Innehåll i denna artikel
Olika typer av tv-bänkar
Det finns ett stort utbud av mediamöbler – allt från nätta små tv-bord till möbler som täcker hela väggen. Det kan därför kännas svårt att välja ut rätt möbel för vardagsrummet. Det finns dock några saker som är bra att tänka på när du väljer tv-möbler:
- Stil. För att tv:n och tv-bänken ska smälta in i inredningen är det bra om stilen på tv-möbeln passar stilen i rummet. Har du exempelvis detaljer i ek kan det bli snyggt att välja en tv-bänk i ek. Har du en minimalistisk och skandinavisk stil blir det snyggt om även tv-bänken följer samma röda tråd.
- Storlek. Tänk på att utvecklingen av elektronisk utrustning går mycket snabbt. Det som är hypermodernt i år börjar kännas daterat om ett par år. Tv-apparaterna har en tendens att bli allt större, så välj därför en tv-bänk som har tillräcklig bredd för en eventuell uppgradering.
- Förvaring. Spelkonsoler, tv-spel, tidningar och sladdar. Många av oss förvarar en del prylar i vardagsrummet. Kanske brukar de hamna på tv-bordet där de ger upphov till argsinta diskussioner om vem som stökar ner hemma? Då kan det vara praktiskt att välja en möbel med inbyggd förvaring. Många tv-bänkar har både hyllor, lådor och skåp i olika storlek. Fundera på vad du vanligtvis brukar förvara i närheten av tv:n. En tv-bänk med dold förvaring gör att du slipper se stökiga sladdar.
- Belysning. Beroende på om du är en tekniknörd eller inte kan en tv-bänk med olika funktioner vara ett alternativ. Det finns bland annat tv-bänkar med integrerad LED-belysning, exempelvis i olika neonfärger. Du kan även hitta tv-bänkar med inbyggda högtalare.
Göm tv:n
Om du tycker att tv:n förfular rummet, eller om du kanske inte tittar så ofta på tv kan dold tv-förvaring kan vara ett alternativ. Då behöver du inte ta hänsyn till den apparaten när du möbler och inreder rummet. Här är några smarta tips på hur du kan dölja tv:n när den inte används:
- Tavla. Sätter du upp tv:n som en del av en större tavelvägg kommer den blir väldigt kamouflerad. Du kan även välja att visa ett vackert tavelmotiv på tv:n när den inte används, då smälter den in ännu bättre.
- Skåp. Det kanske enklaste sättet att bli av med tv:n så fort den inte används är att placera den inuti ett skåp. Den största utmaningen är att hitta ett skåp som är tillräckligt brett för en tv.
- Nedsänkbar. Idag finns det flera smarta tv:bänkar med olika funktioner. Till exempel finns det tv-bänkar där tv:n kan sänkas ner inuti tv:bänken när den inte används. Du sänker ner tv:n med en tillhörande fjärrkontroll.
- Skjutvägg. Kräver förvisso lite mer tid och händighet, men du kan bygga en skjutvägg som glider över den vägg där tv:n sitter. Måla skjutväggen i en snygg fondfärg, tapetsera den eller sätt upp lite konst. När tv:n inte används skjuter du skjutväggen åt sidan så den täcker för tv:n.
- Mörk bakgrundsfärg. Vill du ha tv:n framme och redo att användas kan du kamouflera den genom att måla väggen mörk. Eftersom tv:n är en svart rektangel när den inte används syns den ofta tydligt i kontrast till en vit vägg. Målar du väggen bakom tv:n svart eller i en mörk färg kommer den smälta in och nästan bli osynlig.
3 vanliga misstag när du inreder med tv
- Du möblerar utifrån tv:n. Tv-apparater i sig är sällan särskilt dekorativa, de ser ut som svarta rektanglar. Idag är tv-apparaterna dessutom betydligt större än för 15 – 20 år sedan, vilket innebär att de tar mer plats och drar till sig ännu mer uppmärksamhet. När du inreder vardagsrummet ska du aldrig utgå från tv:n, då blir den rummets centrum och största blickfång, vilket förmodligen inte är vad du vill. Inred istället rummet utan tv till en början. När du känner dig nöjd kan du börja fundera på tv:ns placering. Visst, ska du sätta upp en 65-tummare kanske du behöver planera placeringen, men gäller det en mindre tv kan du med fördel avsluta med att ställa in den.
- Du anpassar dig inte efter rummet. Om vardagsrummet är stort kommer en liten tv att se malplacerad ut. Ett vanligt misstag är att man inreder med tv:n så att den inte smälter in i inredningen på ett harmoniskt sätt. Med hjälp av färger, textilier, tavlor och andra inredningsdetaljer kan du få tv:n att passa in bättre. Har du exempelvis vissa detaljer i rosa kan det bli snyggt att måla en rosa ruta runt tv:n på den vägg där den ska hängas, alternativt skapa en tavelvägg med rosa ramar där tv:n blir en del av tavlorna.
- Du sätter tv:n i fel höjd. Sitter du och tittar upp i taket när du kollar på tv? För att din position i soffan ska kännas avslappnad och bekväm är det viktigt att tv:n hamnar i ögonhöjd. Vilken höjd som är ögonhöjd beror på hur högt du sitter i soffan eller fåtöljen.
Vanliga frågor och svar
Det viktiga är att tv:n hamnar i ögonhöjd. Beroende på hur stor tv:n är, kan höjden på tv-bänken variera. En tumregel är dock en höjd på 50 – 60 centimeter, om tv:n ska stå på bänken. Ska tv:n hängas ovanför tv-bänken spelar höjden på möbeln inte lika stor roll eftersom du istället anpassar höjden på upphängningen.
Tyngden på tv:n är sällan det viktiga utan vilken typ av gipsplugg du använder. Har du en enkelvägg i gips och sätter upp en mollyplugg klarar väggen en tyngd på cirka 40 kilo. Men det finns andra typer av expanderpluggar som fördelar vikten bättre och som gör att du kan montera även en större och tyngre tv på gipsväggen.
År 1967 var första gången en färg-tv-sändning visades i Sverige. Dock inleddes färg-tv på riktigt den 1:a april 1970.