Få hjälp med taklyft

Vill du lyfta taket? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på taklyft. Du får även veta mer om vad det innebär att lyfta taket, vad som är viktigt att tänka på och vad ett taklyft kostar.

Få offerter från experter

Vad kostar ett taklyft?

Priset för ett taklyft varierar en del beroende på dess utformning och skicket på den befintliga byggnaden. Gäller det ett taklyft i Stockholm eller andra storstäder är dessutom hantverkartjänsterna i regel cirka 10 – 20 % dyrare än i mindre städer. Ett ungefärligt pris för taklyft ligger på 20 000 kronor per m2, men det kan vara billigare och dyrare (mellan 12 000 och 28 000 kronor per m2. I priset är följande delar inräknade:

  • Takläggning
  • Plåtslageri
  • Snickeri
  • Elektricitet
  • Rörläggning
  • Materialinköp

Eftersom varje hus har sina individuella förutsättningar kan ett taklyft förstås bli både dyrare och billigare. För att du ska kunna ta reda på ett mer exakt pris för ditt hus kan du skicka in en offertförfrågan i vår offerttjänst. Vi matchar dig med experter i ditt område – helt gratis.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på inför ett taklyft

Ett taklyft kan vara praktiskt av många anledningar, till exempel för att du börjat jobba hemifrån och behöver ett nytt utrymme, eller för att familjen blivit större. Istället för att sälja bostaden och köpa en större, kan du välja att lyfta taket och skapa en ny övervåning (eller utnyttja hela övervåningen). Om du i nuläget har ett starkt lutande tak förlorar du mycket utrymme på övervåningen, men genom att lyfta upp taket kan du helt plötsligt utnyttja hela övervåningen.

Många väljer att utföra en tillbyggnad i sidled, men det är inte alltid möjligt, särskilt inte om du har en begränsad tomtyta att arbeta med. Då kan det enda alternativet vara att bygga uppåt. Det finns olika sätt att bygga uppåt:

  • Bygga en helt ny våning. Det ger dig mest yta eftersom du helt plötsligt får en till våning.
  • Höja befintliga takstolar. Du kan även välja att endast höja det befintliga taket, men utan att bygga till en ny våning. Du får inte mer golvyta, men du skapar betydligt mer rymd och kan skapa mer förvaring genom höga hyllor.
  • Montera takkupor. Det är betydligt billigare att sätta in två nya takkupor än att bygga en ny övervåning. Fundera därför på behovet och hur det nya utrymmet ska användas.

*Taklyft kallas ibland för påbyggnad eller takhöjning.

När du ska lyfta taket är det viktigt att du lägger tid åt planeringen. Hitta inspiration till taklyft på nätet och hos olika hustillverkare. Det kan vara roligt att se bilder på taklyft före och efter och få egna idéer till taklyftet. Utformningen på den nya våningen kan nämligen göras på olika sätt. Eftersom det innebär en stor investering att bygga en ny våning är det förstås viktigt att du hittar det bästa sättet att gå tillväga. Du kan även hitta bra före- och efterbilder på taklyft, något som också kan ge dig en känsla för hur ditt hus kan komma att se ut. Tänk på att olika hustyper kräver olika typer av arbetsinsats. När du väl vet vad du vill göra är det dags att ansöka om bygglov för taklyft. Det kan ta upp till 10 veckor för kommunen att ta ett beslut. Priset för bygglov varierar en del beroende på var i landet du bor samt hur stor yta som ska byggas på. Andra kostnader som är viktiga att ta med i beräkningen är kostnaden för arkitekt. Han eller hon kan hjälpa dig ta fram en snygg och praktisk lösning för just ditt hus. Arkitekten kan även hjälpa dig med bygglovsritningar.

Tidsåtgången för att lyfta taket på huset varierar mycket och beror bland annat på husets skick (om det kräver förstärkning eller inte) och om taklyftet byggs i lösvirke eller byggsatser som byggs ihop på marken och sedan lyfts på plats. Bygger man den nya övervåningen i lösvirke kan det ta flera veckor, bygger man i byggsatser kan en erfaren entreprenör vara klar inom några dagar.

Använd de befintliga stammarna

Om du planerar att bygga ett badrum eller kök på den nya övervåningen är det viktigt att kontrollera var de befintliga vattenstammarna i huset sitter. Då blir rördragningen enklare. Kom även ihåg att fundera över var den bästa platsen för trappan är samt om du har en befintlig skorsten – den behöver du i så fall ta hänsyn till.

Utför besiktning

Eftersom en ny övervåning kommer innebära en stor viktbelastning på husets bärande struktur är det viktigt att du låter utföra en grundlig besiktning i ett tidigt skede av planeringen. Om den befintliga stommen inte klarar av den nya vikten behöver man förstärka huset. Det är något en byggnadsingenjör kan hjälpa till att undersöka.

Tips när du anlitar företag till taklyft

Det är vanligast att anlita totalentreprenad vid taklyft eftersom det är så många olika typer av kompetenser som krävs. Det underlättar för dig själv att välja en entreprenad som sedan ansvarar för att skriva avtal med de underleverantörer som behövs. Det innebär även en ökad trygghet eftersom du endast har en entreprenör att vända dig till om det skulle uppstå problem i framtiden. Kom ihåg att skriva en så detaljerad offertförfrågan som möjligt, då blir det enklare för företag att ge en offert på taklyftet. När du jämför offerter är det viktigt att kontrollera vad som ingår. Vanligtvis ingår arbete och material för taklyftet, men ytskikt ingår i regel inte – golv, panel och inredning. Anledningen är att ytskiktet varierar mycket i pris.

Kom ihåg att berätta för företagen om vilket tak du har nu, exempelvis mansardtak eller sadeltak. Skriv även ytan och vilken typ av taklyft du är intresserad av (hel övervåning eller endast höja det befintliga taket).

Kostnad för taklyft

Priset för taklyft varierar en del och beror mycket på vilken typ av inredning den nya våningen ska ha. Om du exempelvis planerar att bygga ett nytt kök eller badrum på den nya våningen blir det förstås dyrare än om du endast ska ha sovrum på övervåningen. En annan sak som påverkar priset för taklyft är skicket på det befintliga taket. Är det i bra skick går det att återanvända takpannorna eller takplåten. Annars behöver du betala för ett helt nytt tak. Hur utformningen av den nya våningen eller taklyftet ska se ut påverkar också priset. Om utformningen ska förändras kan nya takstolar behöva byggas.

Om du är snickare eller händig kan du själv utföra taklyftet i lösvirke, vilket blir billigare än att anlita företag. Dock behöver man vara flera personer vid vissa arbetsmoment.

Lyfta taket – hur gör man?

Egentligen är ordet taklyft aningen missvisande eftersom man egentligen tar bort det befintliga taket och bygger en ny våning. Den nya våningen byggs på det gamla innertaket/vindbjälkslaget. När den nya våningen är byggd sätter upp man nya ytterväggar som det nya taket sedan kan monteras ovanpå.

Lär dig mer om tak

Här hittar du fler artiklar om tak. Bland annat kan du lära dig hur du byter takpannor, om skillnaden mellan olika taktyper och om takets olika delar.