ANNONS

Fräs bort stubbar – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Stubbar i trädgården kan medföra en del problem. De är nämligen ett perfekt hem för termiter, myror och andra skadedjur som senare riskerar att flytta från stubben till huset. Det finns olika metoder att ta bort stubbar – här får du lära dig hur du fräser bort stubbar – steg för steg.

Problem med stubbar

Förutom att stubbar kan dra till sig en del skadedjur finns det även andra problem med att låta dem stå kvar. De kan till exempel skjuta nya skott, vilket kan leda till att nya träd planteras. Rotskotten stör många gånger den omgivande vegetationen eftersom de stjäl näring från gräsmattan.

Olika metoder

Det finns olika metoder för att ta bort stubbar varav de vanligaste är: stubbfräsning och uppgrävning av stubben. Tidigare var det vanligast att man grävde bort hela stubben, ett mycket slitsamt och stort arbete eftersom trädens rotsystem är ganska stora. När man gräver bort stubbar förändras en betydligt större del av den omgivande marken än när man fräser bort stubben.

Vid stubbfräsning använder man en särskild maskin med en roterande stålskiva med vassa tänder – ett skärhuvud. När maskinen är igång roterar skivan samtidigt som den trycks mot stubben, vilket resulterar i att skärhuvudet flisar sönder stubben. Metoden går förhållandevis snabbt och kvar blir en hög av flisor och spån som kan användas som biobränsle. Om du klarar av att använda maskinen kan du själv hyra en stubbfräs för cirka 1 500 kronor per dag. Anlitar du ett företag för stubbfräsning ligger kostnaden från cirka 1 200 kronor per stubbe (kostnaden varierar en del beroende på stubben storlek och var i landet du bor).

En annan metod är att ruttna bort stubben, det kan du göra genom att först borra hål i stubben, sedan häller du kaliumnitrat (ett slags salt som bland annat används i konstgödsel) i hålen. Därefter häller du i varmt vatten i hålen så att det blandas med kaliumnitratet. Sedan får stubben absorbera det i cirka sex veckor. Därefter bör stubben blivit mjuk, vilket gör den enklare att hacka bort.

Fräs bort stubben själv

Först och främst behöver du hyra en stubbfräs. Det är en mycket kraftfull maskin och du behöver använda skyddsutrustning, men oroa dig inte – det är inte svårt. De maskiner som hyrs ut till privatpersoner går antingen på hjul eller larvfötter och väger mellan 100 och 150 kilo. Så fort maskinen är startad och kommer i kontakt med stubben kommer det börja flyga flisor, jord och grus överallt. Därför är det viktigt att du parkerar bilar en bra bit bort (gärna inuti garaget) samt täcker över allt som kan tänkas ta skada av att grus sprätter. Har du ett växthus i närheten är det bra att täcka över det med mattor.

Säkerhetsutrustning!

Du behöver ha en hjälm med skyddsvisir eller skyddsglasögon, hörselkåpor, skyddsskor och handskar. Använd helst långärmade byxor och tröja.

Förberedelser

  1. Ta bort lös jord. Ta endast bort den lösa jorden högst upp, du ska alltså inte gräva bort jord runt stubben eftersom stubbfräsen klarar av att köra i det.
  2. Såga eventuellt stubben. Om stubben är väldigt hög måste du först såga ner den med en motorsåg. Stubbfräsen kan endast köras över stubbar på högst 15 centimeter.
  3. Kontrollera bensin. Se till att stubbfräsen har bensin och startar utan problem.

Dags att fräsa

  1. Tryck in säkerhetsgreppet. Maskinen ser ungefär ut som en stor gräsklippare. På handtaget finns ett säkerhetsgrepp som måste vara intryckt samtidigt som du drar igång motorn. När motorn gått en stund och är varm stänger du av choken.
  2. Gå fram till stubben. Rulla fram den startade maskinen till stubben och starta igång klingan genom att dra på gasen litegrann.
  3. Lås hjulet. Dra i handbromsen för att hjulet ska bromsas. Fördelen med att låsa ett av hjulen är att du sedan kan föra stubbfräsen i en pendlade rörelse.
  4. Gasa på. Dra på gasen ordentligt och börja långsamt föra ner klingan i stubben. Rör klingan som en pendel – långsamt och metodiskt. Klingan flisar ner sig i stubben några millimeter åt gången. Börja med att fräsa ytan långsamt, att fräsa djupt gör du senare.
  5. Lösgör handbromsen. Ju längre ner i stubben du kommer, desto mer lösgör du handbromsen för att kunna flytta fram maskinen lite. Sedan drar du åt bromsen på nytt.
  6. Fräs djupare. När du fräst bort hela stubben så du hamnat i marknivå är det dags att fräsa rötterna. Flytta stubbfräsen och börja fräsa djupare. Försök undvika att fräsa i jorden eftersom småsten och grus kommer göra klingans tänder slöa snabbt.
  7. Packa jorden. När du är färdig kommer det vara ett hål och massor av flis och spån, försök fördela det där hålet är och gå omkring ovanpå för att packa jorden. Upprepa om jorden sjunker ihop tills den känns fast och stabil.

Vanliga frågor och svar

Det är bra att ta bort stubbar eftersom de lockar till sig skadedjur som termiter och myror. De kan även riskera att skjuta nya skott, vilka stjäl näring från omgivande växter.

Ja, det får du.

Från cirka 1 200 kronor om du anlitar ett företag. Du kan själv hyra en stubbfräs för cirka 1 500 kronor per dag (då hinner du fräsa flera stubbar).

Det är inte bra att låta stubbar stå kvar eftersom de lockar till sig skadedjur. Dessutom kan de skjuta nya skott, vilka tar näring från gräsmattan.

Relaterade artiklar