ANNONS

Mansardtak – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Mansardtak är en vanlig taktyp i Sverige. Taktypen kallas även för brutet sadeltak på grund av sin form. Mansardtak är vanligt förekommande på äldre herrgårdar och äldre trähus. Lär dig mer om mansardtakets historia och konstruktion.

Konstruktionen

Mansardtaket kallas ofta för brutet sadeltak eftersom formen ser ut som ett vanligt sadeltak som blivit brutit. Mansardtaket har två olika lutningar inom de bägge takfallen vilket skapar mer takhöjd invändigt än ett brantare sadeltak. Mansardtak ger ofta ett elegant intryck. Taktypen skapar en illusion om att huset är större än det egentligen är. Samtidigt ger de två takfallen mer utrymme på vindsvåningen i huset.

Fördelar med mansardtak

En stor fördel med den här taktypen är utrymmet på vindsvåningen. Till skillnad från ett vanligt sadeltak, där vindsvåningen ofta känns trängre på grund av den branta lutningen, är mansardtaket uppdelat i två takfall. Det ger betydligt mer plats invändigt och ofta blir det även enklare att möblera våningen utmed väggarna. Ett mansardtak passar bra med takkupor, det ger ett mer exklusivt utseende samtidigt som det kommer in mer ljus i vindsvåningen.

En annan fördel med mansardtak är att takformen fungerar bra med olika typer av takbeläggningar. Det går utmärkt att lägga såväl tegel som betong, plåt och shingel. Vilken takbeklädnad som blir bäst beror dock på mansardtakets lutning. Är det väldigt brant kan det bli svårt att lägga tegelpannor. Det är en anledning till att mansardtak ofta beläggs med valsad plåt, det är helt enkelt lättare att lägga på branta tak samtidigt som det är beständigt. Om du ska bygga ett nytt hus och har möjlighet att välja takform är mansardtaket praktiskt eftersom du kommer kunna nyttja ovanvåningen på ett helt annat sätt än om taket är brant.

Mansardvåning

Nackdelar med mansardtak

Det är ofta lite svårare att restaurera och sköta om ett mansardtak eftersom det är lite krångligare att stå på. Det undre takfallet är ofta väldigt brant vilket innebär att du behöver specialutrustning för att stå stadigt, alternativt en byggnadsställning.

En annan nackdel med mansardtak är att den övre taklutningen sällan är särskilt brant, vilket kan åstadkomma problem vintertid. Är huset beläget på en plats där det snöar mycket kan ett flackare mansardtak göra att snön fastnar och orsakar snöras.

Vanliga frågor och svar

Det går att välja olika typer av takbeklädnader till mansardtak, även om plåt och tegel är de vanligaste. Beroende på takets lutning kan tegelpannor ibland vara besvärliga att lägga.

Ett mansardtak är en taktyp bestående av två separata takfall, ett flackare högst upp som utgår från taknocken och ett brantare under.

En fördel är att taket ger mer utrymme och takhöjd på vindsvåningen, till skillnad från exempelvis ett vanligt sadeltak.

En nackdel är att taket har en flackare lutning högst upp vilket gör att snö kan fastna där och orsaka snöras. Det undre takfallet är däremot ganska brant, vilket gör det besvärligare att stå på när taket behöver restaureras.

Relaterade artiklar