Få hjälp att bygga pool

Dags att bygga pool? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på poolbygget. Du får även lära dig mer om olika pooltyper, hur du själv bygger och vad det kostar att bygga pool.

Få offerter från experter

Vad kostar det att bygga pool?

Det beror på flera faktorer, bland annat vilket material poolen är tillverkad av, om poolen ska vara nedgrävd eller stå ovan mark och var i landet du ska bygga. Kostnaden för att bygga pool i Stockholm är i regel lite högre än att bygga pool i mindre städer, helt enkelt för att hantverkartjänster i snitt ligger lite högre där än i övriga landet. Faktorer som påverkar kostnaden för pool:

  • Förarbete. Om du vill ha en nedgrävd pool påverkas kostnaden av markens förutsättningar – om marken är bergig är det svårare att gräva och man kan bli tvungen att spränga.
  • Storlek. Ju större pool, desto dyrare – både kostnaden för poolen och för arbetet.
  • Poolmaterial. Det finns pooler i olika material, till exempel betong, trä, glasfiber och stål.
  • Isolering. En isolerad pool bevarar värmen bättre, vilket sänker kostnaden för uppvärmning. Men isolering kostar också mer.
  • Övrigt material och arbete. Vill du passa på att få hjälp att bygga en poolsarg eller bygga in poolen med mosaik, trall eller plattor? Det kan vara bra att bygga klart uteplatsen där poolen ska stå, även om det kostar mer. I samband med poolbygget, vill du även bygga en altan, fälla ett träd eller dränera?
  • Värmepump. Beroende på hur stor poolen är finns poolvärmepumpar med olika kapacitet att välja bland. Pumparna har också olika miljöklass (energieffektivitet).

När du använder vår offerttjänst matchar vi dig med lokala experter som kan hjälpa dig med poolbygget. Du skickar in en offertförfrågan och sedan får du tillbaka offerter på pool att jämföra i lugn och ro. Det kostar ingenting att använda vår offerttjänst.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger pool

Det finns många saker att tänka igenom innan du bygger en pool. Förutom kostnaden för poolen tillkommer driftskostnad, och det är en kostnad som du har varje år. Med tiden kan visst underhåll vara nödvändigt. För att du ska bli nöjd med poolen och hålla budgeten är det bra att planera ordentligt.

  • Placering. Se efter var på din tomt en pool skulle passa bäst. Ta hänsyn till om det finns söderläge, stora träd som eventuellt skuggar och hur markförhållandena ser ut. Finns det exempelvis rör och elkablar i marken där du vill gräva? Om du har möjlighet att placera poolen framför köket kan det vara praktiskt eftersom det blir enkelt att bära ut drycker och snacks. Om du har en altan i anslutning till huset kan även det vara en bra plats för poolen eftersom man då slipper gå så långt för att ta ett dopp.
  • Bygglov. I regel krävs inget bygglov för pool, men det beror på hur konstruktionen ser ut och vilken typ av tomt det gäller. Om du är osäker är det enklast att ringa till byggnadsnämnden.
  • Nedgrävd pool eller ovanmarkspool. Något annat som är viktigt att bestämma är om poolen ska byggas ovan mark eller vara nedgrävd. En nedgrävd pool ser mer exklusiv ut och är bekväm kliva ner i, samtidigt kräver den mer arbete i form av grävning. Det kostar oftast mer att ha poolen nedgrävd. En ovanmarkspool har en konstruktion som gör att dess väggar tål att stå ”fria” och som inte behöver stöttas från sidorna. Det brukar inte vara lika snyggt att ha en pool stående som den är, ofta bygger man in den, exempelvis i altanen. Då kan den se nedgrävd ut eftersom ytan hamnar i samma nivå som altangolvet.
  • Storlek. Standardstorlek för pooler är 4 x 8 meter eller 3 x 6 meter, det är tillräckligt stort för att man ska kunna simma i den och vistas flera personer samtidigt. Fundera på vilka behov du och din familj har. Kom ihåg att ta hänsyn till just din tomts förutsättningar. I en liten trädgård kommer en stor pool att kännas otymplig.
  • Köpa färdig pool eller bygga. Du kan köpa färdiga pooler, till exempel i glasfiber eller trä. De levereras vanligtvis som ett stort kar som du sedan bygger in eller gräver ner. Bygger du själv, eller anlitar en firma som bygger åt dig, har du fördelen av att kunna välja storlek och form. Du kan också själv bestämma ytskikt, exempelvis kakel eller mosaik.

Pooltyper

Det finns flera typer av pooler och kostar olika mycket och har olika egenskaper.

  • Stålpool. Stål är ett hållbart material som går att forma på olika sätt. Konstruktionen är stark och en pool av stål klarar av att stå nedgrävd och ovan mark. Stålpooler kostar lite mer än exempelvis trä- och glasfiberpool.
  • Gjuten betongpool. En lyxigare pool är den gjutna betongpoolen som kan kläs med såväl mosaik som kakel. Betong är hållbart och tåligt och vanligtvis bygger man in cellplast i konstruktionen, vilket skapar bra isolerande förmåga. Betongpooler är ett dyrare alternativ än andra.
  • Träpool. Träpooler är enkla att montera och materialet tål markrörelser bra. Pooltypen är dessutom billigare än de flesta andra, dock är den inte lika tålig eftersom även tryckimpregnerat och vädertåligt trä ruttnar med tiden.
  • Glasfiberpool. Ett vanligt poolmaterial är glasfiber. Det är lättskött och saknar skarvar eftersom pooltypen levereras som ett färdiggjutet stycke. Det går att hitta förhållandevis billiga alternativ. Glasfiber är dock inte lika väderbeständigt som exempelvis en betong- eller stålpool.

Att tänka på när du anlitar företag som bygger pool

Kostnaden för att bygga pool kan skilja sig mycket, därför är det viktigt att jämföra företag innan du bestämmer dig. Via vår offerttjänst blir du inte bara matchad med pålitliga experter i ditt område, du får även offerter som du kan jämföra i lugn och ro.

För att du ska få tillbaka bra offerter är det viktigt att du så detaljerat som möjligt beskriver vilken typ av pool du vill bygga. Andra saker som är bra att informera om:

  • Tomten. Är tomten sluttande, bergig, plan eller sandig? Markförhållandena påverkar hur komplicerad grävningen blir.
  • Storlek. Skriv ner storleken så att företaget kan beräkna material- och tidsåtgång.
  • Nedgrävd eller ovanmark. En nedgrävd pool eller ovanmarkspool kräver olika typer av arbeten och maskiner.
  • Altan. Vill du bygga trall runt poolen? Beskriv i så fall hur den ska se ut.
  • Sarg. Det ser prydligare och mer arbetat ut om du gör en sarg runt poolen. Den fungerar som poolens övre kant. Beskriv gärna vilket material du vill ha på sarg, exempelvis sten, granit eller trä.

Kostnad för att bygga pool

Förutom själva inköpspriset för poolen, som varierar beroende på om du köper en färdig pool eller om den ska platsbyggas, tillkommer det även andra kostnader, för exempelvis pooltak eller pooltäckning, poolrobot, värmepump, stege eller trappa och själva installationskostnaden.

Det är svårt att ge ett exakt pris för olika pooltyper men här är en fingervisning för olika pooler i standardstorlek (4 x 8 meter) och där arbete och material ingår i kostnaden. Priset är exklusive ROT-avdrag.

  • Gjuten betongpool. Från 350 000 kronor
  • Thermopool*. Från 320 000 kronor
  • Glasfiberpool. Från 100 000 kronor

*Thermopool byggs av isolerblock som sedan gjuts. Insidan kläs med en liner.

Något annat som påverkar kostnaden är vilken typ av entreprenad du väljer. Pris för totalentreprenad när du bygger pool är högre än om du själv utför delar av bygget. Men samtidigt hjälper ett företag dig med allt. Du slipper själv vara med och bygga och förbereda inför bygget. Är du händig och göra vissa delar själv kan du istället anlita hantverkare för de arbetsmoment du behöver hjälp med, som grävarbetet. Vissa pooler är enklare att bygga än andra, till exempel är det lättare att bygga in en pool i altanen än att gräva ner den.

Bygga pool själv – hur gör man?

Genom att själv utföra delar poolbygget kan du spara in en hel del kostnader. Du kan till exempel hyra en grävmaskin och gräva ut för poolen. Grävarbetet är nämligen ett av de mest tidskrävande momenten och du sparar in många hantverkartimmar på att göra det själv. Men du måste vara försiktig, det kan finnas ledningar i marken. Dessutom måste du kontrollera markens förhållanden så att grundvattennivån inte ligger för högt. I samband med grävningen brukar man även dränera, vattnet runt omkring poolen måste ledas bort någonstans, antingen till en dagvattenkoppling eller en stenkista.

Att bygga pool steg för steg och utan tidigare erfarenhet är inte omöjligt, men det kräver mycket planering och förberedelser. Förutom grävning och dränering behöver du fundera på hur du ska få el till belysning och värmepump.  

Vanliga frågor och svar

Kostnaden för grävning är uppdelad på arbetskostnad och material samt bortforsling av schaktmaterialet. En grävmaskinist kostar cirka 1 000 kronor i timmen och hur lång tid grävningen tar beror på markens förutsättningar.

Standarpooler på 4 x 8 meter går att ta några simtag i. Du kan även investera i jetstrålar som du simmar emot.

Helst inte närmare två meter eftersom det kan skvätta en del vatten från poolen.

Det beror på vilket material den är tillverkad av. Betongpooler kan hålla mycket länge medan en glasfiberpool med liner kan behöva renoveras efter cirka 15 – 20 år (byta liner).

Högst 1,2 meter (räknat från marknivå intill poolen).

Det krävs någon form av skydd mot olycksfall om poolen är djupare än 20 centimeter. Det kan antingen vara ett staket (minst 0,9 meter högt) eller poolöverdrag som tål vikten från ett barn.

Det är svårt att svara på eftersom priset påverkas av en rad olika faktorer, bland annat pooltyp, storlek, om den ska vara nedgrävd eller inte, vilket material poolen kläs med och hur mycket av jobbet du gör själv. Ett pris mellan tummen och pekfingret är från 200 000 kronor.

Det är billigare om poolen kan stå ovan mark, då slipper du kostnaden för grävning. En av de billigare pooltyperna är glasfiberpool.

Uppvärmningskostnaden för en normalstor pool (4 x 8 meter) som värms upp av en poolvärmepump är mellan 500 och 1 000 kronor i månaden (28 grader). Är poolen välisolerad och du väljer en poolvärmepump med låg energiförbrukning, blir det billigare i längden.

Lär dig mer om pooler

Här hittar du fler artiklar om pooler. Bland annat kan du lära dig om olika poolöverdrag, poolvärmepumpar, vilka kemikalier du ska ha i vattnet och vilken typ av filter som passar bäst till poolen.