Förbränningstoalett – kräver inget vatten eller avlopp

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En förbränningstoalett förbränner avfallet och omvandlar fekalier och urin till aska. På en hel vecka och om fyra personer använder toaletten, bildas endast en tekopp fylld med aska. Här går vi igenom hur förbränningstoaletter fungerar.

Bränns i höga temperaturer

Förbränningstoaletten tar hand om avfall genom att förbränna det i höga temperaturer (500 – 600 grader). Efter förbränningsprocessen har avfallet omvandlats till aska. Själva förbränningsprocessen sker i en sluten förbränningskammare. De gaser som bildas under processen leds ut via ett separat ventilationsrör. En av de största fördelarna med förbränningstoaletter är att de är luktfria och du behöver heller inte transportera avfallet till en uppsamlingsanläggning. Askan som bildas kan du strö ut i trädgården och använda som trädgårdsgödsel.

Fritidshus eller husbil

En annan stor fördel med den här typen av toaletter är att du kan placera den i stort sett var som helst – utan att ta hänsyn till avlopp och vatten. Den kräver nämligen ingen anslutning, istället kan drivas av elektricitet eller gas. Om du letar efter en lösning till fritidshuset som ligger lite avsides, kan en förbränningstoalett vara ett bra alternativ. Många byggföretag väljer också den här toaletten eftersom den kan ställas in i arbetsvagnar eller husbilar. Sammanfattning av fördelarna:

  • Krävs ingen anslutning till vatten och avlopp
  • Krävs ingen anslutning till elnätet (kan drivas på gas)
  • Barnsäker
  • Krävs inte något större utrymme
  • Enkel installation
  • Ingen avfallshantering – askan kan användas som trädgårdsgödsel
  • Kräver inga kemikalier
  • Luktfri lösning

Vanliga frågor och svar

Det är en toalett som förbränner avfallet i höga temperaturer, avfallsprodukten är aska som kan användas som trädgårdsgödsel.

Mellan 25 000 och 35 000 kronor.

En förbränningstoalett är praktisk eftersom den inte kräver någon anslutning till vatten, avlopp eller elnätet. Den kan drivas på gas eller elektricitet.

Relaterade artiklar