inredare

Hitta en inredare

Behöver du hjälp med att skapa ett vackert, inbjudande och funktionellt hem? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på inredningstjänster. Du får även veta hur en inredare arbetar, vad skillnaden är mellan inredningsarkitekt och en inredningsdesigner samt lära dig hur du själv lyckas med heminredning.

Få offerter från inredare

Vad kostar det att anlita en inredare?

Priset för att anlita en inredare varierar beroende på om du behöver hjälp av en inredningsarkitekt eller en inredningsdesigner samt var i Sverige du bor. Om du ska anlita en inredare i Stockholm eller Göteborg kostar det cirka 1 000 – 1 500 kronor i timmen att inreda privata hem. Ofta ingår följande saker när du anlitar en inredningsarkitekt:

  • Hembesök
  • Moodboard
  • Budget
  • Inköpslista
  • Inredningsbeskrivning
  • Bilder
  • Färgsättning

Exakt vad som ingår varierar förstås mellan olika inredare och företag, men det är en fingervisning. Idag kan många inredare hjälpa sina kunder även online. Kunden skickar då videor eller bilder på rummet som ska inredas och inredaren kan sedan utforma en moodboard och skapa 3D-skisser i särskilda program.

Hitta din lokala inredare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta inredare
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du anlitar en inredare

För att du ska få så bra hjälp som möjligt när du anlitar en heminredare är det viktigt att du skriver ner vad du behöver hjälp med. Kanske behöver du hjälp med allt – färgsättning, möbler, känsla i rummet och detaljer, som växter och konst. Eller så kanske du endast vill ha hjälp med att inreda det nya badrummet.

När du skickar in din offertförfrågan i vår offerttjänst matchar vi dig med flera experter. Sedan är det bara för dig att jämföra och välja ut en offert som passar. För att inredaren ska kunna lämna ett exakt pris är det viktigt att du ger utförlig information:

  • Typ av bostad. Bostadsrätt, hyresrätt eller hus
  • Kvadratmeter och antal rum som du behöver hjälp med
  • Skick på bostad och inredning
  • Byggnadsår på bostad
  • Omfattningen av vad du behöver hjälp med. Endast konsultation eller även utförande?
  • Önskemål. Det underlättar mycket om du skickar inspirationsbilder på stilar du gillar eller berättar om vad du tycker om/inte tycker om.

Så väljer du rätt typ av inredare till ditt projekt

Innan du kontaktar en inredare är det viktigt att förstår vad skillnaden är mellan de olika inredningsexperterna:

  • Inredningsdesigner/inredare. Kan hjälpa dig med rådgivning gällande färgsättning och möblering och skapa en röd tråd i inredningen. En inredningsdesigner behöver ingen särskild utbildning för att få titulera sig inredare. Men det finns flera olika slags utbildningar som inredaren kan ha gått.
  • Inredningsarkitekt. Kan hjälpa dig med allt från att planera och förbereda för större renoveringar, som ändringar i planlösningen, nya perspektiv på köks- eller badrumsrenoveringen eller för att skapa färdiga ritningar som kan lämnas till snickaren som sedan bygger. För att titulera sig som inredningsarkitekt krävs en högskoleutbildning.

Tips när du anlitar inredare

När du ska anlita en inredare är det bra om du först vet vad du behöver hjälp med. När du vet det kan du nämligen bedöma om det är en inredningsarkitekt eller en inredare du behöver anlita. Kanske behöver du endast hjälp med homestaging, eller homestyling som det också kallas, inför en försäljning av bostaden. Det innebär att du får hjälp att stajla hemmet för att höja värdet. Då är det en inredare du behöver.

Vill du få konsultation om färger, tapeter, textilier och möblering? Även här kan inredaren hjälpa till. Ska du bygga ett hus och håller på att ta fram en planlösning är det en inredningsarkitekt du behöver.

När du väl kontaktar inredningsfirman är det bra att du noggrant beskriver projektet. Se till att ta med följande information:

  • Hur många rum som ska inredas, eller är det hela hemmet?
  • Vill du endast ha rådgivning eller även utförande?
  • Vill du få en inköpslista på möbler, färger, tapeter och textilier?

Kostnad för att inreda

Även om många inredare tar betalat per timme, då mellan 1 000 och 1 500 kronor, är det även vanligt att inredaren sätter ett fast pris för projektet. Olika företag har olika priser, men för att bilda dig en uppfattning om kostnaderna ser prisbilden ungefär ut så här:

  • 1 rum: cirka 10 000 – 30 000 kronor
  • Ett helt hus: från 40 000 kronor och uppåt
  • Planritning inför badrumsrenovering: cirka 5 000 – 10 000 kronor
  • Ritning av platsbyggda möbler: cirka 4 000 – 8 000 kronor

Inreda själv – hur lyckas man?

Det kan vara lättare sagt än gjort att skapa en genomtänkt och snygg inredning. För att kostnaderna inte ska rusa iväg är det bra att återanvända gamla möbler och saker – med målarfärg och nya beslag kan du skapa en helt ny stil. Här är några tips på hur du lyckas med heminredningen:

  • Gör en moodboard. Det första steget i inredning är att skapa en moodboard, ett slags inspirationstavla där du sätter upp bilder och materialprover. Leta exempelvis på Pinterest och inspireras av olika stilar. När du hittat en stil du gillar skriver du ut bilder som inspirerar dig. Förutom några bilder (2 – 3 stycken) är det bra att välja två grundfärger du vill arbeta med. Gå gärna till färgbutiken och hämta färgprover. När du har färgerna på moodboarden ser du enkelt vad som passar tillsammans och vad som inte gör det. Prova även att sätta upp bilder på olika material, som exempelvis sten eller trä.
  • Se efter vad du har hemma. När du väl har din moodboard klar kan du börja inreda, enklast är det om du rensar rummet på möbler så du har en tom bas att utgå ifrån. Se vad du har hemma i form av befintliga möbler och föremål. Kanske har du ett gammalt slitet vitrinskåp som kan bli nytt med ny färg och nya beslag? Måla den gärna i en accentfärg som utgår från moodboarden.
  • Måla eller tapetsera. Ett rum får en helt ny känsla med ny väggfärg. Kom ihåg att ljusa färger öppnar upp ett rum och skapar rymd, medan dovare färger kan göra att rummet känns mindre, samtidigt som det känns mysigare.
  • Rensa. När rummet väl är målat kan du börja ställa in möblerna. Undvik att övermöblera. När du möblerar är det praktiskt att utgå från feng shui, läran om att inreda på ett harmoniskt och balanserat sätt. Det ska helst inte vara rörigt och när du väljer placering och riktning för möblerna är huvudregeln att du ska ha uppsikt över allt. Soffor, fåtöljer och stolar ska stå så att du kan se dörrar och fönster när du sitter i dem. Helst ska det vara en vägg bakom ryggen. Inreder du sovrummet ska sängen stå mot en vägg där du har uppsikt över dörren och fönstren.
  • Textilier, belysning och växter. Detaljerna är det som skapar hemtrevnaden. Ljussättningen är något av det viktigaste när du inreder, se till att satsa på flera typer av belysning: allmänbelysning, stämningsbelysning och funktionsbelysning.

Vanliga frågor och svar

En inredare tar mellan 1 000 och 1 500 kronor i timmen. Ibland vill experten ha ett fast pris för hela projektet.

Det beror på om du endast vill ha hjälp med konsultation eller utförande. Endast konsultation kostar cirka 2 000 kronor och uppåt medan större stylinguppdrag där även inhyrda möbler ingår kan kosta från 20 000 kronor. Kostnaden baseras på hur stort hemmet är.

Det innebär att man stajlar hemmet inför en försäljning.

Ofta lönar det sig med styling, försäljningspriset brukar höjas med cirka 5 – 10 %. I en kandidatuppsats på Linnéuniversitetet såg man en väl genomförd styling gjorde att bostäder såldes snabbare och till högre pris.

Han eller hon arbetar med färgsättning, möbler och inredning och kan hjälpa dig färgsätta och möblera ett rum.  

Han eller hon kan skapa planlösningar vid renoveringar eller nybyggen, ge olika förslag på möbleringar, färgsättningar och hur man exempelvis skapar ett större ljusinsläpp. En inredningsarkitekt har högskoleutbildning medan en inredare inte tvunget måste ha någon utbildning.

En inredningsarkitekt har högskoleutbildning och kan göra planlösningsritningar, ritningar över platsbyggda möbler samt hjälpa till med färgsättningar, möblering och styling. En inredare jobbar främst med färgsättning och kan hjälpa till att inreda med möbler.

Börja med att rensa bort överflödiga prylar och göm sladdar. Undvik att övermöblera. Satsa på detaljer som växter och mysig belysning samt textilier som matchar varandra (men de måste inte tvunget ha samma färg).

Vanligtvis mellan 1 000 och 1 500 kronor i timmen.

Lär dig mer om inredning

Här hittar du flera artiklar om inredning. Bland annat kan du lära dig om olika inredningsstilar och hur du inreder olika typer av rum samt hur du förvandlar gamla möbler, väljer rätt sorts soffa och hur du inreder ett litet hem.