ANNONS

Odla i växthus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~9 minuter

När du odlar i växthus förlänger du säsongen. Dels kan du starta tidigare under våren, dels kan växterna stå kvar längre in på hösten. Många grönsaker utvecklar dessutom en rikare och godare smak när de odlas under fuktigare och varmare förhållanden.

Fördelar med växthus

Det finns många fördelar med ett växthus. Det varma och skyddade klimatet gör bland annat att du slipper förkultivera. Det går bra att så direkt i markbädd, om du skulle vilja. Många gillar att plantera både örter, grönsaker, frukt och blommor i växthuset. Kanske drömmer du själv om att odla i växthus och håller på att titta på olika modeller?

Vanliga växthustyper

Ett nytt växthus kan kosta från några tusenlappar upp till 100 000 kronor eller ännu mer. För att du ska bli nöjd från början gäller det att komma fram till vilka behov och önskemål du har. Det finns dessutom olika sorters växthus, bland annat:

  • Tunnelväxthus. Billigare än växthus och enkla att montera.
  • Små växthus. Praktiskt för altaner eller när du endast vill odla en eller två växter, exempelvis tomater.
  • Stora växthus. Dyrare än andra alternativ men du får plats med många växter, odlingssäsongen blir lång och växtklimatet det bästa.
  • Balkongväxthus. Finns i många storlekar, från väldigt små med plats för en liten kruka till större på en till flera kvadratmeter.
  • Väggväxthus. Fördelen med den här typen är att växthuset drar nytta av väggens värme. Det är ett mindre växthus som tar mindre utrymme och passar bra överallt där det kan monteras mot en vägg, till exempel altaner och balkonger.

Tips!

Under sommarens varmaste dagar riskerar växthuset att bli väldigt hett. Persienner och speciella gardiner till taket är förhållandevis dyra. Ett bra knep är att istället täcka över takrutorna med fiberduk. Samma duk kan sedan användas på våren när du planterar ut tomater och gurka. Duken fungerar då som ett isolerande täcke.

Har du aldrig odlat i växthus är det ofta bra att välja ett billigare alternativ till att börja med. Tunnelväxthus är praktiskt eftersom du får i stort sett samma odlingsmöjligheter som med stora växthus och dessutom plats för större odlingar, till exempel potatis och kål. Små växthus är praktiska när du vill skydda enstaka växter och grönsaker som är extra krävande. Balkong- och väggväxthus passar bra när du har ont om utrymme och vill testa på odling i växthus. De är förhållandevis billiga och enkla att montera och börja använda.

Hitta en expert som kan bygga ditt växthus

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Det finns även flera valmöjligheter gällande rutorna i växthuset:

  • Glas. Det vanligaste alternativet. Släpper igenom mycket sol, är lätt att rengöra och bildar inte särskilt mycket kondens. Glas är å andra sidan ömtåligt och kan gå sönder. Ett växthus kan på vintern spricka på grund av tjälen (om växthuset rör sig).
  • Korrugerad plast. Billigaste alternativet men svårare att hålla rent. Efter några år blir materialet skörare.
  • Polykarbonat. Dyrare än de andra alternativen men väldigt tåligt och slitstarkt. Materialet släpper inte igenom lika mycket ljus som exempelvis glas.

Tips!

Många växthus har låg takhöjd. Vill du ha bekvämare arbetshöjd och få mer höjd kan du montera växthuset på en murad sockel. Då bevaras värmen också bättre och temperaturen blir jämnare.

Vill du ha ett stort växthus med klassiskt utseende kostar det därefter. Men visst finns det många fördelar. Du kan lättare styra klimatet och kan plantera även mer känsligare växter, till exempel apelsinträd eller andra citrusträd. Säsongen förlängs också mycket. I vissa växthus går det till och med att vinterodla. Ytterligare fördelar med växthusodling, oavsett vilken variant du väljer, är att problemen med skadedjur minskar, även om du fortfarande behöver ha koll. Sniglar hittar vanligtvis vägen in även i växthuset, men det finns bra knep. Du kan till exempel sätta upp koppartejp runt golvlisten. När snigeln får kontakt med metallen får den ström i sig och dör eller vänder.

Skyddande klimat

I växthuset skapas ett varmt och isolerat klimat för växter, men hur fungerar effekten egentligen?

  1. Solljus tar sig igenom glaset på växthuset.
  2. Växterna absorberar solljuset som sedan omvandlas till värme.
  3. Värmen hålls kvar längre.

Det finns en anledning till att växthus traditionellt sätt är tillverkade av just glas. Det beror på att solens strålar kan ta sig igenom glaset, men värmen sipprar inte ut lika lätt. Efter att växterna absorberat solstrålarnas energi omvandlas den till värmeenergi. Växthus har ofta flera öppningsbara fönster och dörrar, vilket beror på att värmen inte så lätt går igenom rutorna. Du behöver alltså öppna växthuset för att ventilera det och för att sval luft ska kunna ta sig in när växthuset blir för varmt.

Växthusets placering i trädgården är viktig för att tillräckligt med solenergi ska kunna ta sig in. I varmare och soligare länder riskerar växthusen att överhettas, en lösning där är att sätta upp vita gardiner i taket. Då reflekteras solens strålar. I Sverige har vi inte lika stora problem med det, utan här kan det i stället vara för lite sol. Men varma sommardagar kan växthuset ändå bli alldeles för varmt. Du kan behöva täcka fönstren för att växterna inte ska ta skada av den starka solen. Du kan täcka rutorna med tunna gardiner. Ett annat alternativ är att måla rutorna med så kallad skuggpasta, som dämpar ljusets. En bra riktlinje är att placera växthuset i söderläge, om möjligt. Finns det inte möjlighet till söderläge fungerar det ofta bra även i öst- eller sydöst. Många odlare ställer in portabla värmeelement för att justera temperaturen under hösten och vintern.

När du köper ett växthus är det viktigt att kontrollera hur många öppningsbara fönster det har. Helst ska vädringsfönster i växthus motsvara cirka 10 % av golvytan. Risken är annars att det blir för varmt i växthuset under sommaren. Få växter trivs i högre temperaturer än 30 grader. Det är också viktigt att kunna ventilera och omsätta luften, till exempel om det finns växter som ska pollineras. Då måste du öppna fönster för att släppa in fjärilar, bin och humlor

Odla i varmbänk

I ett växthus förlängs odlingssäsongen, men växter har ändå svårt att överleva den kalla vintern. Ett sätt att förlänga säsongen är genom att odla i varmbänk. Klimatet i bänken gör det möjligt att driva upp och skörda växter i upp till två månader tidigare. En varmbänk är helt enkelt en varm växtplats där själva jorden är uppvärmd. Istället för att använda elektriska värmeplattor skapas värmen helt naturligt med färsk gödsel och torr halm.

Så här bygger du en egen varmbänk:

  1. Välj ut en passande låda. Trots namnet är en varmbänk inte en bänk utan ett utrymme fyllt med en särskild gödselblandning. Gödselhögen ska ligga i något, exempelvis en pallkrage, en växttunnel eller inuti en ram av höbalar. Du kan också placera varmbänken i ett växthus, då passar det bra med exempelvis pallkragar som är placerade på lastpallar. Väljer du pallkragar är det lagom att ställa tre på höjden.
  2. Isolera lådan. Häfta fast byggplast inuti ramarna och isolera med 1,5 centimeters frigolit. Klä därefter in lådan med markduk.
  3. Blanda gödsel och halm. Använd färsk hästgödsel och minst lika mycket halm.
  4. Fyll lådan med gödselblandningen. Trampa till och packa gödsel- och halmblandningen lite lagom. Det gör att varmbänken inte bränner slut för snabbt.
  5. Vattna varmbänken. Häll på ordentligt med varmt vatten och täck över lådan med ett lock, ett par plankor eller en markduk. Efter ett par dagar börjar högen att kompostera och under själva processen bildas värme. Bara efter ett par dagar kan högen ha uppnått en temperatur på över 50 grader.
  6. Kontrollera temperaturen. Det är viktigt att kontrollera temperaturen varje dag för att veta när den börjar sjunka. Så fort temperaturen börjar dala är det dags att lägga ut ett lager jord högst upp. Det är den jorden du sedan ska så eller plantera i.
  7. Odla. När temperaturen börjat sjunka är det dags att plantera, det går bra att så eller plantera.

Genom att ständigt ha ett lock på varmbänken kan värmen bevaras i upp till 6 – 8 veckor. Kom ihåg att inte starta varmbänken för tidigt eftersom värmen endast alstras under en viss period. Lagom tid brukar vara i början av februari. Det är ingen vits med att anlägga en varmbänk under hösten och förvintern eftersom det är för få soltimmar under den här tiden på året.

När varmbänken är igång kan du börja plantera bland annat salladssorter och se fram emot skörd redan efter ett par veckor. Om du sår i varmbänk tidigt under februari, då det ofta kan vara minusgrader ute, är det viktigt att plantorna får mycket sol. Placeringen av varmbänken har alltså stor betydelse. Helst ska varmbänkens kortsidor vara placerade i öst och väst, då passerar solen på ett sätt som värmer upp jordytan.

Planera växthuset

Även om växterna är det viktigaste i ett växthus är det många andra saker som ska till för att du verkligen ska få ut så mycket som möjligt av det nya odlingsutrymmet. Med rätt typ av verktyg, förvaringsutrymmen och planteringsytor blir det både roligare och enklare att arbeta. Indraget vatten underlättar väldigt mycket, även om installationen kostar både tid och pengar. Utan tillgång till vatten blir det många vändor med vattenkannan. Finns det inte utrymme för ett uppställt bord kanske ett hopfällbart bord med tillhörande stol kan vara ett alternativ. Bordet blir en bekväm plats att arbeta på, till exempel när du ska förkultivera och plantera om växter. Andra viktiga saker i ett växthus är:

  • Belysning. Det kan behövas arbetsbelysning och även värmelampor. Vanliga lysrör kan fungera bra.
  • Hyllplan. För att utnyttja så mycket plats som möjligt och inte bara golvytan är det bra att sätta upp hyllor i växthuset. Var noggrann med att se till att solljuset når alla hyllplan.
  • Spaljéer. Användbart när du ska odla tomater, gurkor och andra växter som växer mycket på höjden.
  • Gardiner. Under sommarens varmaste dagar är det viktigt att kunna skugga växthuset, annars kan det bli långt över 30 grader. Gardiner kan vara förhållandevis dyra, men det fungerar lika bra att lägga ut en fiberduk som solskydd i växthus. Du kan även måla fönstren med skuggpasta.
  • Planteringslådor. Det kan vara bra att varva större pallkragar eller marklådor med mindre krukor och kärl.
  • Förvaringskrokar. Det är bekvämt att kunna förvara alla viktiga redskap och verktyg i växthuset, till exempel genom att hänga upp dem på en vägg.

Köp din växthus här

skånska byggvaror
Byggvaror på nätet och i butik.
Till hemsidan
Visa Mastercard
hemfint
Byggvaruhus på nätet till låga priser.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det finns nästan inga gränser för vad du kan odla, med undantag för riktigt höga och stora växter och träd. Växter som trivs bra och som är enkla att odla i växthus är bland annat paprika, citrusfrukter, gurka, tomater, basilika och jordgubbar.

Det finns allt från små väggfasta växthus till stora, exklusiva växthus med många finesser och funktioner. Stommen brukar vara i trä eller aluminium – aluminium ser lite modernare ut medan trä ger ett mer traditionellt intryck. Väggarna och taket kan vara i plast eller glas. Plast är billigare än glas. Det är ofta plånboken som styr samt hur växthuset ska användas och var det ska placeras.

Solstrålarna går igenom taket på växthuset som sedan absorberas av växterna. Efter att solenergin absorberats omvandlas den till värmeenergi. Eftersom värmen inte tar sig ut lika lätt bildas ett varmt och skyddande klimat.

De enklaste och billigaste kostar från ett par tusenlappar och de största och mest exklusiva kan kosta flera hundra tusen kronor.

Genom attefallsreglerna kan du bygga ett fristående växthus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov (dock behövs en bygganmälan till kommunen).

Ett vanligt misstag är att köpa ett för litet växthus. Om du har råd och vill kunna odla i större utsträckning är det värt att satsa på en större modell än de allra minsta. Det kräver förstås att du har tillräckligt stor plats att ställa det på. Om du har en liten trädgård eller bor i lägenhet med balkong finns det växthus i många olika storlekar och utföranden som kan passa. Om du inte bara vill odla utan även umgås i växthuset bör det vara minst 15 kvadratmeter.

Växthuset ska inte stå i skuggan av andra byggnader utan på så fri mark som möjligt. Däremot är det sällan bra att växthuset står rakt i solen heller, eftersom det kan skada växterna. Rektangulära växthus placeras allra helst med taknocken från väst till öst. Står det något träd i närheten kan det faktiskt vara bra eftersom nedfallna löv fungerar som solskydd.

Relaterade artiklar