Innehåll i denna artikel
Olika typer av stänkskydd
Stänkskydd kan bestå av en kaklad vägg, men det kan även vara en separat skiva i exempelvis stål som monteras bakom spisen eller diskhon. I traditionella kök använder man ofta beständiga material som kakel. Men vill du skapa ett blickfång kan du med fördel välja ett stänkskydd i en avvikande färg eller i ett vackert mönster. Olika material har olika egenskaper:
- Rostfritt stål. Stänkskydd i rostfritt stål skapar en mer industriell känsla i köket. Ytan kan snabbt fläckas av fingeravtryck, men du tvättar enkelt rent stänkskyddet med en fuktig trasa. Stänkskydd i rostfritt stål finns att köpa med antingen slät yta eller texturerad och mönstrad yta. Om din diskbänk är i rostfritt stål kan du integrera stänkskyddet så att hela diskbänken får ett sömlöst utseende helt utan skarvar.
- Glasskivor. Glasskivor som stänkskydd är mycket populära och inte undra på – de har många fördelar. En stor glasskiva består av ett enda stycke, vilket gör det enkelt att hålla rent. Det finns inte någon risk för att smuts ska fastna eftersom glasskivan saknar skarvar. Det finns ett stort urval glasskivor att välja bland, exempelvis skivor med tonat eller etsat glas, eller glas med färg på baksidan. Om du vill ha ett lekfullt och kreativt kök kan du sätta en tapet bakom en genomskinlig glasskiva. Glasskivor som stänkskydd monteras vanligtvis med lister eller skruvar direkt i väggen. En nackdel med glasskivor är att de lätt blir smutsiga från fingeravtryck och fett, dock är det enkelt att rengöra genom att torka rent med en trasa.
- Kakel. Kakel är ett praktiskt material i köket eftersom det är vattentåligt och enkelt att rengöra. Det finns dock en nackdel med kakel – fogarna. I fogarna samlas det lätt smuts, därför är det bra att välja en mörkare färg på fogen. För att skapa en modernare känsla kan du välja större kakelplattor med små fogar. När det kommer till kakel finns det stora valmöjligheter sett till textur, form, färg och mönster. Du kan exempelvis välja ett högblankt rött kakel, eller ett neutralt halvblankt kakel i vitt.
- Kompositmaterial. Stänkskydd i kompositmaterial har blivit alltmer populära. De har många fördelar, bland annat finns det ett väldigt stort utbud att välja bland sett till färger, mönster och texturer. Kompositmaterial är förhållandevis billiga och lätta att rengöra.
- Glasemalj. Vill du skapa retrokänsla i köket är glasemalj ett bra material som stänkskydd. Det är en plåt som emaljerats med ett keramiskt material för att få en glansig yta. En fördel med det här materialet, förutom att det är enkelt att rengöra, är att du kan använda stänkskyddet som en whiteboardtavla.
Fördel med skivor
Det finns en fördel med att välja stänkskydd som rostfritt stål, glasskivor eller laminat – de är enkla att montera och demontera. Det betyder att du kan byta ut stänkskyddet efter ett par år när du tröttnat. Om du valt att kakla ett stänkskydd blir renoveringen större och mer kostsam. Det billigaste alternativet till stänkskydd är att måla med vanlig våtrumsfärg. Det finns många nyanser att välja bland och resultatet blir en fukttålig vägg som är enkel att torka av.
Det finns även kök utan stänkskydd, men då är väggarna vanligtvis tillverkade av ett fuktbeständigt material, till exempel betong eller kakel.
Bänkskiva som stänkskydd
Ett alternativ till det traditionella stänkskyddet, som täcker själva väggen bakom diskhon eller spisen, är att låta bänkskivan gå upp på väggen. Det gäller dock att bänkskivan är tillverkad av ett material som tål fukt och värme, exempelvis komposit, laminat eller sten. Det går även att sätta trä som stänkskydd, men eftersom det är ett naturmaterial suger det upp fukt och fläckas lätt. Du behöver därför behandla träet ofta. Samma sak gäller om du har stenmaterial som stänkskydd.
Montera stänkskydd i kök
Ofta monterar man stänkskyddet bakom spis, det är där väggen är som mest utsatt för stänk. Även bakom diskhon väljer många någon typ av skydd eftersom det skvätter upp vatten. Hur stänkskyddet ska monteras beror dels på den bakomliggande väggen, dels på vilket material stänkskyddet är tillverkat av. Om du vill montera ett stänkskydd ovanpå kakel fungerar det vanligtvis bra att fästa det med dubbelhäftande montagetejp, alternativt sättlim.
- Marmor. Ett stänkskydd i marmor fäster du med fästmassa. Är skivan mycket stor och tung kan den behöva extra förstärkning av klammer.
- Koppar. Vill du sätta upp stänkskydd i koppar använder du istället ett sättlim.
- Rostfritt stål. Stänkskydd i rostfritt stål monteras på olika sätt beroende på underlag. Om väggen är målad eller putsad kan det fästas med silikon, är det en kaklad vägg kan du använda dubbelhäftande montagetejp eller sättlim.
- Glas. Stänkskydd i glas monteras antingen med dolda lister eller skruvar, det fungerar bäst om glaset är transparent. Är glaset inte genomskinligt går det att fästa med sättlim – kom ihåg att täta med silikon runt glasskivan.
Vilken höjd till stänkskydd?
Det väljer du själv. Många sätter stänkskydd på hela väggen, andra vill endast ha en smalare kant, cirka 10 – 20 centimeter.
Vanliga frågor och svar
Det är ett skydd som sätts på väggen bakom diskhon och spisen. Det kan exempelvis vara en kaklad vägg eller en separat glasskiva. Stänkskyddet används för att skydda väggen mot vattenstänk och matos.
Det finns ingen lag på att ha stänkskydd i köket, däremot är det viktigt att väggen bakom spisen och diskhon tål fukt och värme.
Stänkskydd tillverkas i många olika material, varav de vanligaste är kakel, glasskivor, laminat och rostfritt stål.