Trädgårdsdesignerns 10 bästa tips för trädgården

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

BYGG.se fick chansen att prata med Linnea från Trädgårdsdesign online om nya trender i trädgården, samt fick även hennes 10 bästa tips för den som vill göra det mesta av sin trädgård.

Trender i trädgården 2020

Linnea berättar att vi tänker alltmer på naturen och hållbarhet vilket visar sig i trädgårdstrenderna 2020. Vi väljer oftare naturmaterial till våra trädgårdar och väljer att odla växter som gynnar fjärilar, bin och humlor. Vi odlar mer ätbart. Gräsmattan blir mindre och istället omvandlar vi en del av gräsmattan till äng eller planterar marktäckare och perenner som gynnar insekter.

Att odla sommarblommor är en trend där vi vill kunna plocka in och göra egna buketter.

Uterum, växthus, orangerier och pergolor blir alltmer populärt. Vi inreder dessa och nyttjar dem även utöver sommarens varma månader.

Växthus från Gardenstore

Linneas 10 bästa tips för trädgården:

1. Skapa struktur och rum i trädgården. Skapa rum med olika funktioner i trädgården med hjälp av exempelvis häckar, buskar, spaljéer och skärmar. Förutom väggar behöver trädgården tak i form av träd och golv i form av exempelvis gångar, gräsytor och hårdgjorda ytor. Struktur och rumslighet är viktigt för att trädgården ska kännas trivsam och harmonisk.  

2. Skapa balans mellan insyn och utblick. Rama in trädgården på ett sätt som skapar rätt balans mellan insyn och utblick för er som bor där. 

3. Planera för årets alla årstider. Planera in växter med prydnadsvärde för de olika årstiderna. Växter med vackra höstfärger, växter som vissnar vackert och har ett prydnadsvärde även höst och vinter, och växter som är gröna vintertid. Planera in lökar som blommar på våren och perenner som blommar sommartid t.ex. Särskilt viktigt är detta på entrésidan där du passerar varje dag året runt.

4. Skapa en välkomnande entré. Entrésidan innehåller ofta stora hårdgjorda ytor i form av bilinfart, entrégång och plats för soptunnor t.ex. För att skapa en inbjudande känsla är det viktigt att inte intrycket av de hårdgjorda ytorna blir för dominant. Därför är det viktigt att väga upp det hårda med växtlighet. Planera in växter för alla årstider. Sätt gärna vårlökar.

5. Anpassa gärna stilen på din trädgård efter husets stil och omgivningen.

Ett projekt av Trädgårdsdesign online

6. Planera vackra blickfång i trädgården som du ser inifrån huset. Sätt gärna belysning här.

7. Ha gärna flera uteplatser/sittplatser i trädgården. Då kan du välja mellan sol och skugga och du ser trädgården från olika håll. 

8. Använd marktäckare. Att använda marktäckare gör trädgården mer lättskött. Använd marktäckare i planteringar, i slänter eller på skuggiga platser där gräset växer dåligt. 

9. Skapa växtkompositioner med vackra blad. Välj växter med olika form och färg i bladen när du skapar en plantering. Bladen är minst lika viktiga som blommorna i en plantering.

10. Kontakta en trädgårdsdesigner om du vill ta hjälp med att skapa struktur, rumslighet och harmoni i trädgården och om du vill ha hjälp med växtval och växtkompositioner till din trädgård.

Vill du ha hjälp med din trädgård? Besök tradgardsdesignonline.se