ANNONS

Vilken soffa ska jag välja?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Soffan är en viktig möbel i hemmet. Här slår vi oss ner på kvällen för att titta på film eller för att läsa en bok. Kanske använder du soffan för att ta dig en välbehövd vilostund? Ska du köpa ny soffa? Här går vi igenom material, soffmodeller och andra saker som är bra att tänka på när du ska köpa ny soffa.

Vanliga modeller

  • Divansoffa. Divansoffan är från början inspirerad från orienten men som uppstod i Frankrike under rokokon. Istället för ett fast ryggstöd har divansoffan lösa kuddar. Divansoffan har en utskjutande del där den sittande kan vila benen. Divansoffa kallas även för schäslongsoffa.
  • Hörnsoffa. Hörnsoffan är väldigt populär och det har en enkel förklaring – den är smidig att möblera med. Dessutom ryms flera personer i hörnsoffan. Fördelen med hörnsoffan är att den utnyttjar varje kvadratmeter på ett effektivt sätt då den kan skjutas in i hörnet på ett snyggt sätt. Många av hörnsofforna som säljs idag kan montera hörnet på valfri sida – höger eller vänster. Det finns hörnsoffor med divandel för den som vill kunna vila benen.
  • Bäddsoffa. Om du bor i en etta, har ont om utrymme eller helt enkelt vill ha en kombinerad säng och soffa, är bäddsoffan ett bra alternativ. Det finns även bäddsoffor i divanmodell där divanen utgör förvaring – perfekt när du behöver utrymme till att förvara täcken, kuddar och sängkläder.
  • Howardsoffa. Howardsoffor är kända för sin goda sittkomfort. Sofforna är i regel djupare än vanliga soffor och har dessutom en svagt bakåtlutande sits. De tydliga karakteristiska dragen för en Howardsoffa är svängda armstöd med veckat tyg samt metallhjul på benen vilket gör soffan enklare att flytta.
  • Rak soffa. Den raka soffan är den vanligaste modellen av alla. Den är enkel att placera och flytta på. Raka soffor finns att köpa i många storlekar, men de vanligaste modellerna har två eller tre sitsar. Det finns raka soffor som matchar med tillhörande fåtöljer eller fotpallar.
  • Modulsoffa. Om du har en speciell planlösning eller helt enkelt vill skapa en helt unik soffa, är modulsoffan en bra variant. Den bygger du ihop med olika moduler. Det gör att du kan påverka storleken och utformningen precis som du själv vill.

Material

Förutom att du ska välja ut en soffmodell behöver du även komma fram till vilket material du föredrar. Olika material har olika egenskaper.

  • Ull. Ull har många fördelar, bland annat är det naturligt smutsavvisande och flamskyddat. Ull åldras även väl och har hög kvalitet. En nackdel med ullsoffor är dock att materialet noppar mer än andra material. Ullsoffor säljs dock i flera kvaliteter och väljer du en soffa av högre kvalitet brukar noppor inte vara något problem.
  • Bomull. Bomull är ett behagligt möbelmaterial som känns mjukt. En nackdel med bomull är dock att materialet är mycket absorberande, vilket gör att fläckar kan bli svåra att få bort. Om soffan har ett bomullstyg som är avtagbart är det enkelt att rengöra tyget.
  • Linne. Linnesoffor har blivit alltmer populära och är ett bra alternativ om du gillar en råare look. Soffor i linnetyg tenderar nämligen att skrynkla sig, vilket många anser vara en stilhöjande egenskap snarare än något negativt. Linne är ett slitstarkt material som andas väl och som torkar snabbt.
  • Polyester. Till möbler används sällan polyester som det enda materialet, men det blandas ofta med bomull. En soffa i polyester kombinerat med bomull ger bra komfort och en mjuk textur. Fördelar med polyester är att tyget inte noppar särskilt lätt, det kan även tvättas i höga temperaturer och har ett permanent flamskydd.
  • Velour och sammet. Det kan vara svårt att se skillnad på velour och sammet. En soffa i sammet bevarar ofta sin form väl eftersom sammetstyg inte sträcker eller stretchar sig. Om soffan är tillverkad av velour får den ofta ett mer avslappnat uttryck eftersom tyget har en högre elasticitet än sammet. Veloursoffor är vanligtvis billigare än sammetssoffor. Velour kallas ibland för plysch.
  • Skinn. Skinn är inte ett lika vanligt material till soffor som exempelvis bomull, linne och sammet. Dock har skinn många smarta egenskaper: det åldras vackert och är enkelt att torka av. En nackdel med skinn är dock att materialet kräver mer underhåll än andra alternativ. Skinn riskerar att torka och spricka med åren om det inte impregneras och smörjs in med lämpliga skinnvårdsprodukter.

Soffadirekt

Hos Soffadirekt kan du välja bland mängder av kvalitativa, bekväma och snygga soffor i olika storlekar och material. Alltid till låga priser!

LÄS MER / KÖP

Färg

Att välja färg på soffan kan vara det enklaste eller det svåraste, beroende på hur säker du är på din sak. Älskar du en vit och fräsch inredning kan en ljust beige soffa vara fint. När du väljer färgen på soffan bör du fundera över familjesituationen: har du barn eller husdjur? Kommer soffan riskera att fläckas snabbt? Brukar du äta snacks i soffan? Ljusa färger tenderar att bli smutsiga snabbare eftersom fläckar syns tydligare än i ett mörkt tyg. En ljus soffa ser större ut än en mörk soffa. Dock kan en mörk soffa upplevas som stabilare, mer jordad och trygg än en vit soffa. Populära färger på senare år är bland annat petroleumblå, grönt i dovare nyanser och rostfärgat.

Fundera på vad du föredrar, hur ser ditt hem ut i övrigt? En soffa kan alltid piffas upp med hjälp av prydnadskuddar och filtar i härliga accentfärger. Om du ofta byter stil och gillar att förändra inredningen bör du satsa på en soffa i grått, beige, brunt eller svart.

Sofflexikon

När du ska köpa soffa kommer du snart stöta på ord som pilling och Martindale – men vad betyder det egentligen?

  • Martindale. Det här är ett mått på tygets slistyrka. Ju högre antal Martindale, desto högre slistyrka. I en vanlig hemmamiljö räcker det om soffan har Martindale på 15 000. Gäller det offentliga miljöer rekommenderas Martindale på minst 30 000.
  • Pilling. Det här är ett mått på tygets tendens att få noppor. Pillingskalan går från 1 – 5 där ett högre värde innebär lägre risk för noppor. 1 betyder att hela tyget kan noppas, 2 betyder att tyget kan få tydliga noppor på stora delar av tyget, 3 betyder att tyget kan få små noppor men främst på utsatta delar, 4 betyder ytterst få noppor och 5 innebär inga noppor överhuvudtaget.
  • Ljusäkthet. Det här är ett mått på hur stor risk det är att tyget bleks. Skalan går från 1 – 8 där 1 innebär stor risk för blekning av solljus och 8 innebär mycket liten risk.
  • Torrgnidning. Det här är ett mått på hur enkelt soffans tyg färgar av sig. Skalan går från 1 – 5 där 5 innebär att tyget inte färgar av sig medan 1 innebär att det färgar av sig enkelt.
  • Våtgnidning. Det här är samma typ av mått som torrgnidning, men man testar istället under fuktiga förhållanden.
  • Volymvikt. Hur bekväm soffan kommer vara att sitta i under många år avgörs av stoppningen. Hållbarheten på soffans sittdynor mäts i volymvikt. Stoppningen bör helst ha en volymvikt på 30 – 35 kilo för att dynorna inte ska bli nedsjunkna och insuttna.

Vanliga frågor och svar

Olika material har olika egenskaper. Bomull är exempelvis ett mjukt och behagligt material men som är mycket absorberande. Det kan leda till svårborttagna fläckar. Andra vanliga material till soffor är ull, sammet eller velour och linne.

Det är viktigt att kontrollera volymvikten, den påverkar nämligen soffans hållbarhet. Volymvikt på 30 – 35 kilo är ett bra riktmärke, då kommer sittdynorna bevara sin form under lång tid och inte riskera att bli insuttna och nedsjunkna. Det vanligaste stoppningsmaterialet i soffor är kallskum, bollfiber och dun.

Vanliga sittdjup i soffor är mellan 60 och 80 centimeter, men det finns ännu djupare soffor om du föredrar det. Ett kortare sittdjup är att rekommendera om du gillar att sitta i soffan och läsa eller socialisera dig. Ett djupare sittdjup är bättre om du vill halvligga och gotta ner dig i sitsen, till exempel när du tittar på film.

Relaterade artiklar