Få hjälp med fönsterbytet

Dags för fönsterbyte? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på fönsterbytet. Du får även lära dig mer om olika fönstertyper, vad det kostar att byta fönster och hur du kan göra det själv.

Få offerter från experter

Vad kostar fönsterbyte?

Kostnaden för att byta fönster varierar beroende på vilken typ av fönster det är, storleken på fönstret och vilken typ av fönsterglas du väljer. En snickare kan hjälpa dig med fönsterbytet, han eller hon tar mellan 350 och 450 kronor i timmen, exklusive ROT-avdrag. Använder du ROT-avdraget får du 30 % rabatt på upp till 50 000 kronor. Andra saker som påverkar priset för fönsterbytet:

  • Vridbara eller fasta fönster
  • Spröjs
  • Fönsterbrädor
  • U-värde på fönsterglaset
  • Material på fönstret

Vi rekommenderar dig att använda vår offerttjänst, då får du större chans att få ett bra pris. Skicka in en offertförfrågan helt gratis och matchas sedan med företag. Du får tillbaka offerter och kan i lugn och ro jämföra priserna för fönsterbytet.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du byter fönster

När du ska byta fönster finns det en del saker att tänka på, bland annat typ av fönster och vilket U-värde det ska vara. I tabellen nedan kan du se U-värdet för olika fönstertyper (ju lägre siffra, desto bättre isolerande egenskaper). U-värdet anges i ”W/m2K”.

FönstertypU-värde
2-glasfönster3 W/m2K
3-glasfönster2 W/m2K
Energifönster0,7 – 1,2 W/m2K

Innan du beställer fönster eller anlitar företag som hjälper dig med bytet, är det bra att kontrollera om du kan renovera dina gamla fönster. Många hus har träfönster med mycket hög kvalitet men som kan se risiga ut om de inte har skötts om. Innan du bestämmer dig för att byta alla fönster kan det vara värt att se om de gamla kan renoveras. Det kan få dem att se som nya ut igen. Även om du anlitar en snickare som gör själva fönsterbytet blir det ändå vara billigare än att köpa nya.

Om du byter ut dina gamla fönster mot nya i samma material och stil, behöver du inte något bygglov. Men om fönsterbytet innebär en stor förändring av husets utseende kan du behöva bygglov. Är du osäker kan du fråga byggnadsnämnden i din kommun.

Så väljer du rätt typ av fönster

Priset för fönster varierar mycket och beror framförallt på vilken typ av fönster det är. Aluminiumfönster är den dyraste typen men de är å andra sidan underhållsfria och har mycket lång livslängd. PVC-fönster är betydligt billigare men har kortare livslängd.

  • Träfönster. Det är den vanligaste fönstertypen i Sverige. Träfönster har hög kvalitet och en stor fördel är att träet kan renoveras och målas om, vilket ökar livslängden. En nackdel är att fönstertypen kräver regelbundet underhåll, bland annat i form av ommålning. Träfönster kostar från cirka 1 300 kronor styck.
  • Aluminiumklädda fönster. Det är ett slags hybrid mellan träfönster och aluminiumfönster – det är ett träfönster med en påknäppt aluminiumkappa utanpå. Den här fönstertypen är billigare än äkta aluminiumfönster men har inte lika lång livslängd. Aluminiumklädda träfönster kostar från cirka 2 000 kronor styck.
  • Aluminiumfönster. Äkta aluminiumfönster är i stort sett underhållsfria. De är mycket hållbara mot fukt och vatten. Aluminiumfönster kostar cirka 6 000 kronor styck.
  • PVC-fönster. PVC är en typ av plast och PVC-fönster är en av de billigaste fönstertyperna på marknaden. Du kan köpa ett PVC-fönster från cirka 600 kronor styck. Kom dock ihåg att den här typen av fönster inte är lika tålig som andra. Dels är PVC känsligt mot UV-strålning och missfärgas lätt, dels har fönstren kortare livslängd och många tycker att de ser plastiga ut.

Ovanstående priser är endast ungefärliga exempel. Kom ihåg att priserna varierar mycket beroende på fönstrets storlek samt U-värde.

Tips när du anlitar experter för fönsterbyte

Eftersom priset för fönsterbyte varierar en del, dels beroende på om det gäller 2- eller 3-glasfönster, dels beroende på om du ska anlita hantverkare i Stockholm och Göteborg eller i mindre städer, är det viktigt att jämföra företag. Via vår offerttjänst behöver du endast skicka in en offertförfrågan och sedan kommer vi matcha dig med lokala experter som utför fönsterbyte. Du får tillbaka offerter som du i lugn och ro kan jämföra. Kom ihåg att tänka igenom följande när du ska byta fönster:

  • Fasta eller öppningsbara. Vill du att fönstret ska gå att öppna eller kan det vara fast monterat?
  • Öppning. Omfönstret ska vara öppningsbart, på vilket sätt vill du att det ska öppnas – det finns vridbara, sidostyrda och toppstyrda fönster.
  • Ytbehandling. Du kan till exempel välja brandskyddade, personskyddade eller självrengörande fönster.
  • Fönstertyp. Fundera igen på vilket pris du vill betala och hur mycket underhåll du är beredd att göra. Aluminiumbeklädda träfönster, aluminiumfönster, träfönster och PVC har alla sina för- och nackdelar.
  • Storlek. Ta gärna måtten på fönstren, då blir det enklare för experten att ge dig en korrekt offert.
  • Antal. Hur många fönster gäller det? Skriv gärna en lista på fönstrens antal och mått.
  • U-värde. Vilket U-värde vill du ha? Eller vill du kanske ha energifönster?
  • Våningar. Ange hur högt upp fönstren sitter – experten behöver veta om han eller hon ska ta med byggnadsställning.
  • Befintliga fönster. Skriv även vilken typ av fönster du har just nu.
  • Övrigt. Exakt vad behöver du hjälp med? Ett fönsterbyte kan innebära allt från håltagning i vägg till val av fönster, montering och renovering. Vill du kanske byta till större fönster eller endast byta glas i befintliga fönster? Om du behöver hjälp med renovering kan arbetet även innefatta att byta tätningslister eller kitta fönster (om det rör sig om byggnadsvård av äldre hus).

Om du vill att experten ska köpa in fönstren bör du tala om det i offertförfrågan så att han eller hon kan specificera materialkostnad och arbetskostnad.

Bostadsrätt

Om du vill byta fönster i bostadsrätten behöver du få tillstånd från bostadsrättsföreningen först. Ett alternativ kan vara att lämna in en begäran om att byta samtliga fönster i föreningen.

Kostnad för fönsterbyte

Kostnaden för att byta fönster varierar och påverkas av flera faktorer. Du får till exempel betala ett högre pris för självrengörande fönster än ett fönster utan ytbehandling. De största prisdrivarna är fönstertyp (material), storlek och om du vill ha någons särskild ytbehandling. Experten tar cirka 450 – 650 kronor i timmen och hur snabbt det går att byta fönster beror på expertens erfarenhet. Räkna med ett pris på cirka 1 000 – 2 000 kronor per fönster (arbetskostnad). Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget, vilket ger dig 30 % rabatt på upp till 50 000 kronor.

Ytbehandlingar och extra funktioner till fönster:

  • Brandskydd. Står emot brand i upp till 180 minuter.
  • Personskydd. Fönstret går inte sönder även om en person skulle ramla rakt in i det. I höga byggnader kan det vara ett krav.
  • Solskydd. Förhindrar värmen från solen att ta sig igenom fönstret, men inte ljuset (30 – 40 % av värmen kommer in).
  • Anti-fog. Bra i badrum och tvättstuga – fönstren blir inte immiga av vattenånga.
  • Självrengörande. Vid regn tvättas fönstren av sig själv.
  • Inbrottsskydd. Betydligt svårare att bryta upp och ha sönder än ett vanligt fönster (glaset tål mycket mer).

När du ska köpa nya fönster är det bra att tänka igenom vilket U-värde du vill ha, det är ett mått på vilka energiegenskaper fönstret har. Det visar fönstrets totala värmemotstånd – ju lägre U-värde, desto bättre isolerförmåga. Idag använder man inte 1-glasfönster i Sverige eftersom det har alldeles för dåliga isoleregenskaper för vårt kalla klimat. Men du kan välja om du vill ha 2-glas- eller 3-glasfönster. Så här skiljer sig priserna:

  • Kostnad för 2-glasfönster. Mellan 700 och 3 500 kronor (beroende på material)
  • Kostnad för 3-glasfönster. Mellan 2 000 och 5 000 kronor (beroende på material)

3-glasfönster är dyrare, men eftersom de isolerar bättre blir energiförlusterna mindre, vilket gör att du sparar pengar.

Byta fönster själv – hur gör man?

Om du är händig och har tid kan du byta fönster själv. Det kan vara enklast att kolla på en instruktionsvideo, men i korthet går det till så här:

  1. Ta ur det gamla fönstret. Var försiktig om du vill sälja fönstren eller återanvända dem till något. Lyft av de öppningsbara bågarna och fodren.
  2. Lossa karmskruvar. Vissa fönster är uppspikade, då drar du ur spikarna, i annat fall skruvar du loss karmskruvarna.
  3. Lyft av fönsterkarmen.

Vanliga frågor och svar

Räkna med cirka 1 000 – 2 000 kronor per fönster (arbetskostnad). Vad fönstret kostar varierar beroende på vilken typ det är (aluminium, trä eller PVC).

Ja, det går bra men var försiktig om fönstren sitter högt upp. Då kan du behöva byggnadsställning och skyddsutrustning.

3-glasfönster kostar mellan 2 000 och 5 000 kronor (beroende på material).

Om fönsterbytet inte påverkar bostadens utseende behövs i regel inget bygglov. Om du ska byta fönster i bostadsrätt behöver du dock få tillstånd från föreningen.

Det beror på vilket U-värde dina fönster har nu och vilken typ du byter till.

Nej, det går att behålla karmen och enbart byta fönsterbågen och glaset.

Det beror på U-värdet i de gamla fönstren och U-värdet i de nya. Du kan göra besparingar på upp till 30 % på att byta ut fönstren. Gamla fönster har ibland U-värde på 2,5 medan nya fönster kan ha ett så lågt värde som 0,7. U-värdet är ett mått på isolerförmåga. Sämre U-värde innebär höga energiförluster.

Har du 2-glasfönster kan så mycket som en tredjedel av husets värme försvinna ut genom fönstret.

Det beror på hur erfaren och skicklig experten är, men cirka 2 timmar per fönster.

Ja, snickare kan oftast byta fönster.

Lär dig mer om fönster och fasad

Här hittar du fler artiklar om fönster och fasad. Bland annat kan du lära dig du hur sätter panelfasad, monterar markiser och kan lära dig mer om vad antennfönster är för något.