Innehåll i denna artikel
På äldre hus är det vanligt att vindskivorna är vackert utsmyckade med sniderier i träet. Om du inte kan underhålla dem längre utan behöver byta vindskivor kan det vara värt att anlita en hantverkare som kan utforma nya vindskivor i samma traditionella stil. Eftersom vindskivorna ramar in huset sätter vindskivorna sin speciella prägel på huset. För att inte vatten ska tränga in under vindskivan brukar man även fästa en vattenbräda. Den skapar ett litet tak ovanför vindskivan. Idag byter man ut gamla vattenbrädor mot varianter i plast eller plåt, som ger bättre skydd mot regn. Bakom skivan sitter det även en mindre trekantslist, den behöver också kontrolleras när du byter vindskivorna.
Byta vindskiva – så byter du ut gamla vindskivor
Du kan byta gamla vindskivor och montera vindskiveplåt på egen hand, men det är enklast om ni är två personer eftersom vindskivorna är ganska långa och kan bli otympliga att hantera. Så här gör du för att montera vindskivor:
- Börja med att lossa vattenbrädan och vindskivorna. Det kan du göra med en kofot eller klohammare. Kom ihåg att kontrollera den gamla trekantslisten. Om den är i dåligt skick är det bra att byta ut även den.
- Måtta därefter ut de nya styckena. Ett tips är att använda de gamla bitarna som mall.
- Använd en smygvinkel för att mäta ut de exakta måtten för vinkeln där de två vindskivorna kommer att mötas. Detta är precis i taknocken. Lägg ett vattenpass på stället för att se till att vinkeln blir helt rak.
- Med samma smygvinkel ritar du ut vinkeln på de nya vindskivorna, var noggrann så att de blir exakt lika stora som de gamla.
- Såga till vindskivorna och fäst dem provisoriskt för att säkerställa att de passar.
- För att veta exakt var du ska kapa vindskivorna i underkant kan du använda ett vattenpass. Du väljer själv vilken vinkel underkanten ska ha. Du kan även använda den gamla vindskivan som mall.
- Grundmåla alla bitar och kom ihåg kapytorna. Låt bitarna torka ordentligt innan du sätter upp dem.
- Om du ska byta ut den innersta trekantslisten ska denna sättas upp före vindskivorna.
- Spika sedan upp de nya vindskivorna. Se till att skarvarna ligger tätt mot varandra.
- Nu är det dags att montera fast vattenbrädan. Kom ihåg att vattenbrädan ska sågas snett där den fästs på nocken. Montera med en varmgalvad spik.
- När du sätter upp vattenbrädan är det bra att spika med jämna mellanrum längst hela längden. Brädans uppgift är att skydda vindskivorna mot vatten, därför kan du använda mycket spik för att fästa den ordentligt tätt mot taket.
- Avsluta med att täckmåla vindskivorna i ett till två lager.
Köp din vindskiveplåt hos Beijer Bygg
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 323 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Vanliga frågor och svar
Ja, det är inget större arbete. Men det är enklast om ni är två personer eftersom vindskivorna är ganska långa och kan vara svåra att hantera ensam.
Du behöver ohyvlat virke, vattenbräda, trekantslist, grundfärg, täckfärg, varmgalvad spik, vindskivebeslag, hammare med klo, kofot, tumstock, kapsåg, smygvinkel, vattenpass, stege och anstrykare (en rund borste).
Här hittar du en steg för steg-beskrivning av hur du monterar vindskivor.
En vindskiva är en bräda som sitter på takets gavlar och vars syfte är att skydda taket mot väta och blåst. Brädan leder blåsten upp över taket istället för att ta sig in under takbeläggningen.