Få hjälp att montera takfönster

Vill du montera takfönster? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på installation av takfönster. Du får även lära dig mer om olika typer av takfönster, vad som är viktigt att tänka på när du väljer modell och hur du själv kan montera takfönster.

Få offerter från fönsterinstallatörer

Vad kostar takfönster

Kostnaden för att sätta in eller byta takfönster varierar en del beroende på om du ska leja bort hela arbetet eller utföra vissa delar själv. Även valet av fönster påverkar slutpriset. Ett ungefärligt pris för normalstora takfönster ligger på mellan 5 000 och 6 000 kronor. Men väljer du extra stora takfönster eller kupolfönster, kan det förstås bli dyrare. Andra saker som påverkar kostnaden:

  • Glas. Det finns både 2- och 3-glasfönster till takfönster, 3-glasfönster ger ännu bättre isolering. Plant glas är billigare än välvt. Du kan även välja om du vill ha fasta fönster eller öppningsbara.
  • Arbetskostnad. En snickare som ska sätta in takfönster tar vanligtvis mellan 350 och 650 kronor i timmen (exklusive ROT-avdrag) och det tar mellan 10 – 20 timmar att sätta in ett normalstort fönster.
  • Förutsättningar. I regel är det inte särskilt komplicerat att sätta in takfönster, men om det ligger takreglar eller takstolar i vägen kan de behöva bytas ut innan fönstret monteras, vilket medför mer arbete och på så vis mer kostnader.

Med ROT-avdraget kan du göra ett prisavdrag på 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller för arbetskostnaden). Vill du få offert på installationen av takfönster? Skicka in en offertförfrågan så matchar vi dig med takfönsterinstallatörer i ditt område – det är kostnadsfritt.

Hitta din lokala fönsterinstallatör

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på när du monterar takfönster

För att du ska bli nöjd med det nya takfönstret är det viktigt att tänka igenom var den mest optimala platsen är, hur stort fönstret bör vara och om du behöver extra funktioner.

  • Placering. Med ett takfönster kan du helt plötsligt skapa rymd och ljus åt ett annars mörkt utrymme som tidigare inte användes.
  • Funktion. Hur har du tänkt använda utrymmet som ska få ett takfönster? Är det ett sovrum, lekrum eller kanske en matsal? I så fall kommer ett takfönster vara praktiskt. Men ett takfönster i ett vardagsrum kan vara mer störande än praktiskt eftersom teven kan bländas.
  • Storlek. Ju större fönster, desto mer ljusinsläpp. Kom ihåg att du måste ta hänsyn till takets förutsättningar, det går inte bara att ta bort sparrar och bjälkar hur som helst.
  • Ventilation. En ventilationslösning i takfönstret kan bidra till bra luftcirkulation.
  • Solskydd. Ett tips är att fundera över mörkläggning av takfönstret. Det kan vara praktiskt att få hjälp med persienner eller mörkläggningsgardiner i samband med installationen. Om fönstret kommer sitta högt upp och oåtkomligt kan det vara värt att fundera på fjärrstyrning.
  • Fjärrstyrning. Med fjärrstyrning kan du öppna och stänga gardiner genom en fjärrkontroll, vilket underlättar om takfönstret är svårt att komma åt.
  • Avancerade alternativ. Det finns avancerade fönstertyper som automatiskt stängs när det börjar regna eller som drar för gardinen när temperaturen blir för hög. Avancerade lösningar kostar förstås mer, men kan vara ett praktiskt alternativ om fönstret är svåråtkomligt.
  • Bygglov. Tänk på att du i regel behöver bygglov för att sätta in ett nytt takfönster.

Så väljer du rätt typ av takfönster

Ett takfönster byggs direkt i taket och ger cirka tre gånger så mycket ljusspridning som ett traditionellt fasadfönster. När du väljer takfönster kan du, förutom att välja tjocklek på glaset, välja hur fönstret ska hängas.

  • Pivåhängt. Det pivåhängda fönstret är fäst i sidorna. Det kan monteras i taklutningar 15° – 90° och fönstrets båge kan rotera i 180°. Fönstret öppnas med ett handtag som sitter på fönstrets ovankant – det går att öppna även om det står möbler under.
  • Topphängt. Det topphängda fönstret är fäst i underkanten av ramen.
  • Material. Takfönster, precis som vanliga fasadfönster, tillverkas i olika material. Till exempel finns takfönster i PVC, trä och aluminium. PVC-fönster är i regel billigare och en fördel är att de är underhållsfria. Takfönster i trä passar ofta bra till traditionella trähus. Träfönster har en lång livslängd men kräver samtidigt underhåll i form av slipning, skrapning och målning samt rengöring.

Något annat som är viktigt att fundera på är vilket U-värde fönstret ska ha. U-värdet avgör hur värmetätt och välisolerat fönstret är. Ju lägre U-värde, desto bättre isolerat är det. Det påverkar även värmeinströmningen. Ett dåligt isolerat fönster kommer inte bara släppa ut värme från huset, det kommer även släppa in mycket värme utifrån, vilket kan göra utrymmet väldigt varmt på sommaren.

Väderstreck!

Det är viktigt att tänka igenom var du ska ha takfönstret. Olika väderstreck ger olika typer av ljus. Sitter fönstret i norrläge kommer ljuset vara kyligt och mjukt. Sitter det i öst eller väst blir ljuset varmt och gyllene och sitter det i söder är ljuset starkt.

Tips när du anlitar företag för att bygga takfönster

Det är viktigt att tänka igenom vilken typ av takfönster du vill ha innan du kontaktar installatörer. När du skickar din offertförfrågan är det bra om du är så detaljerad som möjligt i din beskrivning. Följande information är bra att få med:

  • Typ av takfönster. Vill du ha ett pivå- eller topphängt fönster? Eller kanske ett fast takfönster? Vilket U-värde ska fönstret ha?
  • Storlek. Hur stort ska fönstret vara? Fundera över hur utrymmet ska användas. Om det är ett rum som ska användas mycket, till exempel ett hemmakontor, kan det vara värt att satsa på ett större fönster.
  • Taktyp. Tegelpannor, plåttak eller kanske papptak?
  • Taklutning. Vet du vilken lutning taket har? Skriv i så fall ner det.
  • Material. Har du redan köpt in ditt takfönster eller vill du ha offert även på fönster? Om du vill ha förslag från leverantören är det viktigt att du tydliggör det så att experten kan dela upp kostnaderna för material och arbetsinsats.
  • Extra tillbehör. Har du några andra önskemål? Kanske vill du kunna mörklägga takfönstret? Det finns även särskilda glas med solskydd som motverkar värmeinstrålningen.
  • ROT-avdrag. Informera experten om du vill utnyttja ROT-avdraget.

Kostnad för takfönster

Kostnaden för takfönster delas upp i material och arbetskostnad. Materialet, alltså själva takfönstret, ligger vanligtvis på mellan 5 000 och 6 000 kronor för ett normalstort fönster. Med det sagt kan det vara betydligt dyrare om du vill ha ett energiglas eller extra stora takfönster. Hantverkartjänster är i regel mellan 10 och 20 % dyrare i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg, än i mindre städer. Med ROT-avdrag blir arbetskostnaden 30 % billigare.

Sätta in takfönster själv – hur gör man?

Om du är händig och har lite tid att lägga kan du montera takfönster själv. Det är ingenting för nybörjaren, men har du byggvana är det inte några problem. I korthet gör du så här:

  1. Ett hål sågas upp i taket. Takbeklädnaden måste tas bort över det område där fönstret ska sättas in. För att ta reda på var läkten sitter kan du öppna upp vid takfoten. När taket är öppet ner till undertaket ska hålet sågas upp. Det sågas ner till snedväggen på husets insida. Då går det att se exakt var fönstret ska sättas. Skruva sedan fast en regel i hålets botten, den måste sitta helt vågrätt eftersom fönstret ska vila på den regeln. Gör på samma sätt i hålets överkant. Såga av läkten där fönstret kommer att sitta (tänk på att göra hålet cirka 2 – 5 centimeter bredare än det faktiska fönstret). Såga sedan vidare in genom innertaket.
  2. Fönstret fästs på läkten. Vinkelbeslag skruvas fast på fönsterkarmen – fönstret ska hamna i nivå med taket. Placera sedan fönstret på bottenregeln och vicka ner det tills det når den övre regeln. Se till att det är lika mycket luft i över- som underkant innan du skruvar fast fönstret i beslagen.
  3. Fönstret tätas utifrån. Fönstret tätas först i underkant från utsidan. Du tätar med en plissékrage vilket är som en bred remsa med självhäftande sida. Den klistriga sidan fäster du ner mot pannorna så att den sluter tätt. Tryck ordentligt så att kragen formar sig efter takpannorna. Fixera sedan plissékragen med en skena som du trycker fast genom ett spår i fönsterkarmen. Avsluta med att fästa skenan med tre skruvar. Placera sedan ut resten av tätningarna, följ monteringsanvisningarna. Ofta behöver tegelpannorna som sitter närmast fönstret skäras till, ta ner dem på marken och såga med vinkelslip. Skruva upp tegelpannorna på läkten.
  4. Ett hål sågas upp från insidan. Nu när fönstret är tätat från utsidan är det dags att täta det från insidan. Det är viktigt att fixa en fuktspärr bakom fönstret som tätar den gamla fuktspärren samt fönstret. Först behöver du dock såga ut det riktiga hålet. Börja med att hålla en tumstock mot karmen i vinkel och mät in till fönsterspåret. Det är viktigt att vinkeln ligger helt tätt mot karmen och står vinkelrätt mot fönster och snedtak. Flytta sedan samma mått till gipsväggen, se till att hålla kvar vinkeln. Gör likadant i fönstrets alla hörn. Det här gör du för att du ska kunna såga taket i samma form som den inre kanten av spåret – då blir smygens sidor helt vinkelräta på väggen. Mät ut en rak linje från markeringarna, den sågar du sedan efter så du får helt lodräta linjer. Det är enklast att använda en tigersåg eller sticksåg för att såga helt rakt.
  5. En smyg med fuktspärr tillverkas. Nu är det dags att täta ordentligt och sammanfoga den gamla fuktspärren med fönsterkarmen. Annars riskerar luft att sippra igenom takkonstruktionen. Använd folie, tejp och lim. Folien ska limmas fast i karmspåret. Där karmen möter hålet i taket ska stålskenor monteras, de är i dessa skenor du sedan kommer att skruva fast fönstersmygarna. Sätt skenan mellan gipsskivan och fuktspärrfolien. Överför fönstersmygens mått till en gipsskiva och såga ut formen. Skjut in gipsskivorna i karmens spår och skruva fast i stålvinklar. Vinkelskivorna skruvas i sin tur fast hela vägen runt fönstersmygen. Måla sedan fönstersmygen i samma färg som väggen så får du ett sömlöst resultat.

Köp takfönster hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

I den här artikeln hittar du en kortare steg för steg-beskrivning.

En snickare tar mellan 350 och 650 kronor i timmen och det tar cirka 1 – 2 dagar att montera ett takfönster. Takfönstret i sin tur kostar vanligtvis mellan 5 000 och 6 000 kronor. Ett ungefärligt pris för fönster plus montage ligger på cirka 9 000 – 10 000 kronor.

Ett normalstort takfönster kostar cirka 5 000 – 6 000 kronor. Med det sagt finns det betydligt dyrare takfönster för tiotusentals kronor.

Det beror på önskemål och budget. PVC-fönster är i regel billigare än träfönster men kräver å andra sidan inget underhåll. Träfönster håller i sin tur längre men behöver skötas om. Aluminiumfönster har hög kvalitet och livslängd och kräver inte något särskilt underhåll, de kostar dock mer än andra alternativ.

Ja, det krävs vanligtvis bygglov för att sätta in ett takfönster eftersom åtgärden förändrar husets utseende.

Räkna med cirka en arbetsdag för en professionell hantverkare.

Lär dig mer om fasad

Här hittar du fler artiklar om fasad. Bland annat kan du lära dig hur du monterar markiser, sätter upp fasadpanel, hur du byter dörrar och fönster och lära dig mer om antennfönster.