Innehåll i denna artikel
Asfaltera garageuppfarten och dra nytta av fördelar
En asfalterad garageuppfart är inte bara snygg, den är praktiskt eftersom du slipper det underhåll som många andra beläggningar kräver. Till exempel behöver du inte rensa ogräs som tar sig upp mellan stenplattor och kratta bort löven i grus. Asfalt är dessutom ett hållbart material som står emot slitage effektiv. Om asfalten blivit mycket smutsig går det snabbt att spola den ren med vattenslangen eller högtryckstvätten. En asfalterad uppfart håller i cirka 20 – 25 år.
Olika typer av asfalt
Det finns fördelar med att anlita en firma som utför asfalteringen eftersom de har kunskap om vilken typ av asfalt som passar bäst.
- Asfaltsgrus (AG). Den här typen utgör bärlagret och består av en asfaltsblandning med mycket sten och lite bindemedel.
- Asfaltsbundet bindlager (ABB). Den här typen utgör mellanlagret (det som ligger mellan asfaltsgruset och slitlagret).
- Tät asfaltbetong (ABT). Den vanligaste typen för garageuppfarter, vägar och gator.
- Stenrik asfaltbetong (ABS). Den starkaste asfaltstypen som används som slitlager på högtrafikerade vägar.
Vilken typ av asfalt som ska användas på garageuppfarten beror på hur tunga fordon som ska köra där samt markens bärighet. Asfalt består av cirka 95 % krossad sten och 5 % bitumen (ett bindemedel). Vid asfaltläggning hettas blandningen upp till någonstans mellan 150 och 180 °C. Sedan läggs asfalten ut och plattas till med en vält.
Asfaltera själv eller anlita företag
Det går att asfaltera uppfarten själv, men har du inte någon tidigare erfarenhet är det förmodligen bättre att anlita asfaltsläggare. Förutom själva asfalteringen krävs ett noggrant förarbete, annars kommer inte slutresultatet bli bra. Underst läggs en fiberduk som separerar de olika materialen från varandra. Ovanpå duken läggs ett förstärkningslager av bergkross (0/90). Bergkrosset gör underlaget stabilare och marken starkare. Ovanpå bergkrosset läggs ett lager ännu finare kross (0/30). Därefter är marken klar för själva asfalteringen.
Om det gäller en liten yta är det möjligt att asfaltera själv, men du bör inte underskatta kunskapen som en professionell asfaltsläggare besitter. Det är viktigt att marken är helt jämn, vilket man åstadkommer med en gräv- eller schaktmaskin, sedan krävs vanligtvis en lastbil som kör fram krossmaterialet och asfalten och slutligen behövs både hand- och ångvält som plattar till och härdar asfalten. Ska du asfaltera själv behöver du veta hur maskinerna fungerar. Här följer en kort och överskådlig beskrivning av asfaltsarbetet:
- Markarbete. Först måste marken schaktas och planas ut. Därefter läggs fiberduk ut och på den krossmaterial.
- Het asfalt hälls ut. Sedan häller man ut den heta asfalten över ytan som ska asfalteras. Samtidigt måste en person vara redo att kratta ut asfalten så att den hamnar jämnt och där den ska vara. Den rakas och jämnas ut för hand. Det kräver sitt handlag eftersom man dels ska raka ut blandningen, dels lägga till extra höjd och kompensera för packning.
- Tilljämning. Förutom att man manuellt slätar ut asfalten allteftersom den läggs ut, kontrollerar man även med rätskiva kontinuerligt för att säkerställa att det blir rakt.
- Tilljämning med platta. När all asfalt är lagd måste den komprimeras, det gör man med en padda, en maskin som vibrerar och packar materialet. Det är viktigt att arbeta snabbt medan asfalten fortfarande är het och formbar.
- Sista tillplattning. När man packat och komprimerat hela området och kontrollerat med rätskivan att allt är rakt ska en vält gå över området. Tyngden gör att asfalten komprimeras ytterligare och ligger stabilt.
Asfaltering pris – så mycket kostar det
Det är flera saker som påverkar priset, inte minst hur omfattande förarbetet är. Ett generellt pris för asfaltering per m2 år 2022 ligger på 350 – 500 kronor och uppåt, det är endast själva asfalten. Vill du ha hjälp med alla moment (förarbete, maskiner och arbetskraft) hamnar priset per m2 på cirka 1 250 kronor och uppåt. Priserna kan vara ganska varierade beroende på vilken ort det gäller, det bästa är att begära offert från ett par olika asfaltföretag. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdrag för att asfaltera uppfarten, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller arbetskostnaden).
Begär offert från några av de större asfaltsföretagen för att jämföra kostnaderna. Några av de mer etablerade företagen som utför asfaltering är bland annat Peab Asfalt, Asfaltsgruppen och Asfaltbolaget.
ROT-avdrag för garageuppfart
ROT-avdraget är ett kostnadsavdrag för arbeten som är kopplade till reparation, ombyggnad och tillbyggnad av huset. Markarbeten täcks därför inte alltid in av avdraget. Du kan använda ROT-avdraget till garageuppfart om det handlar om just en reparation, ombyggnad eller tillbyggnad. Rent konkret skulle det kunna handla om ett återställningsarbete av uppfarten, du kanske behöver asfaltera där du grävt upp garageinfarten eller för att återställa plattytor. Kontrollera med Skatteverket vad som gäller ditt projekt.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Vanliga frågor och svar
Mellan 350 och 500 kronor (endast asfalten) per m2, det beror på hur markarbetet ser ut samt om du behöver hjälp med alla moment (schaktning, förberedelser och asfaltering). Vill du ha hjälp med alla arbetsmoment samt maskiner hamnar kostnaden från cirka 1 250 kronor per m2.
Det ska inte vara frost i marken eftersom asfalten då stelnar för snabbt. Asfaltering ska helst göras i plusgrader och i torrt väder. Det ska inte vara regn eftersom vattnet gör att asfalten inte får tillräckligt bra fäste.
Först måste marken schaktas ur och förberedas (jämnas ut). En fiberduk läggs vanligtvis ut och sedan ett lager bergkross. Därefter hälls den heta asfalten ut. Den jämnas till för hand innan den packas och komprimeras med en markvibrator. Därefter ska asfalten tryckas till ytterligare med en ångvält.
Från cirka 600 kronor per m2 (markbetong).
Bygglov krävs i regel inte, däremot kan ett marklov behövas om du påverkar markens genomsläpplighet.
Det kräver mycket erfarenhet och kunskap att lägga asfalt eftersom schaktmaskiner och ångvält måste användas. Arbetet är fysiskt krävande eftersom ytan måste schaktas ur. Om du kan manövrera en grävmaskin kan du dock komma undan billigare genom att utföra förarbetet och sedan anlita ett asfaltföretag som gör det sista steget.
Cirka 8 – 10 centimeter, beroende på markens förutsättningar.