Innehåll i denna artikel
Det här får du göra
Som hyresgäst har du rätt att ställa vissa krav på din hyresvärd. Du kan dock inte förvänta dig att hyresvärden renoverar badrummet endast för att skapa en snyggare stil. Tumregeln är snarare att hyresvärden ska utföra regelbundet underhåll som att laga trasiga kakelplattor, fixa trasiga kranar och reparera en våtrumstapet som har börjat lossna. Men om badrummets generella skick är mycket dåligt och om det var många år sedan tätskikten monterades, kan en renovering vara aktuell. Det bästa är att prata med hyresvärden och förklara vad du anser bör göras. Det kan även vara bra att prata ihop sig med grannarna – ju fler röster som hörs, desto större chans är det att hyresvärden lyssnar.
Tänk på att om hyresvärden renoverar badrummet, det vill säga byter ut tätskikt och kanske installerar ny inredning, har han eller hon även rätt att höja hyran. Det beror på att värdet för lägenheten har höjts i samband med renoveringen. Det är därför viktigt att kontrollera hur mycket hyran kommer att höjas för att sedan ta beslut om du vill gå med på renoveringen. I vissa fall anpassar hyresvärden renoveringen utifrån varje enskild boende. Vill en boende exempelvis njuta av nya bekvämligheter som ett badkar eller ett lyxigt badrum i marmor, får han eller hon även räkna med en högre hyra. Men om hyresgästen inte vill betala mer i hyra kan hyresvärden istället endast utföra absolut nödvändiga renoveringar, som att laga ett trasigt kakel.
Om du på egen bekostnad vill renovera badrummet måste du ändå fråga hyresvärden först. Saker du får göra utan att be om lov är:
- Måla och tapetsera
- Byta dörrar
- Byta beslag
Eftersom badrummet är mer utsatt för fukt än lägenhetens andra rum är åtgärderna du får utföra begränsade. Du får exempelvis inte borra i kaklet utan att fråga om lov. Ofta är det dock inga problem för hyresvärdar om hyresgästen på egen bekostnad väljer att rusta upp lägenheten. Dock är det vanligt att hyresvärden ställer krav på att arbetet ska utföras på ett fackmässigt sätt, särskilt om det gäller arbete i våtrum.
Piffa upp badrummet utan renovering
Om du inte vill lägga pengar på att renovera badrummet i hyresrätten men ändå vill piffa upp det, finns några enkla tips:
- Textilier. Satsa på ett färgtema och byt ut alla gamla handdukar och badrumsmattan till nya, fräscha textilier. Att låta alla textilier gå i samma färg kan göra stor skillnad i badrummet. Det känns renare, mer städat och mer genomtänkt.
- Växter. Gröna växter gör badrummet mer ombonat och inbjudande. Orkar du inte vattna kan du köpa verklighetstrogna plastväxter.
- Duschdraperi. Om badrummet inte har en fast duschvägg kan du istället byta ut draperiet. Satsa på ett mönster eller en färg som matchar med textilierna och badrummets tätskikt.
- Kakeldekor. Om badrummet är kaklat men utdaterat kan du enkelt piffa upp väggarna med snygga kakeldekorer. De är klistermärken som är speciellt framtagna för kakel.
- Förvaring. Ett ostädat badrum känns varken sig inbjudande eller harmoniskt. Börja med att rensa och städa badrummet på djupet. Köp snygg förvaring som fina korgar eller lådor i bambu där du kan förvara bomullsrondeller, tops, sminkborstar och annat.
- Belysning. Har du en naken glödlampa i badrummet eller en ful gammal plafond? Genom att byta ut dina gamla lampor till snyggar armaturer får badrummet en uppfräschning.
- Detaljer. Doftljus, handdukar i rullar och några få men väl utvalda inredningsdetaljer kan göra badrummet ännu vackrare och mer personligt.
Vanliga frågor och svar
Snittet ligger ofta på 12 – 15 år. Dock ska hyresvärden kontinuerligt utföra underhåll, det kan handla om att laga en trasig kakelplatta eller fixa en läckande kran och liknande.
En standardhöjande åtgärd är förändringar samt förbättringar som inte räknas som vanligt underhåll.
Eftersom badrummet är mer utsatt än lägenhetens övriga rum får du inte göra särskilt mycket där utan att först fråga hyresvärden. Du får dock måla om, byta dörrar och beslag utan att fråga om lov.