Få hjälp med renoveringen

Dags att renovera? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på renoveringen. Du får även lära dig mer om olika typer av renoveringar, vad det kostar att renovera och hur du bäst planerar projektet.

Få offerter från experter

Vad kostar det att renovera?

Kostnaden för en renovering styrs av flera saker, bland annat vilken typ av behörig arbetskraft som krävs, var i landet du bor, tillgängligheten där du bor, om bostaden är gammal eller ny samt vilket material du väljer. En totalrenovering är dyrare än en enklare renovering, som exempelvis att måla om väggarna. I totalrenovering ingår:

  • Rivning av det gamla. Allt det gamla byts ut (väggar, golv, elledningar och rör).
  • Behörig arbetskraft. Elektriker, snickare, rivare, målare, plattsättare och rörmokare som får marknadsmässiga löner.
  • Byggnadsmaterial. Material som köps in från etablerade leverantörer.

Mellan tummen och pekfingret kostar en totalrenovering mellan 8 000 och 11 500 kronor per m2. Kostnaden påverkas mycket av det befintliga skicket, hur lättillgängligt boendet är och materialval. Ett badrum täckt av äkta marmor är dyrare än ett badrum med våtrumsmatta.

Om du inte har pengarna till renovering eller inte vill använda dina sparpengar kan du låna pengarna på banken. Det finns flera typer av lån som banken kan bevilja. Till exempel finns något som kallas för renoveringslån. Du bör även jämföra offerter från de hantverkare du behöver anlita, kostnaden kan skilja sig en del. Om du använder vår kostnadsfria offerttjänst kan du enkelt skicka in en offertförfrågan – sedan matchar vi dig med lokala experter. Du får sedan offerter som du kan jämföra i lugn och ro.

Hitta experter till renoveringen

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta experter
Gratis offerttjänst

Så fungerar renoveringslån

Det finns olika sätt att låna till renovering:

  • Utöka bolån. Om du ska utföra en större renovering kan du utöka bolånet. Eftersom värdet på bostaden troligtvis höjs när du utfört renoveringen och eftersom du får låna upp till 85 % av bostadens värde, kan du prata med banken för att se hur mycket du kan höja lånet. Många banker erbjuder gratis värdering, vilket är praktiskt för att du ska ta reda på vad det nya värdet kan bli.
  • Ta privatlån. Om du inte har möjlighet att höja bolånet kan privatlån vara ett alternativ, dock endast för mindre renoveringar eftersom räntan för privatlån är hög.
  • Ta ett byggnadslån. Vid tillbyggnader har du möjlighet att ansöka om ett byggnadslån. Lånet använder du för att betala kostnader som dyker upp allteftersom projektet fortgår. Efter att tillbyggnaden är färdig, besiktigad och försäkrad flyttas lånet över till ditt vanliga bolån.
  • Betala med sparkapital. Om du har tid att spara inför renoveringen är det förstås bra om du kan betala med sparat kapital. Särskilt om det gäller lite mindre renoveringar.
  • Betala med kreditkort. Gäller det mindre renoveringar och om du har pengar på väg in, kan du använda kreditkort för att direkt kunna ha råd. Kom ihåg att du då kommer behöva betala tillbaka inom den närmsta månaden/månaderna, beroende på bank.

Att tänka på innan du renoverar

Planering är det viktigaste när du ska utföra en renovering eftersom det är många delar och arbetsmoment som ingår. Besvara följande frågor så har du tagit dig en bra bit på vägen.

  • Vad ska göras? Tänk igenom vad du vill uppnå med renoveringen. Är det ett nytt badrum? I så fall, hur vill du att det ska se ut? Ska du ändra planlösningen och montera två tvättställ istället för ett? Specificera alla olika saker du vill göra.
  • Krävs bygglov? Kräver åtgärden bygglov? För invändig renovering krävs sällan bygglov, men det finns undantag, särskilt i äldre och historiskt värdefulla byggnader.
  • Vilket material blir bäst? Vilka material och färger vill du ha? När du vet det kan du börja jämföra priser på material och bilda dig en uppfattning om kostnaderna.
  • Vilka hantverkare behöver du anlita? Kommer du behöva hantverkare och i så fall vilka? I en badrumsrenovering behöver du (om du inte ska utföra något arbete själv) att behöva hjälp från både rivare, plattsättare, elektriker, rörmokare och snickare.
  • Vilken budget har du? När du vet vad ditt önskade material kostar och vilka hantverkare du ska anlita är det lättare att beräkna kostnaden. Hur ska du finansiera renoveringen? Om du ska ansöka om renoveringslån är det bra att prata med banken i god tid.

Gör en budget för renoveringen

De allra flesta som ska renovera har en budget att förhålla sig till. Börja med att fundera på hur mycket du själv vill och kan lägga på renoveringen. Då vet du vad du har att jobba med. Sedan är det bara att börja kolla upp priser för material. Du kan exempelvis besöka byggvaruhus eller leta på nätet för att se pris på kakelplattor, golv, köksinredning eller belysning. Förutom materialet behöver du även ta reda på kostnaden för hantverkartjänsterna – använd vår offerttjänst så slipper du räkna själv. Vi matchar dig med experter som återkommer med offerter.

Det är vanligt med oförutsägbara kostnader i samband med renoveringar. Det är därför bra att räkna lite högre än vad du tror att det kommer att kosta.

Här kan du köpa byggnadsmaterial till renoveringen

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Dokumentera projektet

Det är alltid bra att dokumentera renoveringen när den väl påbörjats. Börja med att ta förebilder på allt, både detaljer och helheten. Allteftersom olika delmoment blir klara är det bra att fotografera igen. Anteckna gärna datum för när bilderna togs. Om du upptäcker problem med arbetet eller materialet senare är det bra om allt finns dokumenterat för att slippa tvister och diskussioner, inte minst för att försäkringsbolaget tydligt ska kunna se vad som blev fel. Dessutom är det förstås roligt att kunna jämföra före- och efterbilder när renoveringen väl är färdig.

Renovera ett hus eller en lägenhet

Det är ofta mer tidskrävandeoch innebär en högre kostnad att renovera ett gammalt hus än en modern bostad eftersom det ofta finns fler detaljer att ta hänsyn till. Det kan även krävas mer reparationer innan man kan börja med ytskikten. Om huset har en viss karaktär som du vill bevara och få fram, kan det ta ännu längre tid eftersom renoveringen då snarare handlar om byggnadsvård.

Fördelen med husrenoveringar är dock att du oftast har helt fria händer – åtminstone för den invändiga renoveringen. Du gör som du vill. Bor du i en bostadsrätt finns det lite fler regler att förhålla sig till när det kommer till större renoveringar. Om du ska utföra invändiga renoveringar i en bostadsrätt har du också fria händer, till en viss punkt. Ska du exempelvis förändra planlösningen behöver du först få föreningens godkännande.

Med en lägenhets- eller husrenovering kan du höja värdet inför en bostadsförsäljning – hur mycket beror på vilken typ av renovering det handlar om och var i landet du bor. Saker som ofta är värdehöjande:

  • Köksrenovering. Du ska givetvis inte lägga alldeles för mycket pengar på vare sig köks- eller badrumsrenoveringar om du ska sälja, eftersom köparen kanske själv vill sätta en personlig prägel på just de rummen och redan har planerat att renovera dem. Ska du renovera köket bör du satsa på neutrala material och färger.
  • Badrumsrenovering. Precis som med köksrenoveringen är det viktigaste att badrummet känns och ser fräscht ut. Om det i nuläget är en gammal missfärgad våtrumstapet och plastmatta kan du öka värdet en del genom att istället sätta ett billigt vitt kakel på väggarna och ett neutralt grått klinkergolv.
  • Renovering av detaljer. Flagnande fasadfärg och saknade golv- eller taklister är sådant som är relativt enkelt att åtgärda och som kan ge ett lyft åt huset inför en försäljning.

Tips!

Är huset i riktigt risigt skick? Då lönar det sig förmodligen inte att totalrenovera det. Sälj det istället som ett renoveringsobjekt.

Gör avdrag för renoveringen

När du ska sälja en bostad har du möjlighet att göra skatteavdrag för en del renoveringar. Det gäller bland annat vid försäljning av bostadsrätt, villa och småhus.

  • Avdrag för hela renoveringskostnaden. Om du har byggt nytt, byggt till, ändrat planlösningen eller förbättrat bostaden med nya maskiner (exempelvis installerat en tvättmaskin där det inte fanns en) kan du göra avdrag för hela utgiften.
  • Avdrag för en del av renoveringskostnaden. Om du bytt ut något som redan fanns i bostaden (till exempel bytt ut en gammal tvättmaskin mot en ny) eller renoverat men utan att förändra planlösningen, kan du göra avdrag för en del av renoveringsutgiften.
  • Inget avdrag. Du får inte göra något skatteavdrag för din egen arbetsinsats, inköp av verktyg eller för reparationer som du utförde mer än fem år innan försäljning. Du får heller inte göra avdrag för renoveringar du utfört på en nybyggd bostad.

Du kan se alla detaljer kring avdraget hos Skatteverket.

Kostnader för renovering

Kostnaden för att renovera varierar en del beroende på om det gäller en totalrenovering eller en ytskiktrenovering. Totalrenoveringar är mer omfattande och innebär exempelvis att man river alla väggar, golv och fast möblemang. Man bygger sedan upp nya väggar, lägger nya golv, drar nya elledningar installerar nytt elskåp, renoverar badrum och kök och ändrar planlösning (om man vill). En ytskiktrenovering innebär exempelvis att man slipar slitna trägolv, målar om väggarna, byter köksluckor och köper nya badrumsmöbler.

Kostnaden för totalrenovering ligger generellt mellan 8 000 och 11 500 kronor per m2. Det kan förstås bli ännu dyrare om du väljer exklusiva material.

  • Totalrenovering av hus: Ett hus på 150 m2 kostar cirka 1,5 miljoner kronor (10 000 kronor per m2).
  • Renovering av badrum: Mellan 150 000 och 170 000 kronor (även om kostnaden kan bli hur hög som helst beroende på material och inredning). Då ingår kostnaden för alla olika typer av hantverkare man behöver anlita och som följer det rigorösa regelverk som finns för badrum. 
  • Totalrenovering av toalett. Mellan 70 000 och 90 000 kronor. Var någonstans i spannet man hamnar beror bland annat på vilka material och extrafunktioner man väljer, till exempel golvvärme, vägghängd toalett, marmor eller klinker och infällda rör.
  • Totalrenovering av kök. Mellan 100 000 och 130 000 kronor. Kostnaden varierar en del beroende kökets storlek. Är det ett stort kök tar det längre tid för snickaren eftersom han eller hon ska sätta nya köksluckor, byggskivor och borra knopphål. Det går även åt mer material i ett större kök. Valet av vitvaror samt extraval som golvvärme påverkar också priset.
  • Väggar. Om du endast ska utföra ytskiktsrenovering och måla om väggarna ligger kostnaden på cirka 1 500 – 2 000 kronor per m2, räknat på en vägghöjd på 2,5 meter. Sekelskifteslägenheter som har högre takhöjd kostar cirka 3 000 kronor per m2 och om det finns många detaljer kan du lägga på cirka 500 kronor per m2.
  • Golv. Golvslipning kostar cirka 350 – 450 kronor per m2 och kostnaden påverkas av valet av behandling, till exempel lack eller olja. Ska du totalrenovera golven (riva ut de gamla och lägga ny parkett) ligger kostnaden på cirka 350 – 450 kronor per m2 exklusive själva golvmaterialet.
  • Nytt elsystem. Kostar cirka 1 500 kronor per m2, då ingår arbetet med att riva bort den gamla elen, spåra för ny, dra nya och dolda sladdar enligt svensk standard, 2 – 6 stickuttag och 4 – 6 belysningspunkter per rum med dimmer samt nytt elskåp och jordfelsbrytare.

Kostnaden påverkas även av hur lättillgänglig bostaden är. Bor du i ett hus på landet där det är enkelt att parkera maskiner och ta sig in i huset blir kostnaden för hantverkartjänsterna något lägre än om du bor på sjunde våningen i en lägenhet utan hiss. Det blir svårare att få in byggnadsmaterialet i ett sådant.

Tips när du anlitar företag för renovering

Även om du är händig kommer du förmodligen behöva hjälp av hantverkare för vissa moment. Kostnaden för att anlita hantverkare varierar dels beroende på behörighetstyp, dels var i landet du bor. Generellt sett ligger priset för hantverkartjänster cirka 10 – 20 % högre i Stockholm och Göteborg än i övriga delar av landet.

För att du ska få ett bra pris för renovering av hus är det viktigt att jämföra offerter – det gör du enklast genom att använda vår kostnadsfria offerttjänst. I din offertförfrågan är det viktigt att du så tydligt som möjligt beskriver projektets omfattning. Kom ihåg att ange kvadratmeter, byggår och önskade material.

Tänk på det här när du anlitar hantverkare:

  • Arbetets omfattning. Beskriv noggrant allt som ska göras i renoveringen och beskriv gärna det nuvarande skicket: ”I nuläget har jag en gammal våtrumsmatta men önskar att byta till klinker …”
  • Tid. När vill du att renoveringen ska påbörjas och vara färdig?
  • Pris. I avtalet ska prisuppgifter framkomma: hur ska betalningen ske (fast eller rörligt pris eller på löpande räkning) och när ska betalningen ske?
  • Villkor. Det ska stå tydligt i avtalet vem som ansvarar för transporter, vad som gäller när det kommer till framkörningsavgift, vad händer vid betalningsförseningar eller försening av tjänst samt vem som ansvarar för byggstädning och materialinköp?
  • ROT-avdrag. Det är viktigt att du meddelar hantverkaren om att du vill utnyttja ROT-avdraget, det är nämligen något som hantverkaren sköter – inte du. Hantverkaren drar av arbetskostnaden på fakturan och sedan ansöker han eller hon om utbetalning från Skatteverket. Med ROT-avdraget får du 30 % avdrag på upp till 50 000 kronor (gäller arbetskostnader).

Renovera själv – hur gör man?

Planeringen och budgeteringen är det viktigaste för att du ska lyckas med renoveringen. Börja med att skriva ner allt du vill göra. Om du exempelvis ska renovera badrummet är det bra att skriva ner om du ska riva ur hela det gamla badrummet och byta ut allt, eller om du endast ska byta kakel men behålla planlösning och alla gamla badrumsmöbler. Ska du dra om vatten och el? Skriv ner sådant också.

Räkna sedan på budgeten, hur mycket vill och kan du betala? Hur ska du finansiera renoveringen? Kom ihåg att ta höjd för oförutsedda kostnader. När du specificerat allt som ska göras vet du vilka hantverkare du behöver anlita. Börja sedan att jämföra företag och kostnader genom att skicka in din offertförfrågan i vår offerttjänst. Då får du tillbaka offerter från lokala experter.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vilken typ av renovering det rör sig om. Har renoveringen inneburit stora förbättringar kan hyran höjas med 30 – 40 %. Hyran måste dock alltid vara skälig och ska motsvara kostnaden för en likvärdig bostad.

Det beror på vilken typ av renovering det handlar om. Du kan göra avdrag för hela renoveringskostnaden om du exempelvis har byggt nytt, bygg till eller förändrat planlösningen. Du får även göra avdrag på hela kostnaden om du förbättrat bostaden. Du får delvis göra avdrag om du bytt ut något som redan fanns, till exempel bytt ut den gamla tvättmaskinen mot en ny.

Nej, generellt sett krävs inget bygglov för invändig renovering. Men ska du exempelvis utföra stora förändringar, som att bygga en ny källare, krävs bygglov eftersom det räknas som tillbyggnad, vilket är bygglovspliktigt.

Någonstans mellan 9 000 och 14 000 kronor per m2.

Det innebär att man förbättrar eller återställer en bostad som försämrats genom ålder och slitage.

Beskriv behoven och alla åtgärder som ska utföras. Kontrollera om du behöver bygglov. Räkna sedan på kostnaden. Behöver du hjälp från hantverkare är det bra att jämföra företagen och priserna genom att begära offerter – du kan använda vår offerttjänst till det.

Du kan många gånger höja en bostads värde inför försäljning genom förbättrande åtgärder.

Räkna med kostnader på mellan 8 000 och 11 500 kronor per m2 för totalrenovering.

Om du bor i en hyreslägenhet som hyresvärden har bestämt ska renoveras och du inte kan bo kvar ska du bli erbjuden någonstans att bo, vanligtvis i en annan lägenhet. Om du har möjlighet att bo kvar i lägenheten under tiden renoveringen pågår kan du få kompensation för buller och damm eller för att du inte kan utnyttja kök eller badrum.

Börja utifrån och in – taket, ytterväggarna, isoleringen, fönster och dörrar samt dräneringen runt huset. Jobba dig inåt och avsluta med att renovera ytskikt som väggar och golv.

Det innebär i korthet att man byter ut allt material – från elledningar till ytskikt.

I snitt cirka kostar en badrumsrenovering cirka 150 000 – 170 000 kronor, men det kan givetvis bli dyrare om du väljer exklusiva material och dyr badrumsinredning. Ofta räknar man mellan 8 000 och 11 500 kronor per m2 för totalrenovering.

I snitt kostar en köksrenovering cirka 100 000 och 130 000 kronor, men kostnaden kan bli högre om du väljer dyrare material och väljer olika tillval som golvvärme, dyra vitvaror och en stor marmorskiva till köksön. Ofta räknar man mellan 8 000 och 11 500 kronor per m2 för totalrenovering.

Lär dig mer om renovering

Här hittar du fler artiklar om renovering. Bland annat kan du lära dig hur du isolerar väggar, dränerar huset eller hur du väljer rätt väggbeklädnad.