Innehåll i denna artikel
Tydlighet
För att hantverkaren ska kunna ge dig en så specificerad och tydlig offert som möjligt måste underlaget, alltså din uppdragsbeskrivning, vara så noggrann och tydlig som möjligt. Om du vill kunna jämföra offerter är det även viktigt att du skickar samma beskrivning till alla hantverkare. Skriv ner exakt vad du vill göra och få även med detaljer som:
- Vilka material du vill använda. Kommer du själv stå för materialet eller vill du att hantverkaren gör det? En del hantverkare är vana att arbeta med vissa typer av material och har även förmånliga materialrabatter, vilka kan vara värda att utnyttja. Det viktiga är att ni är tydliga med vad som gäller.
- När arbetet ska utföras. Skriv ner vilket datum du önskar att uppdraget ska påbörjas och avslutas.
- Vilket resultat du vill uppnå. Det går bra att bifoga bilder i underlaget.
- Relevant information. Finns det något hantverkaren behöver känna till gällande objektet?
- Fråga om städning och resor. Det kan vara lätt att glömma bort byggstädningen när du skriver offertförfrågan, men du gör rätt i att fråga om den ingår. Även om resor ingår eller om den kostnaden tillkommer.
ROT-avdrag och moms
När du får tillbaka en offert ska det helst stå angivet om priset inkluderar eller exkluderar moms. Om det inte framgår kan du utgå från att priset inkluderar moms, dock är det allra bäst att klargöra det så att du undviker missförstånd.
När du betalar för renoveringar kan du använda dig av ROT-avdraget, vilket ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (per person och år). Vissa hantverkare presenterar priset efter att ROT-avdraget är gjort, kom i så fall ihåg att kontrollera att du verkligen har möjlighet till avdraget och inte förbrukat årets kvot. Det ska framkomma i offerten att ROT-avdraget ingår.
Pris – fast eller löpande
Du kommer överens om hur betalningen ska ske med den hantverkare du väljer, till exempel kan du betala löpande eller vid ett tillfälle när arbetet är färdigt:
- Fast pris. Ett fast pris innebär att du och hantverkaren redan från början avtalat om vad tjänsten kommer kosta. Priset får som mest överstigas med 15 %.
- Löpande pris. Ett löpande pris innebär att du betalar ett timpris för de antal timmar som hantverkaren arbetar.
Bägge betalningsalternativ har sina för- och nackdelar och kan vara bra vid olika typer av projekt. Vid stora byggnadsprojekt kan det vara bra med ett löpande pris. Då betalar du efter varje avslutat delmoment. Samtidigt kan det vara skönt att redan från början ha koll på kostnaderna, då kan fast pris vara bättre.
Vilken offert ska du välja?
När du får tillbaka offerterna ska du noggrant kontrollera vad priset avser. Precis som att du lämnat en noggrann uppdragsbeskrivning ska hantverkaren förstås också lämna en noggrann beskrivning av vad priset avser. Förmodligen bör offerterna ligga ganska jämnt i pris. Om en av de tre offerterna avviker kraftigt (mycket dyrare eller billigare) är det förmodligen något som inte stämmer.
En offert kanske är dyrare på grund av att hantverkaren själv står för materialet eller inte tar något extra för resor. Läs därför igenom allt noggrant och fråga om något är otydligt. När du accepterat en offert blir den juridiskt bindande.
Avtal
Efter att du och hantverkaren kommit överens ska ni skriva ett avtal. Här går man in på detaljnivå ännu mer och avtalar om fler saker, till exempel exakt tidsåtgång (start- och slutdatum), vad som händer om beställaren dröjer med betalning, eller om hantverkaren skulle vara sen med att slutföra uppdraget. Här kan du läsa mer om vad avtalet bör innehålla.
Vanliga frågor och svar
Nej, men det är bra att skicka ut offertförfrågan till cirka tre olika företag/hantverkare eftersom du får större möjlighet att välja ett bra pris och rätt person för jobbet.
Det betyder att priset är avtalat i förväg.
Det är upp till hantverkaren att bestämma – det ska förstås framkomma tydligt om de kostar. Vanligtvis är de gratis.
Ja, det går att förhandla om priset.