”Inget arbete har utförts alls”
Thomas Saltin, chef för skattebrottsenheten på Skatteverket, säger i en intervju med Dagens Arena:
– De fall som vi bedriver vidare till åtal är fall där inget arbete har utförts alls. Det är ren fejk.
Ett sådant fall uppmärksammades i Västsverige där ett företag från Lilla Edet, med minst 60 inblandade personer, har skickat falska fakturor. De har fått det att se ut som att arbeten har utförts, trots att de inte har det.
Men för att skicka ut fakturorna till en riktig person har företaget använt sig av ”måltavlor”.
– Till exempel kan det handla om att man är i maskopi med varandra. Den vars personnummer som används för inköpet av ROT- eller RUT-tjänster får lite betalt, säger Thomas Saltin.
Det är svårare att upptäcka fusk med avdragen när företag ökat på räkningarna för ROT-tjänster. De ökar summan för att kunna göra ett större kostnadsavdrag. Andra fall är lättare att upptäcka.
– Ser vi att arbetet är väldigt stort men materialinköpen är mycket små kan vi begära in materialkostnaderna från byggföretaget. Har de då köpt in material för 100 000 kronor men endast fakturerat 80 000 kronor, då ser man tydligt att de fuskat, säger Claes Wisberg, sektionschef för skattereduktionsenheten i Västervik i en intervju med Dagens Arena.
Regeringen tillsätter utredning
Fusk inom ROT- och RUT-avdrag har förekommit tidigare, men oftare i mindre skala och där enskilda individer varit inblandade. Den stora härva som nu nystas upp i Västsverige är mer allvarlig och handlar om över åtta miljoner kronor. Det har fått regeringen att tillsätta en ny utredning för att motverka fusk och arbetslivskriminalitet.
Fusken minskar den konkurrensutjämnande effekten av ROT- och RUT-avdragen, vilket i sin tur gör det svårt för konsumenter att välja ett företag som följer lagar och regler. Regeringens utredning har nu i uppdrag att bedöma om ytterligare krav ska ställas på företag som vill nyttja reduceringen. Man tittar även på om företag som misskött sig ska kunna uteslutas från att fortsätta utföra ROT- och RUT-arbeten.
– Kriminella företag ska inte få utnyttja vårt system och förstöra för de seriösa företag som vill göra rätt för sig, säger finansminister Mikael Damberg i regeringens pressmeddelande.
Utredningen kommer ta sin tid och förväntas ha en slutredovisning senast den 30:e augusti 2024.