Innehåll i denna artikel
Innervägg
Den delen av väggen som är synlig på husets insida består ofta av en gipsskiva, alternativ en gipsskiva med tapet. Det här skiktet går bra att måla, tapetsera eller sätta upp panel på. Men hade det endast funnits en gipsskiva hade du inte kunnat sätta upp hyllor och tavlor i väggen, det är tack vare skivmaterialet som ligger innanför gipset som gör det möjligt.
Skivmaterial
Bakom innerväggarna sitter det någon typ av skivmaterial, till exempel en OBS-skiva. Den skivan ger gipsväggarna stabilitet och möjliggör för upphängning av hyllor, tv, tavlor och liknande.
Installationsskikt
Nu börjar vi närma oss väggens kärna, den består av ett tunnare skikt av isolering och liggande reglar. Det här skiktet är viktigt eftersom det bryter köldbryggan. Dessutom finns det utrymme här för att följa elinstallationer och rör – utan att du behöver ta upp hål i fuktspärren.
Fuktspärr
Utan en fuktspärr i väggen hade huset snabbt fått fuktproblem och tillväxt av mögel. Fuktspärren förhindrar den varma och fuktiga inomhusluften från att tränga igenom de olika skikten. Istället tvingas luften att söka sig ut på annat håll – genom husets ventilationssystem. Fuktspärren består av en åldersbeständig plast.
Ytterväggsisolering och väggreglar
Nu kommer väggens tjockaste skikt – isoleringen. Det här skiktet har i uppgift att bevara varmluften på husets insida. Isolermaterialet är en extremt dålig värmeledare, vilket är precis vad man eftersträvar. Den varma luften som kommer inifrån fastnar därför i isoleringen, vilket gör att den innehåller massvis av stillastående varmluft.
Vindskyddsfolie eller vindskyddspapp
Nu närmar vi oss husets utsida och den utmanande miljön utomhus. Här ligger husets vindskydd, det skyddar den bakomliggande isoleringen från luftrörelser från utsidan. Hade det blåst rakt igenom isoleringen skulle den isolerande effekten försvinna.
Luftspalt
Det här är det näst sista skiktet i väggen, men egentligen består den inte av något, det är en luftspalt, alltså ett litet utrymme mellan vindskyddsfolien och husets ytterpanel. Det här lilla utrymmet i väggen är viktigt eftersom vatten som tränger in från utsidan kan torka ut här. Sedan kan vinden som blåser in i luftspalten ventilera bort fukten från ytterväggen.
Ytterpanel
Det yttersta och sista skiktet är själva panelen. Ytterpanelen kan vara tillverkad av olika material, varav träpanel är vanligast i Sverige. Den kan vara antingen liggande eller stående.
Vanliga frågor och svar
Gipsskiva, träskiva, installationsskikt, fuktspärr, isolering, vindskydd, luftspalt och ytterpanel.
Enligt de nuvarande byggreglerna står det att de allmänna rekommendationerna för mineralull är 240 millimeter i yttervägg. I passivhus är isoleringen tjockare, cirka 500 millimeter.
En yttervägg i träpanel är cirka 300 millimeter tjock.