– Vi hade ett annat boende i samma stadsdel som vi bodde i under renoveringen. Det hade nog inte fungerat att projektleda och besöka lägenheten så pass ofta som vi gjorde om vi inte bodde några minuter ifrån lägenheten. Jag är så tacksam för det, säger Josefine.
Paret hade letat efter en ny lägenhet cirka nio månader och när lägenheten väl dök upp gick det snabbt.
-– Vi köpte den i mars, då vädret var grått och trist. Men på visningen tittade solen in – då förstod vi vilket ljus lägenheten badar i under årets ljusare månader.
Trots att 75 m2 stora trean ligger mitt i stan genomsyras bostaden av lugn och harmoni.
– Utanför fönstret är det helt grönt vilket gör att det känns lummigt och insynsskyddat, säger Josefine.
De förra ägarna hade renoverat våningen med varsam hand, och det gör även Josefine och Gustav som vill bevara den ursprungliga känslan.
– Lägenheten byggdes år 1883 och på den tiden fanns förstås inga moderna badrum, det är något man klämt in på senare tid. Ofta byggde man badrummen i större garderobsutrymmen. Vi flyttade från en lägenhet med ett stort och rymligt badrum och var tvungna att kompromissa med just badrummet.
Men eftersom paret är intresserat av byggnadsvård gjorde det ingenting att planlösningen är som den är. Det bidrar till charmen och är något som känns tidstypiskt för sekelskifteslägenheter.
– Lägenheten har kvar alla originaldetaljer, till exempel stuckaturer, takrosetter, pardörrar, golvsocklar och originalgolv. Ja, det syns tydligt att golven har närmare 150 år på nacken, säger Josefine.
Från början fanns tre kakaleugnar men de har rivits ut tidigare, sannolikt under funkiseran då kakelugnar ansågs vara omoderna.
– Vi är väldigt tacksamma att åtminstone en kakelugn finns kvar.
Det är ganska unikt att en så gammal lägenhet fått vara så pass orörd som den här.
– Det som verkar vara ”nybyggt” är garderober och kök som vi tror byggdes på 1950-talet.
För att Gustav och Josefine ändå skulle få in vissa moderna bekvämligheter har de byggt platsbyggda garderober men som ändå passar in i lägenhetens karaktär.
– Köket är det rum som är mest anpassat efter dagens moderna behov, det har fått sig en rejäl uppdatering med topputrustning. Vi gillar att laga mat och behövde ett kök som är lätt att arbeta i.
Josefine och Gustav tog hjälp av hantverkare till renoveringen.
– Vi förklarade vår vision och har även projektlett arbetet så mycket vi kunnat. Vissa dagar var vi på plats två till tre gånger per dag bara för att försäkra oss om att de följt våra anvisningar, säger Josefine.
Medan Gustav är den som gillar att arbeta med händerna är Josefine den som gillar att projektleda.
– Ibland kallas jag för regeringen hemma, då kan ni förstå vem av oss som behövt ge sig när vi resonerat olika, skojar Josefine.
Även om paret genast fastnade för lägenheten hade de satt upp vissa kriterier.
– Vi gjorde två listor: en vi kallade för ”nice to have” och en vi kallade för ”need to have”. Det gjorde det enklare att skilja på vad som var krav och vad som var önskemål.
Parets krav var bland annat en sekelskifteslägenhet med genomgående planlösning (fönster åt alla håll), ett sovrum mot innergård, en hiss i fastigheten, balkong samt minst två fönster i vardagsrummet.
– Våra önskemål var badkar, högt och fritt läge samt ett stort badrum, nu förstår ni vad vi behövde kompromissa med, säger Josefine.
Under renoveringen hittade paret intressanta fynd.
– Det var tydligen vanligt att tapetsera med tidningar när man renoverade förr i tiden. Vi har bland annat hittat en dagstidning från 1950-talet när vi rev ut garderoberna. Det var väldigt kul att få ta del av hur världen såg ut en dag under 50-talet. I en av tidningarna finns rubriken ”Rysk jagardebut hitom järnridån”.
Inredningsstilen är ljus med skandinaviska inslag.
– Vi reser ofta till Köpenhamn för att få inspiration. Vi ville ha en lugn bas och att lägenheten följer en röd tråd. Vi valde därför ljusa golv och lekte istället med olika väggkulörer i varje rum. I sovrummet har vi en blågrön färg och i köket har vi marmor och valnöt. Det är lugna och harmoniska färger som ger ett trivsamt hem.
Trots att paret gillar den skandinaviska och sparsmakade inredningsstilen ville de inte använda för mycket av det ljusa.
– Vi ville inte att lägenheten skulle kännas alltför avskalad eftersom vi redan har en ganska minimalistisk stil. Därför har vi jobbat med att få in mycket valnöt och marmor som grund, det adderar både värme och elegans. Vi har hållit basen lugn och istället använt accentfärger. Kanske kommer vi plocka upp det rosa från kakelugnen och ställa in en ljusrosa fåtölj.
Paret hade ett fast pris från hantverkarna, vilket hon rekommenderar.
– Det är en trygghet att veta redan från början vad det kommer att kosta och planera utifrån det.
Nu är lägenheten äntligen färdigrenoverad och paret har flyttat in.
– Det var en fantastisk känsla att få flytta in. Samtidigt minns jag att det tog tid att komma iordning och förstår nu att man inte kan förvänta sig att allt ska vara färdigt direkt. Vi trängdes bland kartonger och hade nog en förväntan om att det skulle vara rosaskimrande redan den första dagen.
Parets vänner och familj gillar stilen och inredningen och särskilt en sak verkar fascinera besökarna.
– Det är den otroliga takhöjden som gästerna fascineras av, den är 3,30 meter.
Josefines och Gustavs 3 bästa tips till dig som vill renovera en sekelskifteslägenhet
- Lär er om byggnadsvård. Läs på ordentligt om vad varsam renovering innebär.
- Ändra inte den ursprungliga planlösningen. I den mån det är möjligt bör den bevaras, den är ofta väl genomtänkt och skapar ett fint flöde i lägenheten sett till både ljusinsläpp och harmoni mellan rummen.
- Ta hänsyn till byggåret. Om du flyttar in i en lägenhet från 1920 behöver du inte addera stuckatur från sekelskiftet eftersom det inte förekom i original från den tiden. Arbeta istället med de 1920-talsattribut som var typiska för just den perioden istället. Det finns mycket inspiration från den tidsperioden så försök att återskapa något som passar byggåret.
Sekelskifteslägenheten på Östermalm
Här bor: Josefine och Gustav
Jobb: Josefine arbetar med personalfrågor på en bank och Gustav är finanschef.
Intressen: Både Gustav och Josefine är intresserade av inredning och design. Bägge skulle kalla sig för foodies och delar ett stort matintresse. De testar gärna nyöppnade restauranger och gillar även att testa nya hotell över hela världen – helst boutiquehotell.
Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?
Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.
Jämför 3900+ husmodeller
Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.