ANNONS

Planera kök – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Köket är en plats som vi använder flera gånger varje dag. Det är dessutom ett rum som skiljer sig ganska mycket från det övriga hemmet, eftersom det fyller många praktiska funktioner. I köket finns många olika verktyg, redskap, maskiner och arbetsytor och du rör dig mycket fram och tillbaka här. För att du ska kunna skapa ett riktigt funktionellt, mysigt och vackert kök behöver du lägga tid på planeringen.

Planeringens grunder

Det är ganska krävande att planera ett kök. Det beror mycket på att man utför flera typer av aktiviteter i köket: matlagning, bakning, mingel, middagar, läxläsning och spelkvällar. Alla olika aktiviteter ställer olika krav på ytorna. Om du lagar mycket mat och gärna tillsammans med andra behöver köket ha stora bänkytor. Om ni alltid äter middag i köket krävs även en bordsgrupp med köksbord och stolar. För att köket inte ska bli dyrare än nödvändigt är det viktigt att göra en noggrann planering.

Några viktiga grunder i köksplaneringen:

  • Placering. Vi menar inte kökets utformning sett till planlösning, utan mer var varje möbel ska placeras. Den viktigaste arbetsytan är den mellan spis och diskbänk. Här har man nära till vatten och spis och kan enkelt skölja rent grönsaker och tillaga mat samtidigt. En yta intill diskhon är såklart också viktig för att du ska kunna ställa disken någonstans. Diskställ och diskmaskin bör stå på vänster sida om arbetsbänken om du är högerhänt. Även var du placerar kyl och frys kommer påverka hur smidigt och praktiskt köket upplevs. Vid matlagning springer man ofta fram och tillbaka till kylen, därför bör den placeras nära arbetsbänken. Ställer du kylen på andra sidan köksön kommer det kännas otympligt och krångligt att ta sig dit. Ett tips är att ha en avställningsyta intill kylen så att du enkelt kan ställa varorna där innan du in dem. Har du ont om plats i köket behöver kanske inte frysen stå precis bredvid kylen. Frysen används inte lika mycket som kylen och skulle kunna ställas i rummet intill.
  • Förvaring. Förvaring är något av det viktigaste i köket eftersom det är fyllt med saker: porslin, glas, bestick, matlådor, råvaror och andra saker som servetter, ljus, underlägg och liknande. Utan bra förvaring kommer köket snabbt bli stökigt. Överskåp är väldigt praktiskt eftersom du då kan förvara sådant du ofta använder: glas, tallrikar och skålar. Det är bra om överskåp för glas och porslin står nära diskstället så att du snabbt och lätt kan ställa in ny disk i skåpen. Om du inte har ett riktigt skafferi måste du även planera för det i skåp och lådor. Det finns många praktiska lösningar för förvaring av matvaror. Till exempel kan du hitta lådor för kryddförvaring och djupare lådor där du får plats med torra ingredienser som mjöl, gryn och pasta.

Mått att minnas

För att du ska få tillräckligt med arbetsyta i köket är det bra att utgå från några grundmått:

  • Arbetsbänk. Den sammanlagda längden på arbetsbänken bör vara minst 3,2 meter.
  • Yta intill diskbänken. En yta på minst 80 centimeter bör finnas mellan diskbänk och spis.
  • Avställningsyta intill spis. Här bör det finnas åtminstone 40 centimeter avställningsyta.
  • Avstånd från bänkar. Har du parallelluppställda köksbänkar mittemot varandra bör du ha minst 1,2 meters mellanrum (1,4 meter är optimalt), annars kommer det kännas trångt att röra sig emellan bänkarna, särskilt om ni är flera som lagar mat samtidigt.

Planlösning

Hur renoveringen går till och hur omfattande arbetet är beror på om du renoverar ett befintligt kök eller bygger nytt från grunden. Om du utgår från ett befintligt kök är du mer begränsad eftersom du måste hålla dig till planlösningen. Det finns flera olika typer av kök, bland annat raka kök, vinkelkök, parallellkök och U-kök. Här är en kort beskrivning av kökstyperna:

  • Raka kök. Typiskt för ett rakt kök är att all inredning går längsmed en vägg. Problemet med den här kökstypen är att det kan kännas långt att gå och hämta saker i skåp och lådor. Är ni två som lagar mat tillsammans i ett rakt kök uppstår även ofta trängsel och kollision.
  • Vinkelkök. Vinklade kök är mycket praktiska och en av de mest effektiva planlösningarna för kök. Här är nämligen avstånden mellan de olika köksbänkarna, lådorna och skåpen små. Ett vinklat kök har plats för en komplett köksutrustning även om rummet endast är 12 m2. I vinklade kök är det även enkelt att vara flera samtidigt eftersom man står i olika ändar av köket. I mitten finns ofta utrymme för antingen en matplats eller en köksö.
  • Parallellkök. I ett parallellkök är matlagningsdelen avskild från matplatsen. Den här typen av kök kan ibland vara svåra att inreda eftersom man helst vill placera spisen på samma sida som diskhon (för att du ska slippa gå med heta grytor och hälla av potatisvatten tvärs över köket). Detta ställer krav på utrymme eftersom bänken då bör vara minst tre meter.
  • U-kök. En nackdel med U-kök är att hörnen är svåra att utnyttja optimalt. Ofta inreder man hörnen med karusellskåp, men själva arbetsytan blir sällan utnyttjad på ett optimalt sätt.

Köksö eller inte?

Köksöar är trevliga i köket eftersom de öppnar upp fler sociala ytor. Här kan man laga mat tillsammans eller låta gästerna dricka sin välkomstdrink medan du förbereder huvudrätten. En köksö kräver dock ganska mycket utrymme. Förutom att själva ön måste få plats behövs även utrymme runt hela ön, minst en meter åt alla riktningar. Om du ska installera spisen i köksön får du en mycket trevlig planlösning i köket, det kräver dock att du även installerar en extra utslagsvask i närheten av spisen. En fördel med en större köksö är dock att du både skapar nya sittplatser, arbetsyta och förvaringsmöjligheter.

Vanliga frågor och svar

Du behöver utgå från kökets befintliga mått, rördragningar och vattenledningar (om du inte bygger nytt – då har du friare tyglar). Kom ihåg att planera för förvaringsutrymmen eftersom det är många saker som ska få plats i ett kök.

De vanligaste typerna av kök är raka kök, parallella kök, U-formade kök och vinkelkök.

Det är viktigt att du planerar för utrymme mellan köksbänkar. Tänk på att du inte bara behöver plats för att du ska kunna dra ut lådor och öppna skåp, utan även för att kunna röra dig och laga mat tillsammans med andra.

Relaterade artiklar