Innehåll i denna artikel
Tecken på fuktskada i badrum
Det är inte helt ovanligt med fuktskador i badrum eller tvättstuga. Är våtrummet gammalt är det desto större risk, eftersom allt material så småningom blir försämrat med tiden. Det finns några särskilda tecken som kan vara bra att hålla utkik efter om du misstänker en fuktskada i badrum:
- Svarta fläckar. Prickar eller fläckar i svart är starka indikatorer på att du har svartmögel i badrummet. Det behöver inte betyda att det finns en allvarlig fuktskada, men det kan vara en indikator.
- Dålig lukt. Luktar det dessutom unket eller mögel, ärr det ytterligare ett tecken på att du har en fuktskada. Den kan bero på dålig ventilation och kan i bästa fall åtgärdas genom förbättrad ventilation.
- Sprickor. Leta efter sprickor eller skador i kaklet, klinkergolvet eller vid fogar. Kontrollera särskilt runt golvbrunnar och genomföringar.
De vanligaste orsakerna till fuktskador i badrum är bristfällig våtrumsisolering, med andra ord – fuktskyddet som ligger bakom kaklet, inte är tillräckligt tätt. Golvbrunnar är en annan vanlig orsak. De kan ibland läcka vid sidorna, särskilt äldre varianter. Ytterligare en vanlig orsak till fuktproblem är att vissa genomföringar inte är tillräckligt täta, vilket gjort att fukt letat sig in bakom tätskiktet där det exempelvis börjat mögla.
Fukt och ventilation
Välfungerande ventilation är ett måste i badrummet, det ska vara torrt i badrummet cirka 30 minuter efter att du duschat. Har du tillräckligt bra ventilation eller behöver du komplettera med ett fläktsystem eller luftventiler? Det finns regler för hur ventilationen ska se ut i badrum: finns det inget fönster måste ett luftflöde på minst femton liter per sekund ske. Det krävs dessutom ett inflöde av luft. Det finns inga krav på att det ska finnas en fläkt i badrummet, däremot måste det i så fall finnas bra självdrag i ventilen. I många bostadsrätter har man ingen fläkt i badrummet eftersom det kan skapa en obalans i de gemensamma ventilationskanalerna.
En avfuktare i badrum kan temporärt lösa fuktproblem tills du exempelvis installerat fler ventiler. Då blir du av med den för höga luftfuktigheten vilket kan hjälpa en del, särskilt om du har svartmögel.
Mäta fukt i badrum själv – hur gör man?
Det går inte att mäta fukt i badrum själv på samma sätt som du exempelvis kan mäta fukt i en husgrund. Det beror på att man vanligtvis mäter fukt med en fuktkvotsmätare som har två stift som du kan trycka in i olika material för att mäta fukthalten. Det går inte att perforera ett badrum på samma sätt. Men det finns andra metoder för fuktmätning i badrum. Det är ingen vits att mäta fuktigheten i badrummet eftersom hela vitsen med ett bad- eller våtrum är att det ska kunna vara fuktigt. Det är alltså tidvis hög fuktighet, vilket är okej. Det du snarare ska ta reda på är var fukten tar vägen. Den ska ventileras bort och det ska komma in ny luft som torkar ut. Man mäter och kontrollerar därför ofta angränsande rum.
Fuktskada i badrum i bostadsrätt – vad gäller?
Om det uppstått en fuktskada i badrum i en bostadsrätt kan du lösa det på tre sätt: antingen har du en egen bostadsrättsföreningsförsäkring, eller så kan föreningens försäkring täcka skadorna, eller så kan föreningens fastighetsförsäkring täcka skadorna. Det är du som har ansvaret för en fuktskada i din lägenhet oavsett om läckan kommer från din lägenhet eller din grannes. Din hemförsäkring står för kostnaderna, men du måste själv betala självrisken. Du kan ha möjlighet att kräva skadestånd från din granne, men endast om det kan bevisat att grannen orsakat vattenskadan på grund av att han eller hon handlat vårdslöst eller med avsikt.
Apropå försäkringar är det viktigt att känna till att om du planerar på att utföra en badrumsrenovering själv, måste arbetet utföras på ett fackmässigt sätt. Du måste följa rådande branschregler. För om du utför en renovering på ett icke fackmässigt sätt och det sedan uppstår en vattenskada till följd av det, kommer din försäkring troligtvis inte täcka fuktskada i badrum.
Om du hyr en lägenhet är det du som har bevisbördan vid en vattenskada. Det är dock hyresvärdens ansvar att åtgärda brister och fel. Du måste kunna bevisa att badrummet är bristfälligt, så ta gärna foton om du upptäckt en fuktskada, läcka, översvämning eller liknande. Du ska även anmäla skadan omgående. Under tiden du väntar på att hyresvärden åtgärdar problemet har du rätt till hyresnedsättning (det kan ges om hyresrätten är i bristfälligt skick). Storleken på hyresnedsättningen baseras på hur mycket bristen påverkat hur väl man kan använda lägenheten som en bostad.
Åtgärder och kostnader vid fuktskada i badrum
Hur stor kostnad en fuktskada i badrum kan hamna på är förstås svårt att säga eftersom det beror helt och hållet på hur allvarlig skadan är och hur mycket av badrumsmaterialet som blivit förstört. I genomsnitt kostar en fuktskada cirka 30 000 kronor att åtgärda, med det sagt kan en riktigt allvarlig skada kosta flera hundra tusen kronor, till exempel om du blir tvungen att totalrenovera hela badrummet. Har du ännu mer otur har badrummet dessutom orsakat stora fuktskador i andra av boendets utrymmen.
Behöver du hjälp att utföra en fuktkontroll, ventilationskontroll, besiktning eller en renovering av badrummet? Skicka en offertförfrågan till vår offerttjänst, det är helt gratis. Vi matchar dig med lokala experter som hjälper dig. Misstänker du en fuktskada i badrummet ska du inte vänta för länge.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Vanliga frågor och svar
Vad kostar en fuktskada i badrum?
I genomsnitt 30 000 kronor, men det kan även kosta flera hundra tusen kronor om skadan är mycket omfattande och det krävs en totalrenovering.
Hur vet man om man har en fuktskada i badrummet?
Tecken på fuktskada i badrum är bland annat mögel, unken lukt och synliga fläckar, till exempel i taket, eller på väggar och golv utanför badrummet.
Hur ser en fuktskada ut?
Den kan se ut på olika sätt (ibland är den osynlig om den ligger innanför tätskikten). Till exempel kan den se ut som fuktfläckar, missfärgningar, bubblor i våtrumsmattan, flagnande färg, mögel eller unken lukt.
Hur får man bort fukt i badrummet?
Se över ventilationen, är den tillräcklig? Du kan tillfälligt ställa in en avfuktare i badrummet, men du behöver även åtgärda problemet på sikt. Exempelvis genom att installera fler ventiler eller montera badrumsfläkt.
Hur upptäcker man en fuktskada i badrummet?
Om du märker att luften känns tung och luktar unket kan det vara ett tecken på en fuktskada orsakad av bristfällig ventilation.