ANNONS

Checklista kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~12 minuter

Att planera en köksrenovering är inte det enklaste. Du måste ta många beslut både när det kommer till kökets planlösning och utformning samt vilka material, möbler och vitvaror du vill ha. Eftersom köksrenovering är en av de större renoveringarna i hemmet, är det viktigt att du har en checklista så att du inte glömmer något.

Planlösning

När du ska börja planera det nya köket behöver du skissa på olika förslag. Du kan använda ett vanligt rutat papper och bestämma att exempelvis fyra rutor betyder 1 m2. Kom ihåg att det nya köket ska vara utformat efter dig, dina behov och din livsstil. Det finns inga rätt eller fel, däremot finns det vissa rekommendationer gällande mått i köket. För att köket ska kännas bekvämt att arbeta i bör du exempelvis ta hänsyn till kökstriangeln: avståndet mellan spis, diskho och kylskåp. Tanken med kökstriangeln är att skapa ett så kort (eller ett så lagom) avstånd mellan de tre arbetszonerna som möjligt. Då blir det enklare att röra dig naturligt mellan till exempel kylskåpet och diskhon. Eftersom alla är olika är det bra att fundera över hur du vanligtvis använder köket. Hur brukar du röra dig efter att du kommer hem med kökskassar?

Går du först till en avlastningsyta för att ställa ifrån dig matkassen och packar sedan upp matvarorna i kylen? I så fall finns det anledning att planera för en köksbänk intill kylskåpet, alternativt att du har en köksö framför kylen där du kan ställa ifrån dig kassarna. Tänk även igenom hur du rör dig mellan kökzonerna när du lagar mat. Kanske börjar du med att ta fram matvaror från kylskåpet för att sedan lägga ifrån dig dem intill diskhon? Se i så fall till att planera för ett utrymme bredvid diskhon. Ja, du förstår nog hur vi tänker – det gäller att gå igenom hur du vanligtvis rör dig i köket för att kunna ta fram en passande planlösning. Checklista för planlösning:

  • Kökstriangeln. Utgå från kökstriangeln, den avgör hur praktiskt köket blir att laga mat i.
  • Köksö. Vill du ha en köksö? Få med det i dina ritningar och kom ihåg att mäta köket för att se om en köksö får plats. Det krävs ett avstånd på minst 110 – 130 centimeter mellan köksö och arbetsbänk för att två personer ska få plats utan att trängas.
  • Matgrupp. Brukar du bjuda hem gäster på middag? Fundera över hur många sittplatser du vill ha och mät för att kontrollera vad som får plats. Det finns många praktiska matbord som du kan dra ut vid behov och som annars tar mindre plats. Vill du ha en stor kökssoffa? Kontrollera om den passar och får plats där det är tänkt. Ibland är det enklast att mäta det fysiska rummet och ”tejpa upp möblerna” på golvet. Då får du en mer realistisk känsla för hur skrymmande möblerna kommer att bli.
  • Förvaring. Fundera över vad du vill kunna förvara i köket. Förutom allt det självklara som glas, tallrikar och bestick, har du även några speciella köksmaskiner som du ofta använder? I så fall kan det vara bra att mäta hur stor maskinen är för att se till att den får plats på köksbänken eller att förvara i köksskåpet. Det kan verka som en överdrivet detaljerad planering, men det är bättre att vara noggrann under planeringsstatidet än efter att köksrenoveringen är färdig.

Något annat du bör planera tidigt är belysningen eftersom det kan påverka hur elen ska dras. Vill du ha någon specialbelysning, som exempelvis lådbelysning eller skåpsbelysning? Notera det direkt så att du inte råkar glömma. Det krävs många olika kökslampor i köket, bland annat allmän- och funktionsbelysning.

Material

Vilka material som passar i ditt nya kök hänger ihop med din livsstil och dina önskemål. Fundera över hur köket används och vem som ska använda det. Har du barn som gärna bakar? Då kanske det är bättre att satsa på en hållbar köksskiva i komposit än en äkta marmorskiva? Tänk på att det finns praktiska och mindre praktiska material till köket, samt material i många prisklasser. Fundera därför på hur ditt drömkök ser ut – är det ett dovt kök med bänkskiva i ek eller är det kanske ett minimalistiskt och modernt kök med bänkskiva i granit? Vanliga material i köket:

  • Sten. Marmor och granit är vanliga material i köket, även om marmor inte är det mest praktiska. Marmor absorberar dessvärre en del vätska och fläckas väldigt enkelt av syror (citronjuice) och fettfläckar (olja). Om du gärna vill ha marmor i köket finns det mycket naturtrogna kompositmaterial som kan vara tåligare.
  • Trä. Organiska material som trä är populärt i köket men precis som marmor är trä ganska känsligt, bland annat mot vatten. Väljer du en köksbänk i ek eller något annat träslag kommer du därför behöva impregnera bänken regelbundet (vilket innebär arbete i form av slipning och oljning). Om du vill ha köksluckor i trä bör du fundera över vad som är bäst: massivt trä eller laminat. Laminat är mycket tåligt och i stort sett underhållsfritt, men tyvärr kommer det yttersta skiktet med tiden att släppa och då är det svårt att renovera köksluckorna. Väljer du köksluckor i massivt trä får du ett gediget och vackert kök med bra hållbarhet. Dock är massivt trä ett levande material som kan ”slå” sig vid temperaturskiftningar. Det kan resultera i vissa ojämnheter och att skåpen skarvar. Om du köper köksluckor i äkta trä kan du dock renovera luckorna med tiden, till exempel genom att slipa och måla om dem.
  • Rostfritt stål. Möjligtvis det mest praktiska materialet i köket och även en anledning till att professionella restaurangkök ofta använder rostfritt stål. Vill du ha ett lättskött och praktiskt kök är bänkskivor i rostfritt stål ett bra val.
  • Terrazzo. Terrazzo är inte något nytt material men det har verkligen fått ett uppsving på senare år. Terrazzo är en sammansättning av flera stenarter, exempelvis marmor, cement och hårda bergarter. Terrazzo som bänkskiva är praktiskt då materialet är mycket hårt och tåligt. Dessutom kan du hitta terrazzo i nästan vilken färg som helst.

Vitvaror

Kyl, frys, ugn och diskmaskin – vilka vitvaror är nödvändiga för dig? När du köper nya vitvaror är det bra att kolla igenom följande checklista:

  • Energiförbrukning. Kylskåp och frys är några av de maskiner i hushållet som drar absolut mest energi per år. Det beror på att kyl och frys står på dygnet runt. Det finns alltså stor anledning att välja ett så energismart kylskåp som möjligt. När du köper vitvaror finns det alltid en energideklaration att titta på, den går från D (sämsta energieffektivitet) till A+++ (bästa energieffektivitet). De mer energismarta kylskåpen kostar mer, men samtidigt kan de spara dig ganska mycket pengar i längden eftersom de drar mindre i energi.
  • Storlek. Storleken på kylskåp och frys är förstås viktig att fundera över. Om du storhandlar och fyller upp både kyl och frys är det kanske viktigare med en större storlek. Men om du lever ensam och inte storhandlar, kan ett kylskåp med frysfack kanske vara tillräckligt? Det är viktigt att veta storleken på kyl och frys eftersom du vill veta var och om de får plats i det nya köket.
  • Förvaring. Vill du kunna organisera dina matvaror på bästa sätt bör du kontrollera hur kylskåpets insida ser ut. Vissa kylskåp har till och med en särskild låda som håller en annan temperatur, där kan du exempelvis förvara kyckling eller kött som kräver lite lägre temperaturer.
  • Finesser. Vill du kunna hämta is eller kallt vatten? Vissa kylskåp har en is- eller vattendispenser, ett slags lucka på kylskåpets framsida. Du fyller på vatten i en låda inuti kylen, sedan kyls vattnet ner eller blir till is som du enkelt hämtar från kylens utsida.

Det kan vara olika svårt att installera ett nytt kök. Kyl och frys kan du vanligtvis bara koppla in i eluttaget, medan installation av diskmaskinen kräver lite mer kunskap eftersom den ska kopplas ihop med avloppet. Vid installation av diskmaskin är det ofta bättre att anlita en VVS-montör som kan hjälpa till.

Möbler

Köksbord och stolar hör förstås till köket, men du har väl inte glömt bort rullhurtsar, hyllor och loungemöbler? Hur du vill möblera köket beror förstås på hur din vardag ser ut och om du brukar bjuda hem vänner. Vill du skapa ett socialt kök passar det bra med en köksö, där kan flera laga mat eller umgås tillsammans. Checklista för möbler i köket:

  • Köksbord och stolar. Fundera över om du vill ha ett stort bord med många stolar eller om det räcker med ett mindre köksbord med endast två till fyra stolar. Om det finns utrymme för ett större köksbord kan det vara bra, särskilt om du ofta har besök. Däremot kan ett stort bord ofta kännas kallt och omysigt om det inte används ofta. Då kan det vara bättre att välja ett utdragbart bord.
  • Soffa eller fåtölj. Vill du skapa ett mer socialt kök bör du satsa på fler sittmöbler, till exempel en mysig kökssoffa eller fåtölj som kan stå intill en hylla. Där kan man sitta och läsa kokböcker eller tidningar. Om du totalrenoverar köket har du förstås även möjlighet att platsbygga nya möbler, till exempel en integrerad soffa inuti en bokhylla, eller en sittmöbel i fönstret.
  • Förvaring. Många gånger förvarar man mycket fler saker i köket än vad man kan tro. Förutom det självklara, som glas, bestick och tallrikar, har du säkert några köksmaskiner som brödrost, kaffemaskin och liknande som du vill ha framme? Kanske har du även stora vaser, fruktskålar och bakredskap? Se till att planera för mycket förvaring eftersom du förmodligen kommer behöva utrymmet till allt från handdukar och värmeljus till köksmaskiner, koppar och fat.
  • Rullhurts. Rullhurtsar är praktiska i köket eftersom de dels kan användas som extra arbetsyta vid behov, dels att förvara saker på.
  • Köksö. Om du planerar för en ny köksö bör du fundera på om det ska gå att sitta vid den. Hur många platser vill du i så fall ha och vilken typ av stolar?
  • Hyllor. Hyllor i köket behövs inte alltid, det beror på hur mycket förvaring du vill ha. Hyllor skapar ofta en varmare och mer inbjudande känsla i köket eftersom du kan dekorera dem med vackra vaser och kokböcker.

Om du är osäker på vilka möbler du ska välja är det bra att få lite inspiration till köksrenoveringen. Hos Pinterest och liknande sidor kan du enkelt hitta inspiration till köksstilar, möbler och inredning. Kom dock ihåg att bortse från rådande trender och fokusera mer på dig själv och din livsstil.

Frågor – anteckna dina svar

För att du ska kunna planera köket på ett så bra sätt som möjligt kan du svara på följande frågor:

  • Hur mycket pengar vill (och kan) du lägga på köksrenoveringen? Börja med att sätta upp en budget, då blir det enklare att se vilka val du faktiskt kan göra.
  • Kommer du behöva ett banklån? I så fall bör du ansöka om det så tidigt som möjligt.
  • Vilken typ av bostad är det? Exempelvis lägenhet eller hus och från vilket årtal? Vill du ha ett minimalistiskt och modernt kök? Det kanske inte passar in i sekelskiftesvillan? Ibland behöver du ta hänsyn till bostadens ursprungliga stil för att köket ska passa in.
  • Hur många bor där? Har du barn? Tänk på att barnen växer snabbt, snart kanske de kan använda köket på egen hand – är mikrovågsugnen i så fall placerad för högt för barnen eller i lagom höjd?
  • Vilken stil gillar du mest? Dras du mot det moderna och avskalade eller drömmer du ett varmare och mysigare kök?
  • Brukar du tröttna snabbt på olika stilar och trender? I så fall kan det vara bra med ett kök som enkelt kan förändras, till exempel våtrumsfärg istället för kakel så att du enkelt kan måla om.
  • Vilka funktioner drömmer du om? Vill du ha ett vinförråd eller dubbla ugnar?
  • Vad gillar du mest i ditt befintliga kök? Ta med dig den eller de funktionerna till det nya köket.
  • Vad gillar du minst? Undvik det i det nya köket.
  • Hur använder du köket idag? Kanske kan endast en person laga mat åt gången på grund av platsbrist?
  • Hur skulle du vilja använda köket? Vill du till exempel kunna hålla i stora middagsbjudningar, eller drömmer du om att ha en riktig pizzaugn i köket?

Hantverkare till köksrenovering

Det är bra att planera in kostnader för hantverkare när du renoverar köket. Även om du är händig kommer du förr eller senare att behöva hjälp från en fackman, exempelvis vid dragning av el och vatten. Kostnaden för att anlita hantverkare varierar beroende på yrkesroll. Snickare tar exempelvis mellan 350 och 450 kronor i timmen och en behörig elektriker kostar cirka 450 – 600 kronor i timmen. Fundera över vilka delar av köksrenoveringen du behöver hjälp med. Kom ihåg att du kan använda ROT-avdraget till köksrenoveringen, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (per person och år). Några tips när du letar efter hantverkare:

  1. Hitta hantverkare. Leta rätt på cirka tre hantverkare där du bor.
  2. Bilda dig en uppfattning. Genom att läsa tidigare kundomdömen och se referensbilder på tidigare projekt, kan du bilda dig en bättre uppfattning om företaget eller hantverkaren.
  3. Kontrollera F-skatt. Gå in på allabolag.se och sök på företaget (du behöver organisationsnumret för att få upp information). Då kan du se om företaget har F-skatt, vilket är ett måste om hantverkaren ska kunna fakturera eller erbjuda ROT-avdrag. Om du vill se om företaget har några tidigare betalningsanmärkningar kan du göra en kreditupplysning, det kostar cirka 30 kronor och du förblir anonym.
  4. Skicka ut offertförfrågan. Om de olika hantverkarna verkar seriösa är det dags att skicka ut offertförfrågan. Du vill ju veta vad tjänsten kommer att kosta samt hur lång tid det kommer att ta. När du utformar din offertförfrågan ska du vara så noggrann som möjligt. Beskriv detaljerat vad du vill ha hjälp med och även om du har några särskilda material du vill använda. Det gör det enklare för hantverkaren att ge en exaktare offert.
  5. Jämför offerter. När du får tillbaka anbuden från hantverkarna kan du enkelt jämföra dem. Kontrollera prisuppgifter och tidsåtgång samt vad offerten inkluderar.
  6. Skriv avtal. Ser allt bra ut är det bara att skriva avtal med hantverkaren. Här kan du få tips på vad avtalet bör inkludera.

Vanliga frågor och svar

Gäller det en totalrenovering av köket ingår allt från rördragning och elinstallationer till golvläggning, väggmontage, kakelsättning (om det ska användas som stänkskydd), installation av vitvaror, montering av köksstommar, byggandet av köksö och installation av fläkt och ventilation, för att nämna några stora delar som ingår.

Kostnaden varierar mycket beroende på om du köper köket på Ikea och monterar att själv, eller om du köper köket från en kökstillverkare. Hur mycket du själv kan göra påverkar kostnaden eftersom priset för hantverkare drar upp kostnaden en hel del. Ett normalstort kök kan alltså kosta mellan 50 000 kronor upp till 200 000 kronor, beroende på arbetsinsats och material.

Ja, ROT-avdraget ger dig 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller per person och år samt för själva arbetskostnaden).

Det är viktigt att du jämför hantverkare samt kontrollerar att de innehar F-skatt, samt saknar betalningsanmärkningar. Hantverkaren bör han ansvarsförsäkring samt goda recensioner.

Relaterade artiklar