Mått i köket – bra riktlinjer
Köket är ett av de mest använda rummen i ett hem, vilket sätter höga krav på funkt…
Ett nytt kök är något många drömmer om. Köket är mer än en plats för matlagning. Här samlas ofta familjen efter att jobb och skola är färdigt. Kanske brukar ni laga mat ihop, göra läxorna vid matbordet eller bjuda in till årets glöggmingel? Här kan du lära dig mer om allt som rör köksrenovering och nybyggnation.
Noggrann planering är A och O när du börjar skissa på drömköket. Här får du bra råd och tips kring hur du på bästa sätt planerar ditt kök.
Ett U-format kök är passande om utrymme finns eftersom det möjliggör fler arbetsytor. Ett L-format kök är också populärt och passar både i mindre och större utrymmen.
Lantligt och romantiskt, rustikt och industriellt eller kanske ultramodern och minimalistiskt. Få inspiration till stilen på ditt nya kök.
Få praktiska tips på hur du renoverar köket och återupplivar gamla köksluckor. Här kan du lära dig mer om materialval, få tips på ekonomiska lösningar och roliga DIY-projekt.
Vad är viktigt att tänka på när du köper nya vitvaror och passar en köksö i ditt nya kök? Här får du bra tips om köksinredning, kostnader och material.
Hur stora arbetsytor bör jag ha i köket? Vad kostar det att installera golvvärme i köket? Här går vi igenom vanliga frågor och svar om kök.
En köksrenovering är en kostsam investering, därför är det viktigt att planera köket noggrant. Här går vi igenom allt du behöver känna till inför renoveringen eller byggandet av det nya köket. Lär dig mer om olika material, köksinredning, vitvaror och andra saker som är viktiga att tänka på.
Det krävs en del tid och beslutsfattande när du planerar ett kök. Planeringen innefattar bland annat:
Om du ska renovera ett befintligt kök har du redan en storlek att utgå ifrån, men om du håller på att bygga nytt, har du fler valmöjligheter gällande storlek och planlösning. I vissa fall går det att ändra även ett befintligt kök, exempelvis genom att ta ner en innervägg, bygga ett skafferi eller dra om vattenledningarna. Det kostar dock mer om du väljer att byta plats på rördragningarna. Vill du hålla kostnaden nere är det billigare att byta ut material, måla om och köpa nya möbler men låta planlösningen vara likadan som tidigare.
Vilken köksform som är möjlig beror dels på vilken budget du har, dels på om du renoverar ett befintligt kök eller bygger nytt. Många personer vill ha stora arbetsytor och bygger därför en hel vägg med bänkar. Andra löser mer arbetsyta genom att bygga en köksö. Fundera på hur du vill kunna använda köket. Om du vill kunna laga mat tillsammans med vänner och familj är en köksö ett bra val eftersom den ofta placeras i mitten av köket, vilket skapar fler sociala ytor.
Det kan vara svårt att välja material till köket, eftersom materialen i högsta grad påverkar kökets stil och känsla och det finns så mycket att välja på. Det är samtidigt något av det roligaste i en köksrenovering eftersom materialet på golv och väggar sätter kökets prägel. I kök är både klinker, marmor, trä och kompositmaterial vanliga material. För en del personer är det budgeten som styr vilka material som är möjliga att välja.
Köksinredning innefattar allt från köksbord, tallrikar och prydnadssaker till vitvaror, belysning och bänkskivor. Köksinredning går att köpa i många prisklasser, det finns vitvaror att köpa i billigare varuhus som IKEA men även hos dyrare tillverkare. Vilken inredning du väljer påverkar budgeten. Ofta behöver du kompromissa mellan materialval och inredning. Drömmer du om en köksö i äkta marmor? Då kanske du behöver välja ett billigare kylskåp, eller vice versa.
Valet av tapet, målarfärg, kakel och klinker påverkar i högsta grad hur köket kommer kännas och se ut. Många väljer en neutral bas på väggar och golv, exempelvis vita väggar och ett grått klinkergolv, för att sedan få in färg och textur genom valet av skåpsluckor och lådfronter. Ett tips är att inte låta dig begränsas av en viss stil i planeringsstadiet utan istället inspireras av flera stilar innan du bestämmer dig.
Det beror mycket på vilka lösningar du väljer, om du anlitar totalentreprenad eller om du ska utföra jobbet på egen hand. Med professionella hantverkare på plats kan en totalrenovering ta ungefär en månad att slutföra, under förutsättning att allt material redan finns på plats.
Planeringen innefattar allt från kökets form och planlösning till materialval, inredning och budget.
Planera ordentligt innan du kommer igång. Det tar tid att planera och komma på exakt hur det nya köket ska se ut. Men ju noggrannare du är, desto enklare kommer det bli att slutföra projektet.
Om du målar om luckorna själv hamnar priset på cirka 70 kronor per kökslucka.
En köksrenovering kan bli mycket kostbar om man planerar att dra om rör och el, installera nya luckor, bänkskivor, kranar, vitvaror och sätta nytt kakel. Sen ska man fundera över vilken kvalitet man önskar på materialen och vilken leverantör man vill använda sig av. Vill man ha en kökstillverkare som finns nära till hands och hjälper till under hela renovationen av det nya köket, eller vill man spara så gott man kan och köpa billiga lösningar för nytt kök som kanske inte blir lika hållbara? Vill man ha ett kök som finns på de stora möbelvaruhusen eller vill man försöka göra sitt kök så personligt och unikt som möjligt, men experimentella material som kanske kostar lite extra? Därför är det omöjligt att svara på vad en renovering av just ditt drömkök skulle kosta, men vi försöker här ge dig en överblick av de vanligaste lösningarna och materialen, för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om hur mycket det kan komma att kosta att renovera köket.
Välj en målarfärg till trä med glans 40, då får du en jämn och lättrengjord yta.
Det finns många olika nivåer av köksrenovering. Är du kanske sugen på att riva ut hela köket och sätta in ett nytt, med helt ny layout? Eller vill du bara byta de gamla köksluckorna till något som känns fräschare och mer modernt men behålla kökets stomme? Detta är det första du bör fråga dig innan du bestämmer dig för vilken kökstillverkare som passar bäst.
När du väl kommit fram till hur grundlig du vill att din köksrenovering ska vara gäller det att se över din budget för köksrenoveringen. Har du råd att köpa ett billigt kök i ett enkelt material som måste bytas ut om några år eller planerar du att behålla ditt kök länge? Då kan det vara löna sig att investera i ett hållbart kök i ett bra material som är enkelt att renovera.
Fundera sen över vilket utseende önskar du i köket? Drömmer du om ett kök i lantlig stil med romantiska detaljer bör du leta efter köksleverantörer som erbjuder ramluckor i massivt trä. Är din melodi ett modernt kök som är enkelt att städa? Då är släta luckor i MDF kanske rätt för dig.
Det är viktigt att lägga tid på förarbetet eftersom det påverkar slutresultatet. När du väl tar loss gångjärnen ska du arbeta försiktigt, annars riskerar du att utvidga hålen, vilket gör att gångjärnen sedan sitter löst.
MDF betyder Medium Density Fibreboard och är den vanligaste sortens kökslucka på marknaden. Dessa köksluckor är kompakta träfiberskivor av barrträ som belagts med ett ytskikt. En stor fördel med MDF är att de är hållbara och att det finns många valmöjligheter när det kommer till köksluckornas utseende. Ytterligare en fördel är att köksluckor i MDF ofta kan målas om, till skillnad mot större delen av köksluckor i laminat. Då köksluckor i MDF kan folieras, lackas eller lamineras, är det många som blandar ihop laminerade köksluckor av MDF med köksluckor i laminat, men det finns alltså skillnader mellan dessa. Fanérluckor är även de MDF-köksluckor, men i dessa fall har de belagts med ett tunt lager av trä för att ge intrycket av solida träluckor.
Pris på köksluckor i MDF kan variera mellan material och leverantörer och kan kosta allt från några få hundralappar upp till över tusenlappen. Trots att köksluckor i MDF kan kosta mer än köksluckor i laminat finns det flera fördelar med MDF, till exempel som den senares bättre tålighet när det kommer till fukt (observera att detta inte gäller alla MDF-köksluckor som är foliebelagda).
Förutom de köksluckor av MDF som är fanérade eller laminerade kan nästan alla köksluckor av MDF målas om när de börjar se slitna ut. Detta kan betyda stora besparingar i framtiden när inte hela köket behöver bytas ut vid behov av en uppfräschning.
MDF-luckor är billigare än köksluckor i massivt trä men kan se mycket lika ut.
Kom ihåg att ytskiktet på MDF-köksluckor kan släppa av hög värme varför man gör klokt i att skydda de luckor som finns närmast värmekällorna i köket.
Det är kök inspirerat av restauranger och caféer, ofta med funktionell och rustik inredning.
Dessa luckor är ofta de billigaste köksluckorna på marknaden och har många andra fördelar. En kökslucka av laminat kan se ut som vilket annat material som helst och är lätt att hålla ren. Kom bara ihåg att köksluckor av laminat kan vara svåra att renovera när de väl börjat bli slitna.
En laminerad kökslucka förses med ett ytskikt som imiterar vilket material som helst. De kommer i alla olika färger och kan även se ut som trä med ett djup, vilket kallas laminat i 3D. Köksluckan i laminat kan även behandlas så att ytan får en struktur, eller om man önskar, göras högblank för att passa in i ett modernt kök. En nackdel och begränsning med laminatluckor är att de är svåra att göra spår i, därför är köksluckor i laminat ofta släta.
Laminatluckor består av många skikt papper som limmats och pressats ihop under högt tryck och värme. Resultatet är ett material som är starkt och kompakt, vilket sedan ges ett ytskikt där det översta är en film som ger materialet det önskade utseendet. Den billigaste varianten av köksluckor i laminat är melamin, vilket är en spånskiva med pappersskikt, ofta med plastkanter. Denna billiga variant är fuktkänslig och bör skyddas mot ånga från spisen.
Laminatluckan har utvecklats tack vare modern teknik och färgen bleks sällan. Andra fördelar är hur lätt köksluckan i laminat är att hålla ren.
Pris på laminatluckor ligger ofta på några hundralappar per kökslucka.
Satsa på öppen förvaring, glasrack, griffeltavlor och industriella armaturer.
Massivt trä är fortfarande mångas favorit när det kommer till köksluckor. Köksluckor av massivt trä ger en exklusiv känsla och är tveklöst det mest hållbara materialet i köket. Man kan slipa om köksluckor i trä väldigt många gånger och få köksluckor som ser ut som nyinköpta. Därför är köksluckan av massivt trä en god investering om man planerar att ha sitt kök under en längre tid. Inköpspriset är högre än de andra materialen, men över tid blir köksluckan i trä ändå värd sitt pris.
Köksluckor som är stavslimmade är de billigaste bland träluckorna, de andra alternativen är köksluckor i solitt trä och treskiktsluckan. Köksluckan i massivt trä finns i många olika varianter och kulörer beroende på träslag. De kan tillverkas av körsbär, ask, ek, björk, furu eller al.
Köksluckor av körsbärsträ har en mörkröd ton men finns i många varianter beroende på träets ursprung. Köksluckor i ask har en ljust gul eller röd ton och är rätt kompakta och formstabila. Köksluckor i ek har en klassisk brun ton och tål fukt väl. Köksluckor i björk är ljusa men kan mörkna med tiden. Köksluckor i furu har en gul nyans som mörknar med tiden, en fördel är att materialet är lättare än vissa av de andra träslagen. Köksluckor av al har en röd ton som ger ditt kök ett varmt och hemtrevligt intryck.
Vissa träslag tenderar även att åldras på ett vackert sätt och ger köket en levande känsla som är svår att åstadkomma genom andra material. Pris på köksluckor av massivt trä är vanligtvis från ett par tusenlappar och upp. Detta höga pris kan i slutändan ändå bli billigt om man planerar att ha sitt kök länge, då köksluckor i trä kan fräschas upp genom slipning ett otal gånger.
Gedigna och hållbara material som rostfritt stål, massivt trä och vitt kakel.
Det är enkelt att spendera mycket pengar per kvadratmeter om du väljer ett lyxigt köksgolv, men är du redo att spendera lite tid på att hitta det billigaste golvet som ändå uppfyller dina krav vad gäller smak och funktion och lägger det själv, kan du komma riktigt billigt undan. För att finna ett golv som även en hemmafixare klarar av att lägga ska du leta efter ett golv som är känt för just hur enkelt det är att lägga.
Bland billiga golv som passar i kök tack vare sin hållbarhet och tålighet mot fukt och fläckar brukar man räkna vinyl, kork, klinkers och laminat.
Vinylgolv till köket är kanske den bästa och enklaste lösningen av alla, då det kommer i många olika varianter och kan installeras som klickgolv. En fördel med vinylgolv i köket är att detta golv inte brukar kräva någon behandling av golvet under, förutsatt att detta är i acceptabelt skick. Du behöver alltså inte riva ut golvet under vilket kan kosta både tid och pengar, om du väljer att installera ett klickgolv i vinyl i ditt kök. Vinylgolvet är förutom prisvärt och enkelt att installera även ganska bekvämt att gå på, samt mycket enkelt att rengöra. Den största nackdelen med vinylgolv i köket är att detta golv inte är särskilt motståndskraftigt när det kommer till repor.
Laminatgolv i köket är populärt av samma anledning som köksluckor av laminat är populärt. Laminatgolv kan se ut som nästan vilket material som helst, till exempel massivt trä, natursten eller till och med metall. Det är bland de billigaste golven till köket och kan vara mycket enkelt att installera själv. Tyvärr är den stora nackdelen med laminat att hållbarheten är begränsad. Laminatgolv är täckt av en tunn yta som lätt kan få repor och laminatgolv i köket kan lätt drabbas av skador från fukt och stänk, detta trots att man väljer ett laminatgolv som är tåligt mot fukt. Vanligtvis måste man med ett laminatgolv i köket vara försiktig met vätskor och spill, vilket innebär försiktighet vid golvtvätt, läckor och liknande. Av denna anledning kan laminatgolv i köket behöva bytas ut efter ganska kort tid, vilket kanske gör att det låga inköpspriset inte blir värt det i längden. Ett laminatgolv kan i vissa fall även kräva visst arbete med underlaget.
Klinkers i köket erbjuder obegränsade alternativ och ger dig ett golv som är mycket lätt att rengöra och som tål nästan allt. Detta är ett golv med mycket lång livslängd. Dock måste man när man lägger klinkers vara mycket noga med fogarna för att inte drabbas av problem med smuts i fogarna så småningom. Kan du lägga klinkers väl spelar det mindre roll vilken prisnivå av klinkers du väljer för ditt köksgolv, hållbarheten brukar vara densamma. Det är däremot värt att notera att ett klinkergolv i köket helst bör läggas av ett proffs. De största fördelarna med ett klinkergolv i köket är ett enormt hållbart golv som ser elegant ut, medan nackdelarna med ett klinkergolv är just hårdheten som kan kännas både kall under fötterna och garanterar att disk som tappas går sönder. Detta köksgolv är även svårare att lägga själv än de andra alternativen och kostnaden för en professionell plattläggare kan bli ganska hög.
Ett korkgolv i köket är inte lika billigt som de andra alternativen men ger dig ändå ett klart prisvärt köksgolv, i synnerhet om du kan lägga golvet själv. Kork är mycket bekvämt att gå på och installationen av ett korkgolv brukar vara ganska lätt. Det är mjukare än golven nämnda ovan och är därför snällare mot fötter och leder. Det är även ganska hållbart. Korkgolv till köket finns som klickgolv och kräver vanligtvis inte heller det extra material under golvet som laminatgolv kan kräva, då klickgolv i kork vanligtvis kommer med detta redan fastsatt på undersidan. Den stora nackdelen är att ett köksgolv i kork kan skadas av högklackade skor, vassa möbler eller till och med husdjurs klor.
Kökets stänkskydd sträcker sig ofta från spis till diskho och är en praktisk lösning för att skydda husets väggar mot fukt och stänk. Ett stänkskydd behöver inte alltid vara av den vanligaste kaklade varianten, utan idag finns många kreativa lösningar i roliga material om du letar efter ett annorlunda stänkskydd som ger ditt kök en helt unik karaktär.
Först och främst är det viktigt att välja ett material som skyddar väl mot fukt och som sitter tätt mot väggen, i övrigt finns få begränsningar när det kommer till färg, utseende och material.
Det vanligaste stänkskyddet är av kakel, sjöstensplattor eller mosaik. Den stora nackdelen med dessa traditionella lösningar är förstås fogarna, som alla vet om kan bli mycket svåra att rengöra och med tiden bli mörka och trista.
Ett populärt alternativ när det kommer till stänkskydd i köket är den rostfria plåten, som är en järnlegering av stål och krom. Man kan forma plåten och skapa mönster i den, tack vare hur formbart materialet är. Detta är även anledningen till att denna sorts stänkskydd lätt kan repas vid oförsiktig rengöring. Ett stänkskydd i plåt ger köket ett trendigt industriellt utseende, men detta kan även uppnås med laminatskivor med metallic-yta eller stenskivor i nyanser av metallic. Pris för stänkskydd av rostfri plåt är runt 1 200 kronor per kvadratmeter.
När det kommer till nya kök har stänkskyddet av glas faktiskt gått om kaklet i popularitet. Den stora nackdelen med stänkskydd av glas är förstås att det ständigt måste rengöras och putsas för att hållas fint glänsande. Glaset kan förutom helt klart komma i tonade varianter, frostade eller lackade, målade, eller mönstrade varianter. Det enda som är viktigt att tänka på är att glas för stänkskydd helst ska vara härdat så det blir tåligare. Fundera även över om du vill ha ett stänkskydd i glas eller ett stänkskydd i plexiglas. Du kan gå till din närmsta glasmästare för att titta på hur stora variationer du kan hitta för att göra ditt kök till något utöver det vanliga.
Det finns minst lika många varianter av stänkskydd i plast som det finns stänkskydd i glas, och lite därtill, men med den stora nackdelen att all plast inte tål hetta från spisen. Kontrollera därför noga hur långt ifrån en värmekälla ditt stänkskydd ska placeras och bestäm sedan vilken sorts värmetålig plast som är bäst lämpad.
Glasemalj, som förr i tiden brukade användas främst i badrum, ger en retro känsla i köket när det används som stänkskydd. Materialet är tåligt och beständigt och kan göras personligt med tryck eller bilder som bränns in i glasemaljen.
Komposit är ett mycket tåligt material som står emot slag och fukt väl, samt är lätt att rengöra. Repor syns inte lätt i komposit vilket gör att det är ett material som håller sig fräscht länge.
Att man väljer samma material i bänkskivan som man gör stänkskyddet har blivit en trend under senare år. Ett stänkskydd i trä ger en varm och hemtrevlig känsla, men här bör man tänka över hur lätt materialet är att rengöra samt om det kan vara brandfarligt vid närhet till spisen. Trä måste behandlas regelbundet för att vara motståndskraftigt mot fukt och smuts. Marmor är en klassiker som kan ge en pampig och exklusiv känsla, men i modernare kök behöver inte marmor kännas lika tungt. Kom ihåg att marmor lätt får repor och inte tål syror och kan få fläckar av vin och vissa rengöringsprodukter. Pris för stänkskydd av marmor är runt 4 000 kronor per kvadratmeter.
Andra alternativ är stänkskydd av koppar och stänkskydd av mässing (vilket är en kopparlegering) som båda kan kosta upp mot 11 000 kronor per kvadratmeter, men ger ditt kök något alldeles extra. Tänk först över vilken känsla och hållbarhet du vill ha innan du väljer vilket stänkskydd som är rätt för dig.
Öppna förvaringslösningar ger köket en modern känsla av rymd, men det finns även några nackdelar med den nya trenden.
Fördelarna med öppen förvaring i köket är en känsla av ett levande och välkomnande kök som inbjuder till matlagning och umgänge. Där hjälper man sig själv till ett glas eller en kopp, och den öppna förvaringen gör även överblicken enklare och mer praktisk. Hyllor är ofta även billigare lösningar i köket än köksskåp och blockerar heller inget ljus. Även ett litet kök kan kännas rymligt tack vare öppen förvaring.
De uppenbara nackdelarna är hur köket lätt kan kännas rörigt samt att det kan bli svårt att hålla porslin och glas från att bli dammiga och smutsiga. Kanske en kombination av öppet, för de snygga glasen och kastrullerna, och stängda skåp, för de blandade och lite solkiga kaffemuggarna, är den bästa lösningen?
Vad är skillnaden mellan dessa tre vanliga material i köket? Kakel kommer i många olika storlekar och finns även i varierande glans. Kakel är är ett lergods som glaserats för att glänsa och är mycket populärt när det kommer till köksinredning. Mosaik är de minsta glaserade plattorna som kan komma i alla olika former och färger. Mosaik är tillverkat i porslin, glas eller sten. Klinkers är antingen glaserade eller oglaserade och är ett fint naturmaterial som passar bra i de flesta kök. När det kommer till klinkers i kök är den glaserade versionen bättre än den oglaserade då glaserad klinker är lättare att rengöra. Klinkers i köket är mer tåligt än kakel och vissa föredrar naturmaterialet av denna anledning.
Drömmer du om ett proffskök? Titta då närmare på dessa punkter för att skapa ett kök för kockar:
Ofta underskattat när man funderar på att renovera köket eller skaffa nytt kök, är behovet av arbetsytor. Det är kanske ett av de vanligaste felen att inte skaffa tillräckligt generösa arbetsytor när man gör om sitt kök, för att först när köket är färdigt upptäcka bristen på plats för avlastning och tillagning.
Tänk på att arbetsytor i köket används till så mycket mer än bara tillagning av mat, det är även på dessa ytor man ska kunna ställa ifrån sig pannor och karotter, det är här man ska kunna ställa inhandlad mat, sköljd sallad, diskad disk som ska torka, mat som ska svalna och deg som ska jäsa. Självklart vill man separera dessa ytor vilket kräver ett visst utrymme i köket.
Är ditt kök tillräckligt stort för att installera en köksö blir detta ofta en uppskattad arbetsyta som även lätt blir en social yta där frukost kan intas eller fördrinkar kan drickas medan värd och värdinna jobbar i köket.
Se till att dina arbetsytor alltid är i tåliga material som enkelt kan torkas av och tål både repor och värme, och våga gärna experimentera och blanda material. Det ger ditt kök karaktär och personlighet.
Det är svårt att ge en ungefärlig summa för vad en köksrenovering kostar. Det beror på vilka material du väljer, vilken inredning du köper och hur mycket av renoveringen du planerar att göra själv.