Innehåll i denna artikel
Spis och ugn – separat eller integrerad?
Det första du behöver bestämma är om du vill ha en spishäll och ugn i en och samma enhet, eller om du föredrar två separata enheter. Det finns både för- och nackdelar med bägge alternativ. En separat ugn och spis gör det enklare att tänka fritt i placeringen och inredningen av köket. Du kan till exempel placera spishällen på köksön och ha ugnen vid köksbänken. En annan fördel med att ha två olika enheter är att du kan välja exakt det alternativ du vill ha för både spis och ugn. Du kanske vill ha en särskild induktionshäll och en ugn med ångfunktion. Det är inte alltid ugnar med integrerad häll har alla funktioner som önskas. Väljer du två separata enheter kan du även välja i vilken höjd ugnen ska stå i.
En nackdel med att välja separata enheter är priset, det är helt enkelt dyrare att köpa två olika maskiner istället för en. Det finns ett stort utbud av ugnar med integrerade spishällar, exempelvis induktionshäll, glaskeramik, gas eller gjutjärn.
Olika typer
När du väl har bestämt om du vill ha en ugn med integrerad spishäll eller två separata enheter är det dags att bestämma vilken typ av häll du vill ha.
- Gjutjärn. Gjutjärnshällar är den mest klassiska varianten av spishällar. Hällen består av kokplattor i gjutjärn som blir varma. Vill du ha en billigare spis utan några särskilda extrafunktioner kan gjutjärnshällen vara ett bra alternativ. En nackdel med gjutjärnshällen är att plattorna är upphöjda, vilket gör att det fastnar fett och matrester runt plattorna. Det kan därför vara svårt att rengöra spishällen ordentligt.
- Glaskeramik. Glaskeramikhällar ser till synes ut ungefär som induktionshällar – de är släta och moderna. Dock använder glaskeramikhällar en mer traditionell uppvärmningsteknik än induktionshällar. Kokzonerna värms upp genom el, precis som en traditionell elspis. Fördelen med glaskeramikspisar är att de är förhållandevis billiga. Dessutom kan du använda vilka kastruller och stekpannor som helst. Nackdelen är att glaskeramikspisar värms upp ganska långsamt eftersom elen först måste värma upp själva plattan som i sin tur värmer upp kastrullen.
- Induktionshäll. Induktionsspisar har en helt slät yta som är enkel att rengöra. Induktionshällen använder magneter för att värmas upp. Själva plattan blir därför inte varm av sig själv utan endast när du ställer en kastrull med magnetisk botten på plattan. Fördelen med induktionshällar är att de värmer upp kastruller och stekpannor extremt snabbt, betydligt snabbare än traditionella elspisar. När du tar bort en varm kastrull från induktionshällen kommer plattan att svalna snabbt. Eftersom plattorna inte blir extremt heta utan endast värmer upp kastrullerna, är de även mer säkra i köket. En nackdel med induktionshäll är att du måste använda kastruller och stekpannor med magnetisk botten.
- Gas. Det finns en anledning till att professionella kockar oftast lagar mat över gashällar – det är enkelt att snabbt kontrollera temperaturen. Har du inte tidigare använt gasspis kan det kännas lite ovant, men när du väl fått in vanan för att ställa in lågan kommer gashällen blir väldigt rolig att laga mat på. Till skillnad från en traditionell elspis, som tar lång tid på sig att svalna när du väl sänker värmen, kan du med gasspisen nästan omedelbart gå från höga till mycket låga temperaturer. En extra fördel med gasspisar är att du kan fortsätta laga mat på spisen även om det skulle bli ett strömavbrott hemma. En nackdel är att du måste ha gasledningar framdragna för gasspis.
Kokzoner
Den vanligaste uppsättningen kokzoner på en spishäll är fyra plattor. Standardbredden är 60 centimeter, vilket brukar passa de flesta kök. Har du ont om utrymme kan det vara värt att överväga en spishäll med 1 – 2 kokzoner, då krävs endast en bredd på 30 – 36 centimeter. Större spishällar med upp till sex kokzoner kräver mellan 70 och 90 centimeter i bredd.
Energiklass
När du väl valt ut vilken spishäll du vill ha är nästa steg att kontrollera energiklassen. Energiklassen är ett slags märkning som används för att du som konsument enklare ska kunna jämföra energiförbrukningen hos olika produkter. Det finns goda skäl till att välja en spishäll med låg energiförbrukning, eftersom spishällen är något som vi oftast använder varje dag. Det finns alltså en del pengar att spara i form av minskade energiutgifter. Det finns sju energiklasser:
- A+++
- A++
- A+
- A
- B
- C
- D
A+++ innebär att produkten är mest energieffektiv och drar så lite energi som möjligt. D innebär en hög energiförbrukning. När du köper en ny spis behöver du dels kontrollera energiklassen, dels hur många kWh spisen drar per år.
Köp din spis hos Elon
Vanliga frågor och svar
Den genomsnittliga livslängden för spisar är cirka 12 år, men de kan hålla ännu längre än så med rätt underhåll och skötsel.
Det är en smaksak, men induktionshällar vinner ofta bäst-i-test på grund av att de värms upp snabbare än övriga alternativ (med undantag för gasspis som också ger snabb uppvärmning).
De flesta spisar är något justerbara i höjden och brukar ha en höjd mellan 85 – 93 centimeter.
Släta spishällar som induktions- eller glaskeramikhällar rengör du enklast med en fuktad trasa efter användning. Vid behov kan du använda diskmedel och torka rent med en mikrofiberduk. En traditionell gjutjärnsspis med rostiga plattor kan du rengöra genom att strö över bikarbonat och bakpulver. Blanda sedan en deciliter ättika med varmt vatten och häll i en sprayflaska. Spraya sedan blandningen över kokplattorna och låt verka ett par minuter. Fukta en bit stålull (svinto) och gnugga försiktigt bort rosten. Avsluta genom att torka rent med en fuktig trasa.