ANNONS

Häng gardiner som ett proffs

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Gardiner kan både förstora och förminska ett rum – allt handlar om hur du hänger gardinerna. Vill du ha tips på hur du skapar en ombonad känsla, ett optimalt ljusinsläpp eller tar bort insyn? Då ska du fortsätta läsa.

Gardiner utifrån fönstertyp

Det finns några allmänna råd när du hänger gardiner:

  • Häng gardinerna högt. När gardinen hänger nära taket skapas en illusion om att taket är högre än det egentligen är. Du kan hänga dem antingen i en gardinskena (då hamnar överkanten väldigt nära taket) eller i en vanlig gardinstång som du monterar högt upp.
  • Häng gardinerna brett. Välj en gardinstång eller gardinskena som är bredare än fönstrets bredd. Då kan gardinerna hänga på sidan av fönstret och optimera ljusinsläppet.
  • Dubbelt så breda gardiner. Oavsett vilken bredd ditt fönster har är en bra tumregel att välja dubbelt så breda gardiner som fönsterbredden. Då ser inte gardinerna för smala ut när de är fördragna.
  • Material påverkar känslan. Tunga sammetsgardiner skapar en ombonad, hotelliknande känsla medan luftiga linnegardiner känns mer ledigt och avslappnat och lite mer minimalistiskt.
  • Rätt längd. Långa gardiner ska helst sluta precis ovanför golvet, utan att nudda golvet. Vill du ha en ledig stil kan gardinerna få lägga sig lite på golvet.

Gardiner i ett centrerat fönster

Är fönstret centrerat mitt i rummet med lika mycket väggyta på bägge sidor? Då ska du följa de övergripande tumreglerna: häng gardinerna högt och nära taket och låt dem sluta strax ovanför golvet. Se till att gardinerna går bredare ut på sidorna än fönstrets bredd. Om väggytan inte är jättestor på fönstrets sidor är det snyggt att låta gardinskenan löpa hela vägen till hörnen – då hänger gardinerna för väggpartierna på fönstrets sidor när de är öppna, vilket är snyggt.

Vill du skapa en lyxigare känsla, till exempel i sovrummet, kan du välja dubbla gardiner. Den innersta gardinen får gärna vara i ett skirare tyg, exempelvis transparenta tyllgardiner, medan de yttersta gardinerna kan vara tjockare och tätare.

Gardiner i dubbelfönster

Har du ett rum med två fönster bredvid varandra med ett litet mellanrum emellan? Då blir det snyggt om gardinerna omger bägge fönster och mittpartiet. Börja med att hänga upp en gardinlängd vid vardera sida om fönstren (som täcker väggytan) och häng dubbla gardiner i utrymmet mellan de två fönstren. Det ser fylligt ut och blir även snyggt när gardinerna är fördragna.

Gardiner i fönster med asymmetrisk vägg

Har du ett fönster med ett bredare väggparti på ena sidan och ett smalare på den andra? Här ska du inte utgå från de vanliga upphängningsprinciperna eftersom det kommer resultera i mycket gardin på en sida och glest på den andra. Ett bättre sätt är att endast hänga gardiner på den sidan av fönstret som har större väggyta.

Gardiner i ett smalt rum

Sitter fönstret på en smal vägg? Utgå från samma princip som gardiner med asymmetrisk vägg – häng en gardin på ena sidan av fönstret. Då får du in mycket ljus samtidigt som gardinlängden skapar en ombonad känsla. Se till att välja en tillräckligt bred gardinlängd som täcker hela fönstret när du vill mörklägga rummet.

Gardiner på stora ytor

Kanske har du ett rum där ena väggen i stort sett bara består av fönster? Att hänga upp vanliga gardinlängder kan förstöra det vackra ljusinsläppet och de stora fönstrens utseende. Ett bättre alternativ är lamellgardiner. Då blir det smidigt att skärma av fönstren mot insyn och solljus samtidigt som du får in ljus eftersom gardinerna är genomsläppliga. Lamellgardiner i rum med snedtak är också praktiskt eftersom de kan beställas i olika längder och anpassas efter varje enskilt fönster.

UNIG BASIC+ Svart – Lamellgardiner

Semtransparenta lamellgardiner som kan måttbeställas.

Pris: 229 kr LÄS MER / KÖP

Gardiner i köket

Hissgardiner är ofta ett bra alternativ i köket eftersom de är lätta att justera i längd. Kanske vill du slippa insyn vid middagstid? Då är det bara att släppa ner hela längden av gardinen. Vill du njuta av utsikten på morgonen? Då drar du upp dem till önskad höjd. Häng gärna hissgardinerna högt upp, då öppnas väggen upp och taket känns högre.

Gardiner till källarfönster

I källare är det ganska vanligt att fönstren är små och rektangulära. De tenderar att sitta nära taket, vilket innebär att det finns mycket väggyta under fönstret. Här passar det sällan med hellånga gardiner eftersom det ser oproportionerligt ut. Satsa på hissgardiner istället, det passar det lilla fönstret bättre.

Gardiner i burspråk

En del bostäder har burspråk med fönster, vilket kan vara svårt att inreda. Beroende på vad som finns i burspråket, exempelvis en sittplats, en matgrupp eller ingenting, kan olika alternativ fungera. Om burspråket är grunt och inte möblerat kan du hänga en vanlig gardinstång på väggen precis som vanligt. När gardinerna är fördragna blir det ett utrymme i burspråket bakom gardinerna. Om du har en sittplats i burspråket är det oftast snyggare att välja hissgardiner eller snyggare träpersienner som kan dras för vid behov. Det finns även särskilda gardinstänger för burspråk, de kan böjas på olika sätt som matchar formen i taket, vilket möjliggör upphängning av vanliga långa gardinlängder.

Vanliga gardinmisstag – så undviker du dem

Har du aldrig hängt upp gardiner förut kan det kännas lite svårt. Här kan du se vilka misstag som är vanliga och hur du undviker dem:

  • Gardinerna hänger för tätt. Ett vanligt misstag är att man utgår från fönstrets bredd när man väljer gardinstång, vilket gör att gardinerna hänger för tätt och ständigt täcker för fönstret. Satsa alltid på en bredare gardinstång än fönstrets bredd, då kan gardinerna hänga på sidan av fönstret när du vill ha mer ljusinsläpp.
  • Gardinerna hänger för lågt. Precis som att många utgår från fönstrets bredd, utgår många från fönstrets höjd genom att hänga gardinstången precis ovanför fönstrets ovankant. Det ger intryck av att takhöjden är lägre än den är. Häng istället gardinstången så nära taket som möjligt.
  • Gardinernas funktion glöms bort. Många köper gardiner på måfå utan att tänka igenom vilket syfte de har eller vilken funktion de ska fylla. Vet du funktionen blir det enklare att välja färg och material. Vill du till exempel skapa en ombonad och lyxig känsla i sovrummet och samtidigt stänga ute solljuset ska du välja tunga och mörka gardiner. Vill du snarare använda gardiner som en inredningsdetalj men utan att skymma ljusinsläppet? Välj då tunna och skira gardiner.
  • Gardiner i fel storlek. Precis som för korta byxor kan se lite komiskt ut, kan även för korta gardiner göra det. Låt gardinerna gå nästan ända ner till golvet (sluta precis ovanför golvet).
  • Gardinerna är skrynkliga. Ostrukna och skrynkliga gardiner tenderar att dra ner intrycket i ett rum. Se till att gardinerna är raka och utan veck och skrynklor. Vill du slippa strykning kan du välja material som linne, som är snygga även med lite veck.

Tips!

Få till perfekta gardinveck á la hotellgardiner genom att trä toalettrullar på gardinstången. De fungerar som stoppklossar mellan öljetterna. Sätt upp rullarna med jämnt avstånd så får du perfekta vågiga veck.

Vanliga frågor och svar

Ungefär 10 centimeter brukar bli fint.

Gäller det långa gardiner är det snyggast om de slutar strax ovanför golvet, som mest tre centimeter ovanför. Gäller det korta gardiner ska de helst sluta cirka två centimeter under fönsterkarmen.

Gardiner skapar ofta en fin helhet i ett rum, men inte om de är sticker ut för mycket eller har för skrikiga mönster. Välj hellre en färg som går i ton med rummets generella färgtema. Du kan exempelvis utgå från väggen, välj i så fall en färg som är två till tre nyanser mörkare än väggen.

Många tycker det är snyggast om fållen är ganska bred, cirka 10 centimeter.

Det är snyggast om gardinskenan är bredare än fönstrets bredd. Då hänger gardinerna snyggt på vardera sida om fönstret utan att skymma det.

Relaterade artiklar