Innehåll i denna artikel
Julkalendrar och klappar
Brukar du göra egna julkalendrar till barnen? Det är inte särskilt svårt eller tidskrävande att göra en kalender med 24 små paket. Ett enkelt sätt är att fästa upp tråd på väggen eller en större anslagstavla. Sedan lägger du saker i små papperspåsar (dekorera dem gärna med klistermärken på tomtar eller liknande) och hänger upp påsarna på tråden med klädnypor. Färdigt!
Adventskalender med toalettrullar
En annan variant av julkalendern är att använda dig av toarullar. Gör så här:
- Måla rullarna. Exempelvis i guld, rött eller grönt. Sätt sedan fast klistermärken med nummer på varje rulle (1 – 24).
- ”Skriv” dina julklappar. På vanligt papper kan du skriva ner vad presenten är, exempelvis en massage, en middag för två eller något annat du kan tänka dig att göra. Rulla sedan ihop pappren och trä in dem i toalettrullarna.
- Häng upp rullarna. Med ett vanligt snöre hänger du nu upp rullarna på valfritt sätt, till exempel i raka ”våder” eller huller om buller. Fäst alla trådar i en gren som hänger i krokar i taket.
Tips på presenter!
Om du ska göra en julkalender till barnen har vi några förslag på små, billiga presenter:
- Nyckelring
- Pennor och suddgummin
- Serietidning
- Såpbubblor
- Små gosedjur
- Låtsastatueringar
- Godis/choklad
- Tuggummi
- Tofsar/hårspännen
- Klistermärken
Adventsljusstakar
Är du trött på din gamla adventsljusstake från 90-talet? Du kan enkelt göra en egen.
Om du har gamla koppar kan du använda dem som ljusstake. Inuti kopparna lägger du modellera så att du kan trycka fast stearinljusen (alternativ ställer du in en låg ljusstake i botten av koppen). Fyll sedan på med mossa och små kottar. Ställ ihop de fyra kopparna och adventsljusstaken är klar. Tänk på att alltid släcka ljusen när du lämnar rummet så att inte mossan tar eld.
Vill du skapa en svävande adventsljusstake kan du göra så här:
- Måla en grövre träbit. Det kan även vara en bricka eller liknande.
- Limma fast dekorationer. På träbiten eller brickan limmar du nu fast ljushållare till dina stearinljus; kottar, tallbarr och annat som kan vara passande.
- Montera en krok. Sätt sedan upp en krok i taket, exempelvis ovanför köksbordet.
- Häng upp med tygsnören. Enklast är det om du vänder träbiten uppochned. Lägg sedan ut fyra tjockare tygband diagonalt och limma fast de på brickans undersida. Vänd sedan brickan åt rätt håll och dra alla banden upp mot kroken du satt i taket. Nu har du en hängande adventsljusstake.
Ljuskrans
Har du en tunn metallgalge? Böj den i valfri form, klä in den med gran och kvistar och linda ett sidenband runt ”kransen”. Tryck fast en hållare för julgransljus vid kransens underkant. Sätt dit ett batteridrivet ljus och häng på väggen eller dörren.
Ljuslyktor och granljus
Julen hade inte varit densamma utan levande ljus. Men höga ljus droppar ofta stearin på dukar och bord och innebär dessutom en brandrisk. Ett säkrare sätt är att göra egna ljuslyktor. Då står värmeljuset skyddat i en ”burk”.
Ljuslyktor med kanelstänger
Till de här ljuslyktorna behöver du glasburkar, kanelstänger, limpistol och jutesnöre. Börja med att limma fast kanelstång efter kanelstång runt hela glasburken (den ska vara helt täckt). Dra sedan ett jutesnöre runt burken och knyt en rosett – färdigt!
Ljuslyktor av syltburkar
Ett enkelt sätt att skapa julinspirerade ljuslyktor är att använda gamla glasburkar, exempelvis syltburkar. Diska ur dem och ta bort etiketten. Sedan klär du in burkarna med transparent papper, gammaldags bokmärken (gärna med julmotiv) och fäster sedan en najtråd högst upp på burken som du böjer i formen av ett handtag.
Ljuslykta med rispapper
För att göra den här ljuslyktan behöver du:
- 16 stycken glasspinnar
- Vitt papper
- Transparent papper
- Lim
- Sax
- Tejp
- Batteridrivet värmeljus
Börja med att limma ihop de 16 glasspinnarna – fyra och fyra (du ska lägga ihop fyra kvadrater sammanlagt). Klipp sedan ut transparent papper så att det passar inuti kvadraterna och limma sedan fast pappret med kvadraterna. Klipp ut små stjärnor i vitt papper och fäst det på kvadraternas insida. Tejpa sedan ihop de fyra kvadraterna så att de bildar en box. Ställ in ett batteridrivet värmeljus och du är färdig.
Uppdatera dina stearinljus
Omvandla dina vanliga stearinljus till smala granar. Det enda du behöver göra är att:
- Doppa ner stearinljuset i kokande vatten. Det räcker med några sekunder.
- Skär snitt längsmed hela ljuset. Det ska bildas ”flärpar” som du böjer upp med kniven.
- Klart! ”Flärparna” på stearinljuset ser ut som granens grenar.
Tips! Snyggast blir det om du väljer gröna stearinljus.