ANNONS

Träpool

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Pool med trästomme var förr den vanligaste pooltypen i Sverige. Poolen tillverkas av tryckimpregnerat trä och har både för- och nackdelar. Isolervärdet för träpooler är normalt (> 1 W/m2 grad) och monteringen är snabb. Lär dig mer om träpooler med liner och om att bygga egen pool i trä.

Tillverkning

Träpooler tillverkas av tryckimpregnerat trä, vanligtvis furu. Vid tryckimpregneringsprocessen går virket igenom en övertrycksprocess där impregneringsvätska under högt tryck pressas in i träets splintved. Impregneringsvätskan motverkar röta och träet blir mer fuktbeständigt. Anledningen till att tryckimpregnerat virke ofta har en grön ton beror på att impregneringsvätskan innehåller kopparsalter. Det finns två sätt att impregnera virket:

  • Vakuumimpregnering. Metoden utförs i tryckkärl och under högt tryck. Virket placeras i kärlet som blir helt tillslutet. Därefter sugs all luft ut från kärlet samt det porösa virket. Sedan tillsätts impregneringsvätska under vakuum. Den här metoden är effektiv och kan få impregneringsvätskan att tryckas hela vägen in till kärnveden (den innersta veden i träet).
  • Brandskyddsimpregnering. Liknande metod som vakuumimpregnering men här tillsätts istället brandskyddsvätskor i det torkade virket.

I Sverige används endast godkända ämnen i impregneringsvätskan, därför är det bra att kontrollera om virket är från Sverige och inte utlandet. Även om tryckimpregnerat virke är fuktbeständigt tål det inte solens UV-strålar särskilt bra. Därför bör träet skyddas med ett träskydd.

Träpooler byggs ungefär som stålpooler: antingen på en packad bädd med dränerande material eller på en gjuten platta. En fördel med träpooler är att materialet tillåter rörelser i marken utan att träet i poolen spricker och går sönder. Det är viktigt att dräneringen görs på rätt sätt så att poolen står så stadigt som möjligt. En del väljer att bygga ett pooltak i trä till poolen, vilket matchar.

För- och nackdelar

Träpooler har flera fördelar, bland annat är de enkla att montera och träet har dessutom flexibla egenskaper vilket gör att poolen klarar av små rörelser i marken. Träpooler brukar dessutom vara billigare än andra pooltyper. Nackdelen med träpooler ligger i materialets skörhet. Trä, även om det är impregnerat, kan ruttna. Men utförs förarbetet och monteringen på rätt sätt kan träpooler hålla i många år.

En pool med trästomme tillverkas i regel av tryckimpregnerat virke i klass A, vilket betyder att virket kan placeras i kontakt med mark och vatten. Stommen består även av plywood och stödkonsoler av galvaniserat stål. För att stommen ska vara stabil och hålla ihop ordentligt även under vattentryck binds väggarna ihop med tvärgående reglar. Antingen placeras trästommen på en gjuten platta, vilket ger en stabil grund, eller på kraftiga reglar ovanpå packat grus. Inuti trästommen läggs en tunn cellplast och en liner. Om träpoolens väggar är tunna krävs återfyllnad runt om för att stötta upp konstruktionen. Är väggarna kraftiga och tjocka kan poolen stå ovan mark utan förstärkning. En del väljer att bygga en pooltrappa i trä för att ta sig till poolen, men det går även att bygga in poolen i altanen, vilket skapar ett intryck av att den är nedgrävd.

Hitta en expert som kan bygga din pool

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Konstruktionen byggs av tryckimpregnerat virke, stödkonsoler av galvaniserat stål samt en liner.

Ett cirkapris för en pool á 4 x 8 meter är 60 000 kronor.

Den är enkel att montera själv. Träpooler är dessutom flexibla och tål markrörelser.

Även om poolen är tillverkad av tryckimpregnerat trä som är fuktmotståndigt är träpooler ändå mer utsatta för fukt än andra material och kan i värsta fall ruttna.

Relaterade artiklar