vattenlåset igen kan du ställa en behållare under för att se att det inte läcker. Det finns även olika typer av avloppsrensare du kan prova att använda, om problemet är mer lättåtkomligt än i vattenlåset:

 • Vaskrensare. Vaskrensaren är en gammal uppfinning som ofta löser stoppet. När du använder vaskrensaren täpper du för översvämningshålet och trycker sedan fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll på med vatten och börja pumpa. Många gånger lossnar proppen på grund av sugkraften.
 • Rensband. Om stoppet sitter längre ner i avloppsröret kan du använda ett rensband, som är en lång och böjlig vajer. Den är vanligtvis försedd med en krok eller spiral i ena änden. Rensbandet förs ner i avloppet till dess att det tar stopp. Sedan dras bandet fram och tillbaka tills stoppet lossat. Rensbandet fångar även upp det som orsakat stoppet. Tack vare rensbandets böjlighet går det att ta sig ner genom krokar och böjar i avloppsröret.
 • Rörrensare. Rörrensaren ser ut som en flexibel slang och är flera meter lång. Den kan användas vid stopp i stuprör, avloppsrör och ledningar. Den fungerar med högtryckstvätt.
Hitta en rörmokare som kan hjälpa dig med stopp i avloppet

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 576 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Använd ett rensband eller en vaskrensare. Rensbandet är en böjlig vajer som förs ner till dess att du når stoppet. Sedan förs bandet fram och tillbaka tills du gått igenom stoppet. Vaskrensaren skapar ett tryck som gör att stoppet kan lossna. Du kan också pröva att göra en blandning av bikarbonat och ättika och hälla ner smeten i avloppet. Låt verka en stund och häll sedan kokhett vatten över. Ibland sitter stoppet så långt ner att vattenlåset måste rengöras.

Rensvajern är en lång och böjlig vajer som du matar ner i avloppet tills du når stoppet. Dra sedan vajern fram och tillbaka tills du gått igenom stoppet. Vajern fångar även upp det som orsakat stoppet.

Avloppsrensaren, eller vaskrensaren som den också kallas, är sugkopp i gummi med ett skaft. Sätt sugkoppen över avloppshålet i toaletten och håll för avrinningshållet. Sedan pumpar du upp och ned. Sugkraften från pumpen gör att stoppet släpper.

Ibland går det inte att få bukt med stoppet på egen hand, då kan du behöva anlita en rörmokare. Det brukar kosta mellan 1 500 och 2 500 kronor att åtgärda ett stopp i toaletten eller handfatet.

Relaterade artiklar