Innehåll i denna artikel
Självbärande pooler
Ovanmarkspooler bygger man ovan mark vilket innebär att de är självbärande och inte kräver någon stöttning längsmed väggarna. Många som förhåller sig till en mindre budget väljer ovanmarkspool istället för nedgrävda varianter och bygger istället in poolen i exempelvis altandäcket. Då ser det ut som att den är nedgrävd fast den inte är det. När det kommer till pooler ovan mark finns det flera alternativ att välja bland, till exempel finns det runda pooler ovan mark samt pooler i olika material:
Ovanmarkspooler kräver alltså inte någon stöttning utan står av sig själv som ett kar. Det finns poolstommar som både kan grävas ner och stå av sig själv. Dessa är praktiska om du anlägger poolen i en sluttande trädgård – då kan du enkelt gräva ner en del av poolen och låta en del vara självbärande. Även om inget grävarbete och schaktningsjobb behöver utföras kommer du inte undan helt och hållet. Du måste fortfarande förbereda marken under poolen. Ofta gräver man ut ett utrymme på 15 – 30 centimeters djup (samma storlek som poolen) som är helt vågrätt (kontrollera med vattenpass). Därefter ska utgrävningen fyllas med sand eller stenmjöl. Därefter lägger man på ett lager cellplast ovanpå sanden och sedan ställer man poolen på plats.
Tips!
Det är i regel billigare att bygga en ovanmarkspool än en nedgrävd pool. Men du kan även bygga in pool ovan mark, till exempel i altanen. Det skapar ett intryck av att poolen är nedgrävd.
Bygglov
Bygglov krävs sällan för poolbyggen men du måste ändå kontrollera vad som gäller i din kommun. Om du bygger höga staket runt poolen eller om du schaktat ut så att marknivån förändrats avsevärt kan det innebära att bygget kräver bygglov. Börja inte med bygget innan du kontrollerat med byggnadsnämnden i kommunen eftersom det kan leda till höga straffavgifter. När du kontaktar kommunen är det bra om du har ritningen för poolen, den behövs som grund till kommunbeslutet.
Placering
Många gillar att placera poolen nära eller i direkt anslutning till huset, eftersom sträckan inte blir särskilt lång att gå. Samtidigt behöver du inte dra vattenledningarna och elen långt ut på gräsmattan om du placerar poolen i anslutning till huset. När du väljer placering för poolen är det bra att du tänker igenom följande:
- Växter och träd. Även om den gamla eken på trädgården är otroligt vacker, blir det inte bra att ställa poolen precis intill. Åtminstone inte om du vill slippa rengöra poolen från nedfallna löv, kvistar och insekter.
- Läge. Hur rör sig solen över tomten? Tänk på att poolen med största sannolikhet kommer att användas mer om den står i soligt läge. Även om sommaren kan vara varm vill du förmodligen inte bada i skugga.
- Avstånd från hus. Som vi nämnde ovan finns det en del fördelar med att placera poolen nära huset. Många bygger in ovanmarkspooler i altanen, vilket gör det väldigt bekvämt att ta sig in i huset efter badet.
Ovanmarkspool året runt – vad gäller?
När sommaren är över är vanligtvis även badsäsongen det, i alla fall om du inte vill betala för att värma upp vattnet även under vintern. Beroende på vilket material din ovanmarkspool är tillverkad av kan den behöva förberedas inför vintern på olika sätt.
Vissa pooler ovan mark klarar sig året runt, men då krävs det att själva poolstommen klarar av vinterfrysning. Om så är fallet behöver du endast se till att pH-värdet ligger på 7,2 – 7,6 och sedan stänga av värmen. Innan du stänger av poolens cirkulationspump helt och hållet ska reducera kloreringen tills vattentemperaturen nått cirka 10 grader. Sedan behöver du:
- Rengöra poolens alla väggar och golvet
- Backspola filtret
- Bryt elektriciteten till huvudcentralen
- Ta ur silkorg och klafflucka från bräddavloppet, sätt istället in en expansionsflaska, alternativt cellplastbitar som klarar isens expansion.
- Ta ur insprutningsmunstycken (de som är ställbara). Om reningsverket sitter under vattennivån är det viktigt att sätta in vinterpluggar där munstyckena satt.
- Ta ur belysningsinsatser
- Dränera filtertanken (ta ur avtappningspluggen i tankens botten)
- Tillsätt algmedel (följ anvisningarna på förpackningen)
- Chockklorera vattnet
- Täck över poolen (kontrollera om ditt poolöverdrag tål snölasten, om inte kan du lägga på korrugerade vinterplåtar).
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Vanliga frågor och svar
Många anser att ovanmarkspooler i stål är de bästa eftersom materialet är robust och tåligt.
Ja, många väljer att bygga in poolen i altanen.
Den måste stå på ett stabilt underlag eftersom den väger flera ton när den är vattenfylld. Man ställer poolen på en mindre ”utgrävning” – man gräver ut cirka 15 – 20 centimeter under poolen, fyller på med sand eller stenmjöl och lägg på ett lager cellplast.