Innehåll i denna artikel
Spabad är ofta isolerade
De spabad du köper i Sverige är i regel tillverkade med isolering, dess utvändiga väggar är isolerade. Det är dock inte alltid själva golvet är isolerat, vilket då kan resultera i att värmen försvinner under karet. Det finns oftast ingen nackdel med att tilläggsisolera spabadet undertill, även om det redan är isolerat. Det finns dessutom flera isoleralternativ att välja bland, exempelvis olika typer av cellplast eller skivor i polystyren. Väljer du att isolera med frigolit under spabadet kan du exempelvis välja en XPS-skiva vilket är en typ av cellplast. Frigolit är ett annat ord för cellplast och det finns flera typer att välja bland.
När du väl står i byggvaruhuset kommer du förmodligen hitta både XPS-skivor och EPS-skivor, men vad är bäst och vad är skillnaden?
EPS- eller XPS-skiva?
XPS-skivor är ett slags polystyren och säljs i tunnare isolerskivor. Skivorna har en mycket tät och sluten cellstruktur vilket förhindrar värmeförluster. Du kan välja bland olika tryckhållfasthet när du köper XPS. Det finns många fördelar med XPS-skivor, till exempel är de vattentäta, tål hög belastning, är beständiga mot mögel och är dessutom 100 % återvinningsbara. Skivorna är lätta att hantera och skära till och de har låg vikt.
EPS-skivor är en annan typ av cellplast och mer känt som frigolit. I varje kubikmeter EPS finns cirka tio miljoner pyttesmå kulor. Varje liten kula innehåller i sin tur cirka 3 000 slutna och luftfyllda celler, vilket ger bra isolerande effekt. Sett till volym innehåller en EPS-skiva cirka 2 % polystyren och 98 % luft. Stillastående luft innebär riktigt bra termisk isolering. Under spabad är det vanligare att lägga XPS-skivor eftersom de har högre tryckhållfasthet och tål högre vikt än EPS.
Du hittar ett stort utbud av EPS-isolerskivor hos Beijer Bygg.
Spabad med inbyggd isolering
De flesta spabad tillverkas med inbyggd isolering och kräver egentligen inte något extra. I regel isoleras utespa med fyra typer av isolering:
- PU-skum. Karets baksida täcks in med ett expanderade polystyrenskum, vilket isolerar karet.
- Luftutrymme. Mellan polystyrenskummet och panelerna finns ett luftutrymme, här samlas stillastående luft vilket ger mycket bra isolerförmåga. Den här luften värms dessutom upp av värmen i spabadet.
- Polystyren. På panelernas insida sitter ett lager polystyren, vilket ökar isolerförmågan.
- Aluminiumfolie. På panelernas insida täcks polystyrenen in med aluminiumfolie, vilken reflekterar strålningsvärmen från vattnets temperatur tillbaka in till luftutrymmet. På så vis bevaras värmen i den stillastående luften som omger själva karet.
Vanligtvis ingår ett termolock till spabadet, om inte bör du investera i ett sådant. Även om spabadet redan har bra isolering runtomkring kanterna och på botten, kan värmen fortfarande snabbt försvinna rakt uppåt – om spabadet inte täcks med ett termolock. Termolocken tillverkas ofta med polystyrenskivor som ger en isolerande effekt samt vinyl i marin kvalitet som säkerställer att locket är helt tätt. Isolerskivorna är ofta inbyggda i täta ångskydd. Kom ihåg att det inte skadar att montera extra isolering på spabadet.
Vanliga frågor och svar
Det är inte alltid nödvändigt eftersom många spabad redan har integrerad isolering, både under och på sidorna. Men det skadar heller inte med tilläggsisolering, särskilt om spabadet ska stå direkt på marken.
XPS-skivor är ett bra val av isolering, de har hög tryckhållfasthet, är fukttäta och har bra isolerande egenskaper.
EPS-skivor är en typ av frigolit som kan användas, men det är vanligare med XPS-skivor som har högre tryckhållfasthet.