Jessica är 44 år och bor i en lägenhet i Stockholm men kommer ursprungligen från Småland där hon tillbringar mycket av sin lediga tid.
– Egentligen har lägenhetslivet i staden aldrig passat mig, men som tur är har jag hus utanför Kalmar där jag får tid att pyssla i trädgården, odla och renovera vårt hus.
Jessica arbetar som undersköterska i en nattpatrull och när hon har tid över sitter hon helst och bygger småhus hemma.
– Jag brukar säga att det är perfekt lägenhetspyssel!
Hela husbyggarhobbyn föddes en dag när Jessica var ute i vedboden i Kalmar och högg upp tändved. När hon såg de smala pinnarna fick hon en idé – att bygga ett fågelhus.
– Jag satte genast igång och försökte göra små knutar av vedpinnarna. Men det var så svårt! Till slut gjorde jag en stomme av skivmaterial istället och limmade sedan dit pinnarna.
Hon blev totalt uppslukad av bygget och kunde inte sluta. Det pågående fågelhusprojektet tog hon med sig till lägenheten i Stockholm för att kunna fortsätta. Det är nu sju år sedan och Jessica håller på att avsluta miniatyrhus nummer 17. Nu är det dock inga fågelhus hon bygger, utan byggnader som ser exakt ut som riktiga hus fast i liten skala. Jessica försöker bygga i så autentiska byggnadsmaterial som möjligt.
– Jag börjar med att såga ut skivor, oftast i plywood men ibland blir det masonit eller brädor. Därefter klär jag in skivorna med olika typer av material, beroende på vilken stil huset ska ha.
Bygger hon ett traditionellt timmerhus använder Jessica brädstumpar som hon klyver till smala pinnar, de blir timmerväggarna. Om hon bygger ett trähus använder hon grillpinnar som locklister och målar sedan fasaden i linoljefärg.
När panelen är färdig är det dags att bygga fönster.
– De flesta fönster målar jag svarta, de går alltså inte att se igenom. Sedan täcker jag dem med glas och bygger en fönsterkarm av grillpinnar. Fönsterfodret bygger jag till exempel av träbestick eller glasspinnar.
Sedan väntar något av det mest spännande – att sätta ihop väggarna så de bildar ett hus.
– Det är då man ser huskroppen första gången. Jag har aldrig en plan eller ritning att utgå ifrån, bara en bild i mitt huvud. Det är därför det alltid är så spännande att sätta ihop delarna för att se hur det ska bli.
Materialet är något av det viktigaste för att husen ska kännas äkta.
– Ska jag göra ränndalar använder jag riktig plåt och inte glasspinnar, även om det i stort sett hade fungerat – annars blir känslan inte rätt.
Hittills har hon byggt hus av trä, sten, kalk och nu nyligen – lerklining. Materialet hittar hon bland spillbitar och målarfärgen är samma som hon använt till sitt riktiga hus i Kalmar.
– Det enda materialet jag köper i hobbybutiken är glasspinnar och leran som jag gör takpannor av.
Har hon tur hittar hon ibland provburkar med slam- och linoljefärg, vilket är tacksamt att köpa eftersom det inte går åt några större mängder.
Miniatyrhusen var från början en kreativ hobby som Jessica sysslande med i lägenheten, men med åren har även hennes intresse för byggnadsvård ökat.
– Att använda naturmaterial ger en trivsam och hemtrevlig känsla även till små miniatyrhus.
Det är flera personer som önskat att få köpa ett miniatyrhus, men hittills har Jessica inte sålt något.
– Jag lägger så mycket tid på byggnaderna, jag bygger cirka 1 – 3 hus per år och då jobbar jag lite varje dag. Det skulle helt enkelt inte vara lönsamt, vilket är synd för det finns en efterfrågan.
Nu drömmer hon om att få bygga en hel liten miniatyrby utomhus.
– Får jag tid hade det varit kul!
Se alla Jessicas miniatyrhus
Besök hennes Instagram: Jess_miniatyrbyggnader
Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?
Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.
Jämför 3900+ husmodeller
Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.