ANNONS

Inomhuspool

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Med en inomhuspool kan du och familjen njuta av bad hela året – oavsett väder. Men vad gäller egentligen när man anlägger en pool inuti huset? Här går vi igenom ROT-avdrag, kostnader och bygglov.

Bygglov och ROT-avdrag

När du bygger en pool inomhus, eller en utomhuspool för den delen, krävs sällan bygglov. Men det kan variera beroende på vilken kommun du bor i, kontrollera därför med byggnadsnämnden i din kommun. Bygglov för pool i Stockholm krävs i regel inte, men dubbelkolla ändå med din kommun. Tyvärr omfattas inte en nybyggnation av inomhuspool av ROT-avdraget, inte heller för anläggning av utomhuspool. Det beror på att ROT-avdraget endast täcker reparation, ombyggnad och tillbyggnad och pool anses inte vara en egen byggnad, om du inte bygger in den under ett högt tak. Dock ska du förstås ändå fråga hantverkaren eller byggföretaget du anlitar. Reparationer på den färdiga poolen täcks ofta av ROT-avdraget, men inte själva anläggningen.

Placering och storlek

En rekommenderad storlek för pooler är 6 x 3 meter, det är lagom för en familj på fyra personer. Om ni ofta har gäster över kan det dock vara värt att välja en större pool. Ett tips är att skissa upp poolens storlek på golvet, använd vanlig maskeringstejp. Det är enklare att visualisera sig storleken om man kan se den.

Inomhuspoolen kan inte byggas var som helst. Eftersom den väger mycket när den är vattenfylld sätter det också höga krav på golvet och underliggande och bärande konstruktion i huset. Många väljer därför att bygga pool inomhus på mark- eller källarplanet där golvet är som mest bärande. Ska man anlägga en inomhuspool bygger man det rummet ungefär som ett vanligt badrum – med fuktspärr och lämpliga ytskikt. Golvets lutning ska givetvis gå mot poolen och inte luta mot väggarna. Golvbrunnar ska anläggas där behov finns.

Ventilation

En annan sak du behöver tänka igenom är hur inomhusklimatet förändras när du har en pool. En stor vattenfylld behållare kommer generera ånga och fuktig luft – den måste ta sig ut någonstans, annars kommer du snart få problem med mögeltillväxt. En luftavfuktare är exempelvis bra att ställa i rummet med poolen. Avfuktare tillverkas av olika material och det är viktigt att du väljer något som är beständigt. Kontrollera att värmeväxlare och fläktar i avfuktaren är tillverkade av ett material som inte riskerar att rosta. Grundmaterialen som rekommenderas är aluminium, alternativt pulverlackerad eller varmförzinkad stål. Värmeväxlarna i avfuktaren bör vara tillverkade av epoxybelagd aluminium för att bli korrosionståliga. Tänk på att utan tillräcklig ventilation får du inte bara fuktrelaterade problem i huset, den starka klordoften kommer också att sprida sig i hela hemmet.

Det är viktigt att ventilationen du väljer är anpassad efter din anläggning. Det finns flera faktorer som påverkar hur fuktig luften blir:

  • Avdunstning från poolen. Ökar fuktbelastningen.
  • Antal användare av poolen. Ökar fuktbelastningen.
  • Utomhusluft. Minskar fuktbelastningen.

Förutom ventilation behöver du ta med ett reningsverk samt ett överdrag i beräkningen när du tar fram budgeten. Reningsverket är viktigt för att poolens vattenkvalitet ska ligga på topp och överdraget är både viktigt ur energi- och säkerhetssynpunkt. Poolöverdraget skyddar bland annat barn från att trilla ner i vattnet. Dessutom har många överdrag en isolerande effekt, vilket minskar värmeförlusten och bevarar temperaturen längre tid.

Typ av inomhuspool

När det kommer till inomhuspooler är det vanligast att platsbygga poolen. Materialet varierar, du kan både bygga inomhuspool i betong, mursten, armerad betong och isolerblock. Trä används sällan till anläggning av inomhuspooler. Det finns fördelar med just betong, till exempel är det ett hållbart poolmaterial samtidigt som poolen blir lyxigare. Du kan skapa en dekorativ pool genom att kakelsätta betongpoolen, vilket ofta känns lyxigare än att lägga en vanlig liner i plast. Om det inte skulle fungera att bygga inomhuspool i ditt hus kan du istället satsa på att bygga ett poolhus, kostnaden varierar en del och det finns billigare alternativ om du väljer byggsats.

Temperaturen då? Mellan 26 och 30 grader brukar vara lagom för en inomhuspool.

Hitta en expert som kan bygga inomhuspool

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det varierar beroende på om poolen anläggs i samband med nybyggnation av ett hus eller i ett befintligt, vilket material den byggs av samt hur stor den ska vara. Du får räkna med minst 400 000 kronor för en anläggning på 4 x 8 meter, då är inte konstruktion, grävning och dränering inräknad.

Det är sällan bygglovs kräv för anläggning av pool, men det är möjligt. Kontrollera därför alltid vad som gäller genom att kontakta byggnadsnämnden i din kommun.

Ska du bygga en inomhuspool är betong vanligast, alternativt armerad betong, mursten eller isolerblock.

Mellan 26 och 30 grader brukar vara lagom i en pool.

För en familj på fyra personer är en pool i storleken 6 x 3 meter lagom.

Relaterade artiklar