ANNONS

15 saker husägare bör göra minst en gång per år

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

När tvättade du fönstren senast? Och har du ens varit uppe på taket och tittat på hur det ser ut? Det finns vissa saker husägare bör kontrollera åtminstone någon gång per år. Dels för att få en chans att upptäcka eventuella risker och skador, dels för att kunna åtgärda dem.

Checklista till husägare

  • Rengör ugn och vitvaror. Kan du se in genom ugnsluckan eller är den alldeles smutsig och flottig? Någon (eller kanske några) gånger per år bör du ta tag i ugnen. Rengör in- och utvändigt samt alla plåtar. Även kyl och frys bör rengöras någon eller ett par gånger per år. Dra ut vitvarorna från väggen så att du kommer åt att dammsuga ordentligt. Invändigt är det bäst att ta ur alla hyllor och lådor för att kunna rengöra dem i diskhon. Avfrosta även frysen och rengör ordentligt. Ett tips är att rengöra vitvarorna under hösten eller vintern när det är kallt ute. Då kan du ställa ut dina kylvaror i kassar ett par timmar utan att något riskerar att bli dåligt. Något annat du kan passa på att göra när du rengör vitvaror är att även rengöra filtret i fläkten ovanför spisen.
  • Byt påse i dammsugaren. En vanlig dammsugare behöver du byta påse i flera gånger per år, men om du har en centraldammsugare bör du åtminstone kontrollera behållaren någon eller ett par gånger per år.
  • Lufta element. Kontrollera att alla elementen fungerar som de ska, ofta behöver de luftas för att värmen ska fördelas på ett jämnt sätt.
  • Kontrollera vind och källare. Gå ner i krypgrunden (om du har en sådan) och undersök skicket. Finns det antydan till mögellukt? Hittar du något som indikerar en fuktskada? Det är viktigt att hålla regelbunden kontroll av vind och källare där du kanske inte vanligtvis vistas.
  • Rengör kakel och fogar. Kalkavlagringar är vanligt i badrum och kan snabbt göra intrycket tråkigt. Se till att ta en städardag då du fokuserar på badrummet. Rengör både golv och väggar och använd en tandborste för att skrubba rent kakelfogarna i duschen.
  • Rengör golvbrunnar. Golvbrunnar bör rengöras någon gång per år, ibland oftare beroende på hur många ni är i hushållet. Det finns olika metoder för att rengöra golvbrunnar, till exempel speciella medel som löser upp stopp i avlopp.
  • Ångrengör möbler och mattor. Textilmöbler som soffor och fåtöljer samlar en hel del damm. Om du även äter chips i soffan kan du räkna med att den även innehåller en hel del smulor. Hyr en ångmaskin för att rengöra textilmöblerna på djupet. En gång per år är lagom, då får du fräscha möbler att njuta av ännu ett år. Det kostar endast cirka 100 kronor att hyra en ångtvätt per dag. Om du har stora och tunga mattor bör du även se till att rengöra dessa någon gång per år. Du kan hyra en mattvätt för cirka 250 kronor per dag.
  • Kontroll av braskamin. Oftast ska sotare besöka bostäder med eldstad vart tredje år. Men ibland behövs det mer regelbundna besök, särskilt om eldstaden används flitigt. Du själv bör dock se till att rensa eldstaden, helst efter varje gång du använder den. Ta bort gammal aska, rengör glaset och förbered inför eldningssäsongen genom att plocka in ved.
  • Rensa takrännor. Det kanske tar emot, men det är viktigt att klättra upp på taket någon gång per år för att undersöka skicket. Har takrännorna satts igen av nedfallna löv? Rensa ur alla takrännor och stuprör så att regnvattnet kan ledas bort. Annars riskerar vattnet att forsa över kanterna på takrännorna och rinna ner på fasaden istället för att ledas bort ifrån den.
  • Kontrollera takskicket. När du ändå är uppe på taket är det bra att undersöka takpannornas skick. Kanske har en panna spruckit eller hamnat snett? Åtgärda det direkt, eftersom underlagspappen annars ligger blottad.
  • Putsa fönster. Det är förmodligen inte den roligaste sysslan, men när du väl fått in rätt metod kommer det inte vara svårt att rengöra fönstren. Det gör enorm skillnad när alla fönster är rengjorda. Dessutom ger det dig en chans att ta en närmare titt på varje enskilt fönster. Hur ser träet ut? Har färgen börjat flagna? Stick gärna med en kniv på några platser för att undersöka om träet är friskt eller skadat.
  • Rengör utemöbler. Innan du ställer in trädgårdsmöblerna på vinden eller i förrådet, bör du tvätta rent dem. Du kommer tacka dig själv när du öppnar förrådet nästa vår.
  • Håll koll på huspriser. Även om du inte går i tankarna på att sälja din bostad kan det ändå vara intressant att hålla dig uppdaterad om det rådande marknadsläget. Kanske dyker det upp en möjlighet som du inte ens övervägt tidigare.
  • Kontrollera fasaden. När du tvättar alla fönster kan du samtidigt passa på att kontrollera hur fasadens skick ser ut. Kontrollera varje planka för att se om något trä behöver bytas ut eller om det börjar bli dags att måla om huset.
  • Kontrollera larm. För din säkerhets skull är det viktigt att kontrollera att samtliga brandlarm i hemmet har fungerande batterier. Du bör även se till att brandsläckare finns tillgänglig och att den är i fungerande skick. Har du inbrottslarm bör du även kontrollera att det är funktionsdugligt och att eventuella tillhörande appar fortfarande är anslutna till larmet.

Allmänt tips

När du går ”husesyn” hemma för att upptäcka eventuella skador är det viktigt att du använder alla dina sinnen. Doften är viktig för att upptäcka eventuella fukt- och mögelskador. Med händerna kan du känna efter hur träets skick är, i exempelvis krypgrunden eller på vinden. Drar det någonstans? Känns badrummet fuktigt och instängt? Då kanske du har problem med ventilationen.

Vanliga frågor och svar

Du bör rengöra golvbrunnar, vitvaror, ugn, fönster, takrännor och kakel. Det är även viktigt att ta en titt på eventuella inbrottslarm, brandvarnare och takets skick för att upptäcka potentiella skador eller för att säkerställa att larmet fungerar som det ska.

Kontrollera att inbrottslarmet fungerar som det ska och se till att alla brandvarnare har fungerande batterier samt att du har en brandsläckare som alla i familjen vet hur man använder.

Minst en gång per år, men gärna två gånger. Det beror på hur många ni är i hushållet och om vattnet har svårt att rinna ner genom brunnen eller om det rinner på bra.

Finns det luft i elementen resulterar det oftast i att elementet är varmt på något ställe och kallt på andra ställen. När du tömmer elementet på luft flödar det heta vattnet enklare vilket sprider en jämnare värme.

Relaterade artiklar