Innehåll i denna artikel
Golvvärme – viktigt att tänka på
I vissa fall kan du sänka inomhustemperaturen med en till två grader om du har installerat golvvärme. Detta beror på att vi ofta upplever att hemmet känns varmt när fötterna är varma. Värmen sprids då i hela kroppen. Men det krävs att huset är konstruerat på ett sätt som optimerar golvvärme. Det handlar om att ha rätt dimensioner och att du har bra värmeisolering i ytterväggar och golv. Om huset inte har de rätta förutsättningarna kan golvvärme istället innebära högre energikostnader. En av de viktigaste punkterna för om golvvärmen ska fungera optimalt handlar om vilket golv du har. Det här krävs:
- Isolering. Det ska finnas gott om isolering mot marken under själva golvvärmen, helst 250 millimeter. Man ska även se till att värmemotståndet uppåt är så litet som möjligt. I korthet handlar det ju om att du inte vill att värmen ska försvinna ut nedåt, utan istället sprida sig uppåt genom golvet.
- Värmeledning. Ytmaterialet behöver ha god värmeledningsförmåga, detta har mycket att göra med golvmaterialet. Detta är en anledning varför golvvärme är så populärt i exempelvis kök och badrum där man ofta har just keramiska plattor eller stengolv. De här golvtyperna har nämligen bättre värmeledningsförmåga än exempelvis trä.
Vattenburen eller elektrisk golvvärme?
När du ska installera golvvärme kommer du ställas inför två olika alternativ; elektrisk eller vattenburen. Vattenburen golvvärme fungerar i hushåll som redan har ett vattenburet värmesystem. Om du inte har det behöver du göra ett mer omfattande arbete innan du kan använda vattenburen golvvärme. Att annat alternativ är att använda en elektrisk variant, då krävs inga större ingrepp i fastigheten och installationen är enkel. Vattenburna värmesystem är fördelaktiga på sikt eftersom de i regel drar betydligt mindre energi än direktverkande el. Med andra ord, vattenburet system innebär en hög investeringskostnad men du tjänar in pengarna på sikt i form av minskade elkostnader.
Det går även att kombinera elektrisk och vattenburen golvvärme. Då kan du smidigt byta till elvärme under sommarmånaderna.
Elektrisk golvvärme – för- och nackdelar
För mindre och mer begränsade områden i hemmet kan elektriska värmeslingor vara att föredra. De är ganska billiga om du inte ska ha så många. En annan fördel med elektrisk golvvärme är att det är lätt att ha golvvärmen på hela året, exempelvis i badrummet. Har du vattenburen golvvärme stängs den av då resten av huset förmodligen inte kommer behöva värmas upp på samma sätt under sommarhalvåret.
En annan fördel med elektrisk golvvärme är att den är enkel att installera. Dessutom har elektrisk golvvärme lägre bygghöjd än vattenburen. Nackdelen med elektrisk golvvärme är att den har högre driftkostnad än vattenburen, särskilt om du anlägger den i större delar av hemmet.
Vattenburen golvvärme – för- och nackdelar
Vattenburen golvvärme är ett bättre alternativ för dig som redan har ett vattenburet värmesystem i huset, annars blir anläggningskostnaden dyr. En stor fördel med det vattenburna alternativet är att den har lägre driftskostnader än el. Vill du ha varma golv i stora delar av hemmet är vattenburen golvvärme alltså ett mer kostnadseffektivt alternativ. Om du verkligen vill kunna njuta av golvvärme året om, även när du stänger av värmen i huset under sommaren, kan du installera elektrisk golvvärme ovanpå den vattenburna.
Vattenburen golvvärme har högre bygghöjd än eldriven, något som kan vara värt att tänka på. En annan nackdel är att systemet kan vara lite trögt, särskilt vid snabba temperaturväxlingar inomhus. Har du gjutit in den vattenburna golvvärmen i betongplattan kommer den behöva lite mer tid att reglera sig.
Tado Termostat startpaket V3+
Ett startpaket med termostat och brygga som möjliggör styrning av både golvvärme, centralvärmen eller värmepannan. Det går att styra separata zoner genom att använda flera termostater. Du ansluter bryggan via en nätverkskabel till routern, sedan styr du alla termostater från Tado via en app.
Pris: 2390 kr LÄS MER / KÖPGolvvärme i kombination med olika golvtyper
Hur bra värmespridningsförmåga golvvärmen har beror mycket på vilken sorts golv som ligger ovanpå. Många menar att trägolv är det minst fördelaktiga alternativet eftersom det sprider värmen dåligt. En annan nackdel med trägolv är att det är mer känsligt vid högre temperaturer – det kan spricka och bli glipor. En skillnad mellan ett golv av keramiska plattor och ett trägolv är att trä inte kan fördela värmen som exempelvis ett klinkergolv kan. För att värmen ska spridas och fördelas jämnt behöver du lägga ut värmefördelningsplåtar. Kom ihåg att även kolla vilken maxtemperatur som trägolvet tål.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 323 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Bra att tänka på
Innan du börjar köpa in elslingor eller vattenburen golvvärme finns det några saker som är bra att känna till, exempelvis:
- Installationen ska utföras av en behörig VVS-installatör eller en elektriker.
- Kontrollera alltid att golvvärmen fungerar som den ska innan du lägger golvmaterialet.
- Finns det krypgrund i huset? Be en fackman undersöka utrymmet för att säkerställa att det inte finns några fukt- och mögelangrepp.
- Dubbelkolla garantin för golvvärmen.
- Kontrollera att det ytskikt du väljer är kompatibelt med den golvvärme du valt. Är du osäker kan du rådfråga en golvleverantör.
- Stänga av golvvärme i badrum. Även om du skulle kunna stänga av golvvärmen på sommaren är det ändå bra att låta den stå på cirka 10 grader, åtminstone om det gäller golvvärme på platta på mark. Annars riskerar betongen att dra till sig fukt från underlaget som inte kan torka bort.
Köp ditt material till golvvärme hos Beijer Bygg
Vanliga frågor och svar
Du får utföra vissa delar av installationen på egen hand, men när det kommer till att anlägga elektriska slingor krävs en behörig fackman.
Ja, men du bör låta golvvärme i källarutrymme vara påslagen, även under sommaren eftersom den hjälper till att torka ut fukt.
Är installationen rätt utförd bör den hålla i minst 30 till 50 år, ibland ännu längre. Kablar som används på 230 volt har mycket lång livslängd, skulle skador uppkomma går det ofta att åtgärda dem. Ibland behöver viss elektronisk utrustning bytas ut efter cirka 15 år. Det kan bland annat röra sig om termostater.
Det är svårt att ge ett exakt svar eftersom det beror på flera saker, exempelvis vilken tillverkare du väljer. En grov uppskattning är dock att vattenburen golvvärme kostar cirka 800 kronor per kvadratmeter och elektrisk golvvärme ligger på cirka 500 kronor per kvadratmeter. Det är ofta dyrare att lägga vattenburen golvvärme, men du kan återfå investeringen på sikt i form av lägre uppvärmningskostnader.
Generellt sätt är vattenburen golvvärme mer ekonomiskt rent driftmässigt. Om du redan har ett vattenburet system i huset är det här alternativet att föredra. För små utrymmen, exempelvis i hallen eller i badrummet, kan elektrisk golvvärme vara praktiskt. Alternativet går snabbare och enklare att installera och du kan enklare styra om du endast vill värma upp det utrymmet men stänga av värmen i det övriga huset (exempelvis under sommaren).
Ja, det fungerar. Dock har trägolv sämre värmeledningsförmåga än exempelvis keramiska golv. Du kan därför behöva lägga ut värmefördelningsplåtar vid läggningen.