Råspont – lär dig mer
Råspont är en bräda tillverkad av sågat trätimmer. Vanlig råspont är inte hyvlad, om den är hyvla…
Dags att byta tak? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på takbytet. Du får även veta hur mycket det kostar att byta tak och hur du kan byta tak själv.
Vad takläggning kostar varierar en del beroende på var i Sverige du bor, vilken taktyp det gäller samt storleken på taket. Till exempel kan ett takbyte i Stockholm, Göteborg eller Helsingborg kosta runt 10 – 20 % mer än i mindre städer, vilket ofta beror på att merkostnaderna för takläggaren är högre där. Även material, och detaljer som skorstenar och takkupor, kan också påverka priset. I regel ingår följande saker när du anlitar takläggare:
Något som kan påverka priset är om takläggaren upptäcker en fuktskada när han eller hon river det gamla taket. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget för takläggning, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller för arbetskostnaden). Vi hjälper dig hitta rätt takläggare och ger dig offert på takläggare.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
En takläggning kan vara enklare eller svårare beroende på takets utformning och storlek. Om du endast behöver hjälp med att byta takpannorna är det betydligt enklare än att exempelvis riva hela taket och lägga ett helt nytt takmaterial. Här är några saker som är bra att fundera på när du ska byta och lägga tak:
Det finns många typer av takbeklädnader, varav tegel-, betong-, papp- och plåttak är de vanligaste. Priserna varierar mycket beroende på materialtyp. Tegeltak är exempelvis ett av de dyraste materialen. Men tack vare att tegel är ett så hållbart material med lång livslängd är det samtidigt ett av de vanligaste materialen. Det innebär att tegeltak i slutändan inte är det dyraste materialet eftersom det kan hålla i 50 – 100 år.
Plåttak är också vanliga och något billigare än tegel och håller i cirka 40 – 50 år, ibland ännu längre om det tas om hand. Det går inte att välja vilket material som helst, takets konstruktion måste också klara av materialets tyngd samt ha en viss typ av lutning för att fungera optimalt. Tegelpannor kan exempelvis inte läggas på helt flacka tak utan kräver en lutning på minst 22°.
Bor du i en klassisk 60-talsvilla eller i en pampig sekelskiftesvilla med torn och olika takfall? Det är viktigt att ta hänsyn till husets karaktär och stil samt läge. Bor du på landet eller i en tätort? Om du vill förändra takets utseende genom att byta takmaterial måste du få tillstånd av byggnadsnämnden först.
Hur huset och taket är uppbyggt kommer också påverka vilken typ av tak du kan lägga. Om du vill byta från ett papptak till ett tegeltak kommer taket bli mycket tyngre. Det är därför viktigt att kontrollera att taket klarar av den extra tyngden eller om konstruktionen behöver stöttas upp först.
Förutom viktlasten är det viktigt att kontrollera den underliggande konstruktionen, som själva läkten och takpappen under ytbeklädnaden. Även om tegelpannor kan ha livslängd på upp till 100 år, har inte den underliggande pappen det. Den behöver troligtvis bytas ut vart 30:e år.
Om du vill anlita en takläggare är det bra att jämföra priser, det skiljer sig en del beroende på om du bor i Stockholm, Göteborg eller Helsingborg. Ett snittpris för takbyte ligger på 1 500 kronor per m2. Då är material och arbetskostnad inräknat. Med det sagt kan kostnaden skilja sig mycket beroende på takmaterial, taktyp, storlek och liknande. Det är inte ovanligt att kvadratmeterpriset hamnar på närmare 3 000 kronor, särskilt om det är många plåtdetaljer som ska fixas. Använd vår offerttjänst för att få offert på att byta tak.
Om du är händig kan du byta taket själv. Nedan hittar du tydliga steg för steg-artiklar som beskriver hur du ska göra. Beroende på om du ska byta hela taket, förlänga takfoten eller endast renovera takpannorna, varierar även svårighetsgraden för arbetet. Kom ihåg att aldrig utföra ett takbyte om du inte har den kunskap eller säkerhetsutrustning som krävs.
Kostnaden för att byta tak själv beror på hur det nuvarande undertakets skick ser ut, vad takmaterialet kostar och om du samtidigt ska lägga kostnad på att byta takstolar, renovera läkten eller sätta upp ny underlagspapp. Takets uppbyggnad består av flera skikt och komponenter, bland annat:
När du byter takpannor själv är det viktigt att du kontrollerar underlagstaket och läkten noggrant. Takpannorna i sig är inte täta mot fukt, det gäller att underlagstaket är i bra skick.
Snittpriset per m2 är 1 500 kronor, men det är inte ovanligt att det kostar
närmare 3 000 kronor. Kostnaden varierar beroende på takmaterial, det
befintliga takets skick, takets storlek och var i landet du bor.
Nej, du måste inte besikta taket, däremot kan det vara värt att göra det. Fördelen med en takbesiktning är att takfirman enklare kan lämna en noggrann offert. Under besiktningen kan nämligen dolda skador och fel upptäckas – och som kanske måste åtgärdas.
Om du är van vid att bygga klarar du förmodligen av att byta tak själv. Det brukar medfölja tydliga och bra anvisningar med de flesta sorters takpannor. Kom ihåg säkerheten när du arbetar på hög höjd.
Olika takbeklädnader har olika livslängd. Men även om tegelpannor kan hålla i mer än 50 år, måste takpappen och läkten bytas ut innan. Det är vanligt att byta vart 20:e till vart 30:e år. Du kan själv kontrollera undertaket genom att lyfta bort några takpannor och se hur det ser ut under.
Kostnaden hamnar ofta på cirka 1 500 kronor per kvadratmeter, men det kan skilja sig mellan olika takläggare. Skicka en offertförfrågan till oss så hjälper vi dig få offert på att byta tak.
Här hittar du fler artiklar om tak. Bland annat kan du lära dig hur du byter takpannor, om skillnaden mellan olika taktyper och om takets olika delar.