ANNONS

Julgranens historia – det här visste du inte

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Varför tar vi in riktiga granar i våra hem, pyntar dem med ljusslingor och glitter och lägger paket under den? Det är en ganska märklig tradition, men var kommer den ifrån?

Härstammar från Tyskland

Ursprunget till att ta in en gran och klä den härstammar från Tyskland. Man tror att granen togs in för att skydda hemmet mot onda andar. Man började ta in granar i de tyska hemmen reden under 1400-talet. Varför tyskarna valde just granen tros bero på trädets trekantiga form. Den engelska munken Bonifatius (672 – 754) missionerade i Tyskland och använde granen på grund av sin trekantiga form, som ett sätt att förklara treenigheten. Munken ska då ha hängt granen i taket uppochned.

Några hundra år senare började mer rika familjer att ta in granar och pynta dem med levande vaxljus. Under 1700-talet förknippades julgranen starkt med protestantism, men utanför Tyskland förknippades granen med tyska emigrerade.

Under 1800-talet började granen spridas över Europa, den kom till Danmark 1808, Wien 1816 och till Frankrike 1840. Den första kända julgranen i Sverige kom år 1741 till Södermanland hos familjen Wrede-Sparre, men det är först under 1800-talet man börjar kalla granen för just julgran. Från början klädde man granen med vaxljus, äpplen, saffranskringlor och godis. Idag har vi bytt ut de levande ljusen mot ljusslingor och dekorerar med julgranskulor, glitter och andra prydnadssaker.

Julgransplundring

På tjugondag Knut är det dags att slänga ut julen och julgranen ska kastas ut. Men innan det sker ska det dansas, sjungas och ätas godsaker. Julgransplundringen innebär själva slutet på jul och det ska firas med en fest. Det är under julgransplundringen man historiskt sett dansar runt granen, klär av den allt pynt och slänger ut den. Traditionen är förhållandevis ny, med cirka 100 år nacken. Efter att man dansat runt granen ska den plundras, då äter man upp alla godsaker och karameller som hänger i den.

Vanliga frågor och svar

Den troddes skydda mot onda andar.

Från Tyskland.

Om bostaden var liten ställdes den ofta på en pall eller hängdes i taket.

Tyskland.

Rödgran, den har fler barr och doftar mer än ädelgranen. Dock barrar den också mer.

Det är vanligt att granen barrar lite, men om den barrar onormalt mycket kan det bero på att den behöver mer vatten (man behöver ofta vattna varje dag).

Den ska helst vänja sig vid värmen först. Om du har ett garage som är lite varmare än utomhustemperaturen får den gärna stå där ett dygn innan den tas in.

I cirka fem veckor, ibland ännu längre.

Relaterade artiklar