Innehåll i denna artikel
Klimatförändringen påverkar tillväxten
Allteftersom klimatet blir varmare och fuktigare ökar även tillväxten av blånadssvampar, alger, lavar och mögel. Men en annan orsak till svamptillväxt handlar även om att dagens husfärger blivit betydligt mer miljövänliga. Även om färgerna innehåller bekämpningsmedel mot mögel- och algangrepp saknar de mer kraftfulla gifter som tidigare höll borta den mikrobiella påväxten, bland annat bly, kvicksilver och pentaklorfenol. Och tur är väl det, eftersom gifterna har mycket negativ påverkan på människor och miljö. De moderna färgerna innebär dock att fasaden behöver tvättas oftare än förr, helst vartannat år.
Var i landet man bor påverkar också hur stora problem med mögel och svamp man får på fasaden. Hus i Stockholm och andra storstäder drabbas exempelvis hårdare och snabbare av mögel- och algproblem än hus på landsbygden. Mikroorganismer trivs nämligen i föroreningar, de hämtar sin näring från dem. Håller man fasaden ren får de alltså svårare att överleva. Däremot är hus i kustnära områden ganska hårt utsatta på grund av de salta vindarna.
Redskap och medel att använda vid fasadtvätt
Om det var ett tag sedan du tvättade fasaden är det bra att kontrollera att du har de redskap och medel som behövs. Du behöver handskar, diskmedel (alternativt miljömärkt såpa), tvättborste, hinkar och trasor. Beroende på husets höjd kan du också behöva en stege för att nå ända upp. Är huset mycket högt kan det vara bra att hyra en byggnadsställning. De är enkla att använda och gör arbetet betydligt säkrare. Beroende på hur smutsig fasaden är räcker det inte alltid med endast diskmedel eller såpa utan det kan behövas ett miljömärkt mögel- och algtvättmedel. Det går även att rengöra fasaden med högtryckstvätt, men risken är att träet flisas och slits, särskilt på äldre hus.
Alg- och mögeltvätt bäst i test
När det gäller mögeltvätt till fasaden finns det många alternativ. Förutom att du kan tvätta fasaden med Yes, såpa och ättika, finns det även färdiga alg- oh mögeltvättmede som är effektiva. De stora varuhusen erbjuder flera typer av produkter och till olika priser. Hur ska du veta vilken som är det bästa mögeltvätten? Eller vilken den bästa fasadtvätten är? Flera tester har gjorts för att ta reda på detta. Ett test utfördes på målad träpanel med mögelangrepp och man provade totalt nio olika mögeltvättmedel. Efter ett år gjorde man en kontroll för att undersöka mögelpåväxten. 0 i listan innebar ingen påväxt, 1 innebar antydan till påväxt, 2 innebar lätt påväxt och 3 innebar påtaglig påväxt:
- Alg & Mögeltvätt från Biokleen: 1,4
- Dentar Combi Clean från Impregnum AB: 1,9
- Alg & Mögeltvätt från Nitor Ute: 1,9
- Yes Original från Procter & Gamble: 2
- Alg & Mögeltvätt från Beckers AB: 2,4
- Bor-ex från Impregnum AB: 2,7
- Prickfri 7 Underhållstvätt från Jape Produkter : 2,7
- Husvask/Pingo Desinfektion från Jotun: 2,8
- Boracol 10 från Svenska Reimpregnerings AB: 2,8
Här kan du köpa mögeltvättmedel:
Här kan du köpa tvättborste till fasad:
Tvätta med ättika!
Om tvättmedlet råkat torka in i träet kan du neutralisera ytan innan du målar om fasaden med hjälp av ättika. Spraya på en blandning av 50 % ättika (24-procentig) och 50 % vatten på fasaden. Låt ättikan torka in i träet.
Så här tvättar du fasaden med såpa
- Skölj av hela fasaden med en vattenslang.
- Blanda till såpa eller diskmedel i en hink med vatten och doppa tvättborsten i blandningen för att sedan skrubba väggarna. Detta moment är det viktigaste eftersom du genom skrubbningen får bort alla smutspartiklar. Om du har tillgång till en lågtrycksspruta kan du även använda den för att spruta på rengöringsmedlet.
- Låt medlet verka ett par minuter så att det går in i träet ordentligt.
- Avsluta med att skölja av hela fasaden med vatten.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Om du ska måla om fasaden
Du kan såklart tvätta fasaden utan att måla huset, men om du ändå planerar att utföra en fasadmålning är det viktigt att du planerar rengöringen i förväg. Det är viktigt att du låter ytan torka helt och hållet innan du börjar måla. Det kan ta upp till två veckor, om det inte är riktigt torrt och varmt väder, då det torkar snabbare. En fasad bör målas om efter 10 – 15 år. Det lönar sig ofta att investera i en så hållbar färg som möjligt. Det finns husfärger som är särskilt motståndskraftiga mot just mögel- och algangrepp, bland annat:
- Teknos Nordica Eko
- Rusta Premium Fasadfärg
- Biltema Träfasad V
- Falu Vapen Fasadfärg
Dessa fasadfärger är dessutom bra ur miljö- och hälsosynpunkt.
Vanliga frågor och svar om fasadtvätt
Kanske har du några funderingar om vad du bör tänka på inför fasadtvätten, vilka material och redskap du behöver samt hur lång tid jobbet tar?
Ofta räcker det gott och väl med att använda helt vanligt diskmedel eller miljömärkt såpa. Men för svårare mögel- och algangrepp kan det behövas en alg- och mögeltvätt, alternativt en fasadtvätt.
En vanlig skurborste fungerar bra för fasadtvätt, men för att komma åt ordentligt även på höjden (om du vill slippa att använda en stege) finns även speciella fasadborstar med långt skaft. Vissa gillar att använda skrubbsvampar.
Om du inte orkar eller har tid för att själv tvätta fasaden finns det gott om firmor som kan hjälpa dig. Priserna kan skilja sig en hel del, men räkna med cirka 7 000 kronor för en normalstor villa (efter ROT-avdraget).
Genom att hålla fasaden ren håller du undan svamp- och mögelangrepp och minskar därmed risken för att träet ska ruttna. Därför är det bra om du tvättar fasaden vartannat år. Om klimatet och väderförhållandena är gynnsamma (och inte påskyndar mögeltillväxt) kan det räcka med intervaller om cirka fem år. Det gäller att ha koll, när små prickar börjar synas på fasaden är det dags.