– Jag köpte och flyttade in på gården 2019 och byggde färdigt huset under sommaren och hösten 2021, säger Filip.
Innan han flyttade in i sitt tiny house bodde Filip i det hus som fanns på gården.
Eftersom skicket var så pass dåligt beslutade Filip att riva det gamla boningshuset och istället bygga ett nytt och mycket litet hus.
– Mitt tiny house har en invändig höjd på 2,3 meter och 3,5 meter där loftet ska vara. Huset står på plintar och kan i teorin flyttas, men eftersom jag har en egen gård finns det inte något behov för det.
På gården finns det en egen brunn med tillhörande pump och tanken är att Filip så småningom ska koppla in vatten till stugan.
Stugan må vara liten, men här finns ett kök och utrymme för en framtida toalett.
– Jag har ett stort utekök med keramikgrill utanför där jag lagar mycket av min mat.
När Filip köpte gården fanns förutom boningshuset på 30 m2 ett uthus i lika dåligt skick. Under tiden han bodde i det boninghuset huset rev han uthuset. Istället byggde han ett nytt garage på 20 m2 som är helt isolerat med gjuten platta och golvvärme. Garaget var det första Filip byggde.
– Jag hade ingen tidigare erfarenhet men jag lärde mig genom internet, sunt förnuft och tips från bekanta.
När garaget stod färdigt märkte Filip att det gamla boningshuset inte längre passade in rent stilmässigt och bestämde sig då för att riva det.
– Det var inte det enklaste att riva det.
Filip markberedde hela området och byggde sedan det lilla huset på 15 m2. Det är helt isolerat med golvvärme, luftpump och en gjutjärnskamin.
Avloppet har han inte hunnit fixa än, men han planerar att göra en egen infiltration till 2022. Dusch och badrum ska han också installera i huset, men det blir längre fram. Just nu använder Filip ett dass på gården.
– Det är helt ärligt inget problem för mig att använda dasset. Duschar gör jag på jobbet eller gymmet.
Den enkla livsstilen passar Filip som alltid varit fascinerad av enklare boenden.
– Jag har tidigare bott i stugor och bilar och jag gillar enkelheten – du slipper ju alla problem som ett vanligt hus för med sig, samtidigt är det praktiskt taget gratis att bo.
Det är just den låga boendekostnaden som tilltalar Filip.
– Man behöver inte leva med stressen av att få in mycket pengar varje månad för att ha råd att bo, det tycker jag är det absolut bästa. Jag snittar på cirka 700 kronor i månaden i fasta utgifter. Elen är den största kostnaden och resterande kostnader står hemförsäkringen för. Jag planerar även att installera solpaneler för att stugan ska bli självförsörjande.
Men att bo i ett tiny house innebär inte enbart ett mysigt och billigt levnadssätt, det finns vissa nackdelar.
– Det blir ju svårt att bo flera i en stuga på 15 m2. Just nu bor jag själv och det fungerar jättebra. Egentligen ser jag inte några andra nackdelar. Det är förstås inte för alla, men jag tror att många fler skulle klara sig bra på en mindre boyta.
När Filip inte bygger och fixar med huset sätter han sig helst på motorcykeln.
– Jag reser gärna genom olika länder och försöker att planera in två större motorcykelresor varje år. Jag har redan hunnit med 32 länder på motorcykel men hoppas på att resa i fler länder i framtiden.
Förutom sitt husbygge planerar Filip även ett annat renoveringsprojekt.
– Jag håller på att bygga en självförsörjande husbil som jag sedan tänker bo i under ett års tid. Jag beräknar byggtiden till cirka två år, då kommer den bli helt totalrenoverad med el, värme, toalett och dusch.
Filip Häggblom
Här bor: Filip, 32 år, arbetar som brandman.
Intressen: Motorcykelresor är ett stort intresse. Förutom det har även matlagning blivit mer intressant.
Filips tips till andra som vill bygga ett tiny house
- Du måste verkligen vilja det och tycka att det är roligt att bygga.
- Lär dig så mycket som möjligt innan du sätter igång, då blir det enklare att göra jobbet själv.
- Det är en fördel om du redan har en gård eller mark där du kan hålla till. Då har du allt du behöver på en och samma plats. För att undvika tidspress är det bra att komma igång direkt efter vintern.
Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?
Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.
Jämför 3900+ husmodeller
Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.