Det är svårt att tro att huset som står i skogsgläntan i Löa, cirka en timme norr om Örebro, är nybyggt. Det liknar mer ett gammalt och mycket välskött hus.
– Vi ville bygga ett nytt hus i gammal stil och komma ifrån dagens sätt att bygga hus, med gjuten platta och helt täta hus med plastade väggar & FTX-system (ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning), säger Rebecca.
Paret byggde istället huset på en varmgrund fylld med isolering av hasopor (återvunnet, krossat och återvunnet glas). Ventilationen skapas genom två murstockar och väggventiler. Huset har bergvärme men paret har även förberett för att ställa in en kakelugn.
– Vi ville ha ett hus som andas och bygga med fokus på miljö samt ta vara på naturliga material och återbruk. Det har ibland varit en utmaning. Redan från början när vi hade möte med kommunen började problemen, säger Rebecca.
Kommunen ifrågasatte parets planer kring material och huskonstruktion. Det är inte så vanligt att isolera väggarna med återvunna tidningar.
– Vi ville även ta vara på befintliga och äldre eldstäder – som vedspisen. Men kommunen sa att det inte godkänns eftersom de måste vara nytillverkade om man bygger nytt hus. Till slut fick Rebecca och Tomas ändå bygga med varmgrund, men vedspisen godkändes inte.
Huset ligger intill en skog, omgivet av åkrar. Det går även att se en tjärn från huset.
Paret valde att bygga huset i lösvirke, vilket kräver viss erfarenhet.
– Tomas hade en dröm om att bygga vårt eget hus. När vi tittade runt i olika huskataloger hittade vi inte det vi sökte, därför valde vi att bygga det själva.
Tomas gick byggprogrammet på gymnasiet och har jobbat som snickare sedan dess så det är han som dragit det stora bygglasset.
– Vi har i stort sett gjort allt själva, förutom vissa saker som vi var tvungna att leja bort, som att anlita behöriga elektriker och rördragare.
Även om Tomas har ansvarat för själva byggandet av huset har även Rebecca tagit sitt ansvar.
– Jag har ritat huset helt och hållet på egen hand. Vi lämnade in min handgjorda ritning till byggnadsnämnden.Jag har ävenvarit den som planerat allt kring färg och form. Men på det stora hela har vi hjälpts åt med det mesta.
Paret har ibland tagit hjälp av familj och släkt, särskilt Rebeccas och Tomas pappor, som har varit med en hel del, till exempel vid stomresningen, när takstolarna monterades och när murstockarna byggdes.
– Huset är uppdelat på två våningsplan och nedervåningen består av farstukvist och hall, stor tvättstuga, badrum, lekrum samt kök och vardagsrum i fil. På övervåningen finns fyra sovrum, ett stort badrum och ett allrum.
Det var viktigt för Rebecca och Tomas att få plats med många sällskapsytor.
– Vi ville ha ett ljust, öppet och stort kök med köksö, högt i tak och många bra förvaringsmöjligheter. Ett hus med gott om plats och möjlighet till gemenskap helt enkelt.
Paret är särskilt nöjda med planlösningen, inte minst placeringen av trappan, och att de två murstockarna fick stå i mitten av huset.
Stilen i huset känns lantlig och harmonisk.
– Vi gillar att blanda gammalt och nytt och har valt färger med lugna mönster. Det går en grön tråd genom huset i form av gröna tapeter och väggfärger.
Den lilla familjen trivs bra i Svartbergstorpet, ett namn med historia.
– För cirka 100 år sedan stod ett annat hus på vår tomt, det flyttades sedan till min pappas gård. Det ursprungliga huset kallades för Svartbergstorpet, det är därför vi valt att även kalla vårt hus så, trots att det inte är något torp.
Paret har nu bott i Svartbergstorpet i snart ett år och de trivs bra, även om det alltid finns vissa saker man kunde gjort annorlunda.
– Vi skulle byggt garaget innan huset, då hade vi sluppit att förvara allt material i huset och flytta runt det hela tiden under bygget, vilket tagit en hel del kraft. Köket skulle vi kanske även valt att bygga helt i trä, men vi är nöjda nu också.
Huset och tomten kostade cirka fyra miljoner kronor och i det priset ingick 2,4 hektar mark. Paret byggde klart huset på ett år och två månader. Inflyttningen var 18:e juni 2021.
– Vi höll nästan budgeten, vi gick över med cirka 200 000 kronor.
Rebeccas och Tomas bästa tips till andra som vill bygga i lösvirke
- Jämför priser. Var noggrann och lägg tid på att jämföra priser, det går ofta att förhandla – ta inte bara första bästa.
- Be om hjälp. Var inte rädda att be om hjälp av nära och kära – många bäckar små som det heter. På slutet av vår byggresa la vi krutet på helgerna, då samlade vi familj och vänner som alla hjälptes åt. Vi bjöd på mat och dryck. Det blir roligare tillsammans.
- Ta hand om varandra. Det sliter på alla att bygga ett hus.
Familjen Ahlberg/Eriksson
Här bor: Rebecca, 30 år, Tomas, 34 år, och Manne 4, år.
Jobb: Rebecca jobbar på byns friskola och Tomas är egenföretagare inom byggbranschen.
Intressen: Rebecca har ett stort intresse för inredning, färg och form samt att sylta och safta och ta vara på vad naturen erbjuder. Hon har en dröm om en stor köksträdgård och ett orangeri. Tomas drömmer om en verkstad på gården och ett eget snickeri. Hans intressen är padel, golf och att resa. Sonen Manne är en tålmodig och omtänksam kille som gillar att åka på sin fyrhjuling.
Instagram: svartbergstorpet
Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?
Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.
Jämför 3900+ husmodeller
Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.