Innehåll i denna artikel
Olika typer av stuckaturer
Stuckaturer är ett gammalt hantverk och en arkitektonisk komponent som ger uttryck åt såväl interiöra som exteriöra miljöer och byggnader. Stuckaturer har använts i Sverige sedan 1500-talet, men de flesta av oss förknippar nog de detaljrika listerna med sekelskiftet. Men även om du inte bor i en anrik sekelskiftesvilla eller en 1920-talsvåning på söder, kan du skapa stilen. Det finns stuckaturer i många former och mönster och även takrosetter, golvlister och vägglister.
Bra att tänka på när du väljer stuckaturer
Stuckaturer passar inte alltid bra i ett rum, det beror på takhöjden och den generella stilen. I ett gammalt soldattorp med låg takhöjd skulle det förmodligen se lite malplacerat ut. Men har du någorlunda takhöjd (minst 2,40) fungerar det oftast bra. Fundera på din nuvarande inredningsstil, är den minimalistisk och modern? Då kanske raka stuckaturer utan för många krusiduller passar bättre. Om du har mycket takhöjd kan du med fördel välja bredare stuckaturer med fler utsmyckningar. Det handlar om proportioner.
Anlita stuckatör för ett perfekt resultat
Om du bor i en gammal lägenhet med äkta stuckatur från tidigt 1900-tal men som behöver en uppfräschning, kan en stuckatör hjälpa dig. Stuckatören kan formgjuta eller forma en gipsdeg utifrån den befintliga stuckaturen. Kostnaden ligger på cirka 1 000 kronor per löpmeter men kan variera en del beroende på vem du anlitar. Skicka in en offertförfrågan till vår offerttjänst så matchar vi dig med lokala stuckatörer. Det är helt gratis.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Gratis offertförfrågan
- Digitala avtal
- Kvalitetskontroll
- Finns i hela landet
- BYGG.se följer projektet från start till mål
- Dokumenthantering av projektet
Sätt upp stuckatur på vägg och tak – gör det själv
Det enda du behöver för att sätta upp stuckaturer på väggen eller i taket själv är:
- Tak- och vägglister stuckatur
- Lim
- Skarvlim
- Fogmassa
- Såg
- Spackel
- Geringslåda
- Målarfärg om du vill måla listerna
Köp ditt material här
Så här gör du – steg för steg
- Förbered underlaget. Torka eller tvätta av ytan så att eventuellt damm försvinner (annars fäster limmet dåligt).
- Såga till listerna. Mät först rummet och markera var listerna ska sitta. Om du ska skapa ett rutmönster på väggarna kan du först markera med en blyertspenna så att du sedan sätter listerna på rätt ställe.
- Limma listerna. Använd lim över hela listen och tryck sedan fast den mot väggen eller i taket. Tryck emot listen var tionde centimeter ungefär och håll emot cirka 1 minut. Du ska använda så pass mycket lim att det pressas ut lite när du trycker liten mot väggen. Överflödigt lim drar du bort med spackeln och en fuktig trasa. Där två lister möts använder du skarvlim. Låt limmet verka i cirka 30 minuter och torka bort överflödigt lim. Om det kommit lim på listen kan du använda thinner eller aceton för att torka bort det.
- Foga. Det är sällan som vare sig vägg eller tak är 100 % raka, därför bildas ofta små springor längsmed stuckaturen. Det åtgärdar du enkelt genom att dra en fog längsmed alla kanter och även över skarvarna. Efter applicering drar du spackeln över alla skarvar för att få bort överskott och för att jämna till linjen.
- Stora och tunga lister. Även om du köper stuckaturer i frigolit är de ofta långa och kan behöva nålas upp med dyckerts (spikar utan huvuden), förutom själva limmet. Annars riskerar de att glida av eftersom det tar en stund innan limmet torkat. Därefter spacklas spikhålen igen och listen målas.
- Måla. Om du vill måla stuckaturerna ska du först låta limmet torka i 24 timmar.
Tips!
Om du sätter taklister är det enklast om ni är två vid uppsättning eftersom de är långa, cirka 2,40 meter.
Vanliga frågor och svar
Dekorativa gipslister (idag finns det även fabriksproducerade stuckaturer i PU och frigolit).
Räkna med cirka 1 000 kronor per löpmeter för arbetskostnaden. Du kan dra av 30 % på upp till 50 000 kronor om du använder ROT-avdraget.
Med lim och ibland även dyckerts (om listerna är tyngre eller långa).
Om du använder stuckaturer i frigolit ska de alltid målas, använd då vattenbaserade färger. Om stuckaturerna är i PU (polyuretan), behöver du inte måla eftersom de har en hård, fin och vit yta.
Stuckatören är en hantverkare som arbetar med utsmyckningar i gips, både inomhus och utomhus.
Huvudregeln är att diametern på takrosetten inte ska vara mycket större än diametern på ljuskronan.