Innehåll i denna artikel
Olika typer
Något av det första du förmodligen funderar på när du ska köpa kyl och frys är storleken. Hur mycket råvaror vill du kunna förvara? Kanske har du behov av en större kyl men en mindre frys? Andra faktorer som påverkar vilken typ av vitvaror du väljer är bland annat kökets utformning och förutsättningar. Kanske har du en upphöjd diskmaskin eller ugn som påverkar hur stort utrymme som finns kvar till kylskåp och frys. Då kan exempelvis en kombinerad frys och kyl vara ett alternativ.
- Separat kyl och frys. Om du har en större familj eller om ditt kök är tillräckligt stort för en fristående kyl och frys, är det ofta ett bra alternativ. Du får då plats för många matvaror och kan storhandla utan problem. Nackdelen med separata vitvaror är att de är mer platsskrymmande.
- Kombinerad kyl och frys. Det här alternativet är bra om du har mindre plats i köket. Om du inte har så stort behov av frysen är en integrerad frys i kylskåp bra. Nackdelen är att du inte får lika mycket plats.
Förutom att du behöver välja mellan separata eller kombinerade kylar och frysar, finns det även mängder av funktioner och finesser att ta ställning till:
- Vatten- och isdispenser. En del kylskåpsmodeller har en vattendispenser eller isdispenser vilket innebär att kylen har en lucka på framsidan där du kan få tillgång till kallt vatten eller is.
- Självavfrostning. Idag har de flesta moderna frysar en inbyggd självavfrostning.
- Dynamiska fläktar. Billigare modeller av kylskåp och frysar har endast en fläkt högst upp, vilket kan leda till ojämn kylfördelning. Med dynamiska fläktar cirkulerar luften betydligt bättre vilket resulterar till jämnare kyla i hela frysen eller kylen.
- Snabbfrysning. Vissa frysar har en snabbfrysningsfunktion, vilket innebär att råvarorna fryses mycket snabbare än normalt.
- Larmfunktion. En del frysar och kylskåp har inbyggda larm som varnar om du ställer in något som är för varmt (eftersom det kan förstöra de andra råvarorna i kylen).
- Lådförvaring. Beroende på hur du vanligtvis organiserar din kyl och frys kan lådförvaring vara bra att fundera över. Hur många lådor vill du ha och hur djupa bör de vara? Kanske vill du ha mycket förvaring i dörren också?
- FreshZone-fack. En del kylskåp har ett så kallat FreshZone-fack, vilket är en låda i kylskåpet som har en svalare temperatur än den övriga kylen. Här kan du bland annat förvara kött, fisk och fågel, då håller de bättre än om de endast förvarats i den vanliga kylen.
Energiförbrukning och ljudnivå
Kylskåp och frys är de produkter i hemmet som drar absolut mest el. Det beror på att de står på dygnet runt, året om. Det lönar sig därför att kontrollera energiförbrukningen och satsa på vitvaror som har så liten förbrukning som möjligt. Energimärkningen går från D (vilket är den sämsta energiförbrukningen) upp till A+++ (vilket är den bästa). Kylskåp och frys med lägre energiförbrukning är oftast dyrare, men det lönar sig vanligtvis i längden eftersom de drar mindre energi.
För tio år sedan drog en kombinerad kyl och frys cirka 400 kilowattimmar per år, medan dagens moderna motsvarigheter drar hälften så mycket. Det beror på att man utvecklat frysar och kylar med effektivare kompressorer och tjockare isolering. Vilken temperatur du har i kylen och frysen påverkar naturligtvis också energianvändningen. Energimyndigheten rekommenderar att kylskåp håller cirka 5 plusgrader, medan frysen bör vara 18 minusgrader.
Något annat som är viktigt att kontrollera är vitvarornas ljudnivå, den anges i dB (decibel). Cirka 40 dB är lagom för ett kylskåp, det motsvarar ljudet från ett normalt samtal.
Mått för kyl och frys
Standardmåtten för kyl och frys är 55 – 60 centimeter i bredd och 60 centimeter i djup. Höjden kan variera en hel del beroende på tillverkare men ofta är de runt 200 centimeter höga. Om du redan valt ut kök och planerar att integrera kylskåp och frys i köksskåp, kan det vara bra att utgå från skåpens mått innan du väljer vitvaror. Då ser du verkligen att kylskåpet och frysen får plats där det är tänkt.
Vanliga frågor och svar
Utgå från din situation: Hur många är ni i familjen? Brukar ni storhandla och fylla både frys och kyl? Fundera även på hur kylskåpet ser ut inuti – har det tillräckligt med lådor? Kanske vill du ha någon särskild funktion som vatten- och isdispenser?
Standardmåtten för kylskåp är 60 x 60 x 200 centimeter.
Vanliga anledningar är bland annat att kylskåpet inte står stabilt på golvet. Det gör att vibrationer och skakningar från kylskåpets motor låter mer. En annan anledning är att dörren inte sluter tätt, vilket tvingar kylen att arbeta hårdare, vilket leder till mer ljud. En annan anledning är att kylskåpet står för tätt mot väggen, vilket gör att vibrationerna sprider sig till väggen, vilket låter en del.
Låt det stå upprätt i cirka två timmar innan du kopplar in det. Vid transport åker kylvätskan omkring, därför bör kylen stå still en stund så att allt hamnar på rätt plats.
Energimyndighetens rekommendation är +5 grader.
Energimyndighetens rekommendation är -18 grader.
Ett modernt och A-klassat kylskåp drar cirka 250 kWh per år och elkostnaden ligger på cirka 1,18 kronor per dygn (kostnaden kan variera lite beroende på elavtal).