– Det är snyggt med kontraster med grå tapet och klinkers. Jag gillar att hålla en neutral färgskala så att frukter och grönsaker ”poppar” mot köket, säger Anna.
I huset på Väddö bor makarna Anna och Rikard Myrén, ett par med många gemensamma intressen.
– Vi gillar att köra motorcykel, dykning, matlagning, heminredning och trevliga fester, säger Anna.
I köket lagas det helst godsaker från havet.
– Vi lagar helst det som finns i havet, fisk och skaldjur!
Anna ville ha ett luftigare och mer praktiskt kök och blev nöjd när den nya köksön äntligen byggdes.
– Vi byggde den själva med stommar från IKEA och en toppskiva från Bauhaus, säger Anna.
Andra viktiga detaljer i det nya köket är den dubbla diskhon och den breda spisen.
Köket präglas av en tuffare och råare känsla med mycket svarta och industriella inslag.
– Vi inspireras mest av egna idéer med industriell steampunk som ledstjärna, säger Anna.
För att skapa den rätta stilen har Anna och Rikard varit tvungna att bygga vissa av lösningarna själva, bland annat den stora lampan som hänger ovanför köksön.
– Min man har byggt en lampa med en ”I”-balk, tanken är att det ska se ut som en travers. Den fyller ingen funktion utan är bara en uppkäftig detalj.
För att få till den industriella känslan har Anna rostpatinerat MDF-balken. Det märks att både Anna och Rikard är händiga och kreativa, de har i stort sett gjort hela köksrenoveringen på egen hand.
– Vi har gjort i stort sett allt, med undantag för vissa elarbeten samt en helg då vi fick hjälp av två kollegor med att bygga upp stora stommar och sätta klinkers, säger Anna.
Anna och Rikard lyckades hålla budgeten för renoveringen tack vare att de gjorde jobbet själva.
– Vår budget låg på 150 000 kronor och vi höll den i det närmaste. Vi gick över med några tusenlappar, men det hade inte behövts.
Det finns inget i det nya köket som påminner om det gamla, trots att paret Myrén använt samma köksluckor och lister runt dörrar och fönster.
– Vi har slipat ned, laserat och vaxat alla luckor och målat om listerna.
Men lite nytt har det förstås blivit.
– Golvet, spisen, köksön, tapeterna, bänkskivorna, handtagen, lampknapparna, belysningen och möblerna är helt nya.
För att skapa den råa stilen har Anna och Rikard kombinerat organiska material som ek till luckorna och golvet och bordsskivan i akacia med svarta inslag. Köksöns bänkskiva är laminerad och köpt på Bauhaus (Mystic).
Trots att renoveringen resulterade i ett helt nytt kök tog arbetet inte alltför lång tid.
– Det tog cirka tre månader med helger och kvällar. Vi har ju våra jobb att sköta, annars hade det nog bara tagit två till tre veckor, säger Anna.
Paret har dock en del renoveringsvana.
– Vi har renoverat alla rum förutom vår tvättstuga. Just nu håller vi på med ett stort badrum, säger Anna.
När köket var färdigt behövdes några särskilda detaljer för att sätta den sista steampunk-touchen på köket.
– Vi har en gammal telefon, men eftersom vi saknar fast lina i huset används den som prydnad, säger Anna.
Rikard har dessutom byggt en hemmagjord talja, ett slags industriell hissanordning. Ännu en häftig och tuff detalj.
Men för att det ska bli någon matlagning överhuvudtaget har Anna några krav:
– Rammstein och ett glas vin, annars blir det ingen mat.
Annas och Rikards 3 bästa tips för köksrenovering
- Ha en tydlig plan och idé. Är ni flera som ska bestämma är det viktigt att vara överens innan projektet drar igång.
- Lägg upp en budget. Excel är ett bra program där du kan föra in uppgifter om vad allt kostar.
- Låt det ta tid. Var noggrann så blir du nöjd med resultatet.
Familjen Myrén
Här bor: Anna, 56, och Rikard, 57.
Intressen: Mc-körning, matlagning, dykning, heminredning och trevliga fester. Paret dyker helst efter gamla vrak i Östersjön. Här är förutsättningarna för att hitta vrak i bra skick goda eftersom salthalten är låg och trä-ätande mask inte trivs bra i den miljön. Anna och Rikard har sett gamla vrak från 1300- och 1400-talet nere på botten.
Bor: På Väddö
Jobbar med: Anna är administratör vid Stockholmspolisen och Rikard är projektledare i mäss- och utställningsbranschen.