Innehåll i denna artikel
Trädgård och inspiration
Innan du börjar planera utformningen av trädgården och vilka växter du ska plantera, är det bra att leta trädgårdsinspiration. Det gör du bland annat på Pinterest. Det finns massor av olika trädgårdsstilar, till exempel:
- Engelska trädgårdar. En engelsk trädgård ser naturlig och frodig ut med växter, träd och blommor som får växa naturligt men som samtidigt skapar en harmoni. Ofta är trädgården oregelbunden, med slingrande stigar, höga och låga växter och ofta flera sittplatser. Det brukar finnas olika ”rum” i trädgården. Ett kännetecken för engelska trädgårdar är att man inte stör växternas naturliga ”växtbana”, du anpassar dig alltså efter träd och buskar – inte tvärtom.
- Japanska trädgårdar. I den japanska trädgården eftersträvar man ett landskap i miniatyr. Ofta finns symboler för hav, öar, berg, dalar och floder. Till skillnad från den engelska, frodiga trädgården är japanska trädgårdar återhållsamma med enkla former. Less is more är ett bra uttryck att gå efter. Välj hellre ett par få utvalda växtsorter istället för mängder av olika. För att skapa ett litet landskap använder du dig av stenar, trä, dammar och växter. En stor sten kan symbolisera ett berg, en liten fågeldamm kan symbolisera en sjö. Det är även populärt med små gångstigar, till exempel smala grusade stigar genom vegetationen, eller större och ojämna stenplattor som läggs ut som steg. Förutom sten, vatten och plantor är det fint med ornament, till exempel lyktor eller bambu.
- Rosenträdgårdar. Som namnet avslöjar består en rosenträdgård av olika slags rosor. Utbudet av olika slags rosor är enormt. Du kan välja bland buskrosor, rabattrosor, rosor i olika färg och med eller utan doft och med endast en blomning per säsong eller rosor som blommar helar sommaren. Efter blomningen ger växterna nypon (hos vissa rosenarter) som sprakar i eldiga färger.
- Grusade trädgårdar. Vill du slippa klippa gräset varje vecka? Då kan det vara bra att välja en trädgård med grus eller betong och istället plantera buskar och växter i större krukor eller blomlådor.
Ett tips för att få en bättre känsla för vilken typ av trädgård du gillar är att besöka några vackra trädgårdar i Sverige, till exempel: Rosendals trädgård i Stockholm, Ulriksdals trädgård i Kivik, Zetas trädgård i Huddinge eller Åsby trädgård i Hallstahammar.
Planera trädgården
En trädgård är mer än en grästäckt markplätt. Eller det kan i alla fall vara mycket mer om du planerar noggrant. I korthet kan du planera trädgården så här:
- Skiss. Det första som är bra att göra är att gå runt trädgården och rita upp en skiss på hur den ser ut, på ett ungefär. Anteckna var solen ligger på, var det är skuggigt, om det finns träd som skuggar och hur marken ser ut. Kanske finns det områden där marken är fuktigare, andra ställen där den är torr eller stenig.
- Inspiration. Nästa steg är att försöka komma på vilken typ av trädgård du skulle vilja ha. Fundera även på hur mycket arbete du är beredd att lägga på trädgården. Ju fler rabatter och växter du har, desto mer arbete kommer krävas. Förutom blommor och växter som du har för att de är fina finns kanske du också vill ha ätbara örter och växter.
- Användning. Hur vill du kunna använda trädgården? Vill du ha flera sittplatser och utrymme för matgrupp? Eller drömmer du om att ligga och lata dig i en hängmatta mellan två fruktträd? Fundera på vad det viktigaste är för dig och utgå från det när du planerar indelningen av trädgården. Det är ofta fint att skapa ”rum” även utomhus, det kan du göra genom buskar, häckar och staket, eller genom att plantera i nivåer.
- Årstider. Innan du bestämmer dig för vilka växter du ska ha, måste du ta hänsyn till vilka växter som faktiskt trivs i din trädgård och hur mycket arbete växterna kräver. En trädgård med endast blommor kommer vara otroligt vacker under sommaren, men när växterna blommat ut, hur kommer trädgården se ut på vintern? Ofta är det fint att kombinera sommarväxter med vintergröna växter och växter som får fina färger under hösten.
Det billigaste är att göra allt själv, från planering till inköp av växter. Hos trädgårdshandlarna kan du också få både inspiration och råd. Om du vill lägga mer pengar är det ofta väldigt värdefullt att anlita en trädgårdsarkitekt som kan hjälpa dig planera trädgården.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
En trädgård för alla sinnen
Det är viktigt att tänka på alla dina sinnen när du planerar växter: känsel, hörsel, smak, doft – och syn förstås. Känsel kan du uppleva när du går på barkbeklädda stigar i trädgården, smak när du provar ett äpple eller en tomat, doft när du går förbi syrenerna i juni, hörsel när löven rasslar i vinden och synintrycken när du blickar ut över din trädgård som skiftar i olika färger hela året.
Svårodlade områden i trädgården
I en trädgård brukar det finnas ett eller flera områden som är lite svårare att lyckas med än andra. Det kan bero på jordmånen eller hur mycket sol området får. Svårodlade områden och förslag på växter:
- Torrt och skuggigt. Vintergröna och hasselört.
- Torrt och väldigt soligt. Ljung, rönn och timjan (många kryddörter trivs i torrt och soligt läge).
- Stenigt. Äppelros och en.
- Fuktigt och skuggigt. Ormbunkar, förgätmigej och bergenia.
- Lerigt. Rosor, syrener och rosenkvitten.
- Blåsigt. Vresros och strandkål.
Lättskötta växter
Bevattning, ogräsrensning och beskärning hör trädgården till, men om du vill jobba så lite som möjligt finns det mer lättskötta växter – perfekt om du vill skapa en latmansträdgård.
- Träd och häckar. Vill du skapa rum och ”avdelningar” i trädgården är träd och häckar ett bra alternativ. Här gäller det att satsa på sorter som nästan inte kräver någon beskärning alls, som häggmispel, olvon eller rönn.
- Klätterväxter. Klätterväxter sköter sig mestadels själva och kan snabbt växa sig stora och täcka stora ytor med sin grönska. Bra alternativ är murgröna och vildvin, perfekt att låta klättra och täcka en spaljé.
- Perenner. Perenner är fleråriga växter som, efter att de planterats och tagit sig i jorden, sköter sig själva. Satsa på perenner som tål torka, då behöver du inte ställa alarmet för att komma ihåg att vattna. Ett tips är att även plantera marktäckande perenner som får växa mellan växterna – då blir det betydligt svårare för ogräs att slå rot. Bra marktäckare är sockblomma och vintergröna. Andra perenner är astilbe, kaprifol och luktpioner. De är förhållandevis självgående, men mår förstås bra av lite gödsel och bevattning under längre torka.
- Lökväxter. Tulpaner, krokusar och påskliljor är riktigt fina växter som år efter år dyker upp tidigt om våren.
Inredning i trädgården
Självklart ska även trädgården ha inredning – det är förmodligen hemmets största rum. Inredningen kan betyda olika saker, bland annat trappor, spaljéer, blomlådor, fågelbad, eldkorgar och belysning. Och möbler förstås, som matgrupp och solsängar. Vilken inredning som passar beror helt och hållet på trädgårdens storlek, stil, förutsättningar och vad du själv önskar kunna göra i trädgården. Har du en damm i trädgården kan det vara trevligt med en sittbänk framför. Om du har ett stort och välvuxet fruktträd kan det vara fint att hänga upp ljuslyktor i trädets krona. Ett tips är att försöka vara konsekvent med inredningsstilen. Tänk ungefär på samma sätt som när du inreder inomhus. Kanske går du efter ett färgtema eller material?
Hulténs
Hos Hulténs hittar du allt du behöver för att inreda trädgården. Här finns allt från högkvalitativa möbler till mattor, terrassvärmare och dekorationer
LÄS MER / KÖPEtt insynsskydd i trädgården kan också vara en typ av inredning. Det kan skapa ”rum” samtidigt som det motverkar insyn. Ett insynsskydd till trädgård skulle kunna vara en bred spaljé med tätväxande murgröna eller ett uppspänt segel. Även staket till trädgården är praktiskt, särskilt om du bor nära grannar eller har husdjur som du inte vill ska springa iväg.
Läs gärna: Så bygger du en spaljé – steg för steg
Vanliga frågor och svar
Ska du designa din egen trädgård? Vill du göra om trädgården eller skapa en trädgård du alltid drömt om? Trädgårdsdesign kan verka som ett subjektivt ämne där man inte behöver bry sig om regler och där man kan låta fantasin flöda fritt, men enligt experterna finns det några relativt enkla regler man bör hålla sig till som varken är särskilt begränsande eller svåra att förstå. Dessa tumregler fungerar lika bra för nybörjaren som för den professionella trädgårdsarkitekten och kommer ge dig en trädgård som känns rymligare, mer enhetlig och fridfull.
Låt oss börja med två regler om hur man bäst designar landskapet i sin trädgård, för att sedan undersöka hur man ska hantera proportionerna i sin trädgård. Slutligen tittar vi närmare på vilka plantor som är rätt för just din trädgård.
1. Lagen om inhägnad. Denna första regel är lag när det kommer till trädgårdsdesign! Lagen om inhägnad definierar egentligen vad en trädgård är, vilket är ett inhägnat eller omgärdat område, en “gård” av avskärmad och skyddad natur där man känner sig omgiven av naturen. Lagen om inhägnad används inom all arkitektur och menar att människan känner sig inhägnad när den vertikala ytterkanten av ett område mäter minst en tredjedel av områdets horisontella längd. Trädgårdsdesign innehåller alltså även element av psykologi. Denna regel eller lag ska användas då man skapar en trädgård, ett uterum eller en altan med omgivande häck. Är trädgården 9 meter i bredd ska häcken alltså vara minst 3 meter hög för att skapa en känsla av ett rum i naturen.
2. Den reglerande linjen. Detta är en regel som kan vara svårare för den som inte är utbildad trädgårdsarkitekt att följa, men handlar om att låta signifikanta element (som ett stort och centralt träd) och redan existerade linjer i trädgården (som en fastighets yttervägg, en gångvägs kant eller en pools kant) skapa imaginära gränser och riktningar i trädgården som man kan använda sig av för att anlägga en trädgård som känns organiserad. I nästan alla riktigt lyckade trädgårdar, vad de än innehåller, finns inslag av mänskliga linjer och organisation. Detta är i grunden vad som skiljer en trädgård från ett vilt landskap eller en skog.
3. Gyllene snittet. Vissa regler underlättar designen av en trädgård. En av dessa regler är det klassiska gyllene snittet som man kan se från Egyptens pyramider och genom hela den mänskliga byggnadshistorien. Snittet skapar en känsla av ordning och balans i trädgården. Genom att använda den gyllene rektangeln i det gyllene snittet när man skapar en altan, terrass, anlägger en pool eller ett trädgårdsland, skapar man mått som det mänskliga ögat har en naturlig tendens att uppskatta.
4. Regeln för trappsteg i trädgården. Ska du skapa trappor upp till en övre nivå i trädgården eller ner från en altan? Håll dig då till det “gyllene snittet” för trappstegens höjd och djup: Enligt många trädgårdsarkitekter ska trappstegets höjd gånger två, plus trappstegets djup, uppnå 66 centimeter. Det vill säga, är trappstegen från trädgården till balkongen 15 centimeter höga ska trappstegets djup vara 36 centimeter. På detta sätt skapas en trappa som både är bekväm att gå i men också vacker att se på. Tänk även på att trappan behöver vara minst 150 centimeter bred om två personer ska kunna mötas i den.
5. Satsa stort. Våga satsa stort. Detta gäller i synnerhet när du planerar ett växthus, en pergola, en pool eller en trappas bredd. Det vanligaste felet man gör när man planerar växthus eller uterum är att man inte satsar på ett större alternativ. Det kan kännas läskigt att planera och bygga något stort i trädgården, men då man inte är på samma sätt begränsad av proportioner som man är inomhus, kan större ofta bli bättre utomhus.
6. Plantera från stort till smått. Inte bara av praktiska skäl ska man tänka från stort till smått när man anlägger sin trädgård. Att plantera stora träd först kan riva upp gräsmatta varför det alltid är klokast att anlägga sin trädgård i ordningen: träd, buskar, perenner och sist gräsmatta eller det som ska täcka marken. Detta hjälper även med den visuella utformningen; genom att se ett stort och utmärkande träd pryda trädgården kanske man inser att perennerna gör sig bäst en liten bit längre bort. Försök därför hålla dig från att omedelbart sätta de mindre plantorna i marken och tänk strategiskt vid anläggningen av din trädgård.
7. Plantera i mängd. Istället för att plantera några få blommor eller växter av varje sort, plantera i stora block för att skapa en visuellt fridfull trädgård. Människan har en tendens att vilja se en färg, en textur, i upprepning för att kunna uppskatta den till fullo. Planterar man många olika växter på ett mindre utrymme riskerar man lätt att trädgården blir rörig, om man inte har mycket stor talang för just detta.
När du tänker på var du kan skapa utrymme för umgänge tänker du antagligen främst på utrymmen inomhus, då det kan vara lätt att glömma bort vilka möjligheter som kan ges för umgänge i trädgården. Med relativt enkla medel kan du göra om din trädgård till ett fantastiskt socialt utrymme för lyckade middagar och fester.
Slösa inte med ditt utrymme utomhus, att förbättra din trädgård kan göra mycket för en fastighet, inklusive att höja värdet på den. Dessa tips är för dig som vill göra din trädgård till ett utrymme att njuta av tillsammans med familj och vänner, och passar vilken budget du än har.
Skapa ett härligt utrymme för umgänge i trädgården, när som helst på året
Ofta börjar man tänka på att göra om sin trädgård och kanske till och med anlita en trädgårdsarkitekt under vår och sommar, men om du inte planerar att utföra merparten av arbetet utan professionell hjälp, finns ingen anledning till att du inte kan börja planera din nya trädgård mitt i vintern. Ibland kan det även vara enklare att hitta de trädgårdsarkitekter eller trädgårdsmästare som passar din budget och dina önskemål under lågsäsongen, det vill säga höst och vinter. Du kan ofta även hitta material billigare under höst och vinter, som trall till altan, trädgårdsmöbler, grus och plattor. Att börja planera inför nästa säsong redan på hösten gör också att du snabbare kan bli färdig med din trädgård och njuta av den redan när den första vårsolen tittar fram.
Fundera över landskapet i trädgården
Börja med att tänka över hur du kan förbättra landskapet, eller själva utformningen av trädgården. Gör detta även om din budget är minimal, då du inte behöver anlita en trädgårdsarkitekt utan kan börja med att rensa områden och skapa naturliga gränser i trädgården för att skapa känslan av mer utrymme och olika rum i din trädgård.
Det finns flera olika material du kan använda för underlaget i dina nya områden i trädgården, dessa inkluderar förstås gräs, grus, trätrall eller annat material för bygge av altan, eller stenbeläggning och betongplattor.
Välj material efter din budget och för hur du planerar att använda de sociala utrymmen du planerar i trädgården. Om du till exempel planerar ett matbord för middagar utomhus är trall eller plattor förstås ett bättre alternativ än grus. Har du inte råd att lägga nytt underlag i din trädgård kan du alltid satsa på att skapa din sociala yta på plant gräs.
Grus är utmärkt för gångar i trädgården men även ett prisvärt underlag som kan användas på flera ställen i trädgården. Grus kan ge ett levande och lekfullt intryck medan underlag av trä eller stenplattor ger ett elegant och permanent utseende till ytan. Använd ljusa stenplattor för att öppna upp ett mörkt utrymme i trädgården.
Om du inte vill ägna dig åt skötsel av underlaget i trädgården gör du bäst i att lägga stenplattor då dessa kräver mindre skötsel än till exempel trätrall, som måste rengöras två gånger om året och ibland även oljas.
Välj utemöbler för umgänge
Planerar du att ha middagar eller luncher till bords utomhus krävs först och främst en stabil yta och ett underlag som passar för en större matgrupp. Investera i kvalitet som håller då billiga utemöbler snabbt blir dyra i längden om de ständigt går sönder eller måste bytas ut. Om möjligt, ta in dina utemöbler om vintern eller se till att de med enkelhet kan täckas över för att skyddas från väder och vind.
Vill du satsa på något mer avslappnat för drinkar och småprat, kanske soffor och en central eldstad passar bättre än en matgrupp med bord och stolar. Se alltid till att de dynor och kuddar du köper passar för utomhusbruk.
Har du en generös budget kan du prata med en hantverkare eller arkitekt som kan skapa en unik lösning för din trädgård, med fasta utemöbler som är mycket vädertåliga.
Tänk noga på värmelösningar, myggfångare och belysning för att göra det mesta av din nya sociala hörna i trädgården.
Börja med att få en överblick över tomten, skissa upp den på ett papper och skriv ner dess olika egenskaper. Till exempel kanske ena sidan är skuggig och den andra solig och blåsig med torr jord. Därefter är det bra att fundera över hur mycket tid du vill lägga på trädgårdsarbete, utifrån det kan du sedan se vilka växter, träd och buskar som passar dig. Inspireras även genom att besöka vackra trädgårdar, det finns stora trädgårdar att besöka i Sverige. Det kan även vara bra att anlita en trädgårdsarkitekt.
Ett avgränsat gräsbeväxt område, ofta med odlingar och prydnadsväxter.
Ett sätt är genom att skapa ”rum” med hjälp av spaljéer, häckar och buskar. Då känns trädgården oftast mer ombonad och inbjudande.
Förutom perenner, buskar och träd kan du även stenlägga delar av trädgården, grusa gångar eller bygga altaner.