Jämför mäklare – öka oddsen för en lyckad försäljning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Det finns tusentals mäklare i Sverige och yrkesrollen är jämnt fördelad mellan män och kvinnor. Om du ska sälja din bostad finns det anledning att jämföra mäklare för att hitta en person som tillvaratar dina intressen på bästa sätt.

Säljstrategi

En sak som är viktigt att jämföra är mäklares säljstrategi. Fråga mäklaren om hur han eller hon tänker göra för att hitta köpare.

Erfarenhet

Mäklarens erfarenhet är mycket viktig att kontrollera eftersom en mäklare som endast sålt kontorsfastigheter till företag kanske inte har lika bra kännedom om försäljning av småhus. Det är ofta bra om mäklaren sålt bostäder i närliggande eller i samma område som din bostad och samma typ av bostäder. Det ger dig en bättre möjlighet att jämföra försäljningsresultat. Dessutom är chansen större att mäklaren redan har flera potentiella köpare i sitt kundregister.

Mäklararvode

Mäklararvodet är ofta en form av provision, mäklaren får exempelvis en viss procent av försäljningspriset i betalning. Du kan även komma överens med mäklaren om ett fast arvode. Det finns för- och nackdelar med olika typer av mäklararvode. Om mäklaren får en viss procent av försäljningspriset kan det vara positivt eftersom mäklaren får en bra motivation till att sälja bostaden till ett så högt pris som möjligt. Nackdelen kan vara att mäklararvodet till slut blir väldigt högt. Om du väljer fast arvode är fördelen att du vet exakt vad kostnaden kommer att bli. Samtidigt kanske mäklaren inte känner sig lika motiverad och pressad till att sälja till det absolut högsta försäljningspriset eftersom han eller hon ändå kommer få ut samma arvode.

Personkemi

Slutligen ska det förstås kännas bra mellan dig och mäklaren. Har ni bra personkemi? Verkar det som att mäklaren har ett stort intresse av att hjälpa dig sälja till ett så högt pris som möjligt? En bostadsförsäljning är en stor process där många olika delar ingår. Förutom att mäklaren ska hitta köpare, hålla i visningar och överse budgivningen, är det också bra om mäklaren kan ge tips och råd om styling, eventuella renoveringar som kan vara värdehöjande för bostaden och liknande.

Bra egenskaper hos mäklare

Hur mäklarens personlighet och utstrålning är kommer påverka försäljningen mycket. Det är till exempel viktigt att mäklaren kan hantera många typer av människor och att han eller hon har en förmåga att få potentiella köpare att känna sig trygga. Mäklaren bör även ha god kännedom om byggnadens konstruktion, området där bostaden finns och liknande. Mäklaren ska kunna ge bra svar till potentiella köpare som frågar om skicket av bostaden eller om området och kommunens framtidsplaner.

Frågor att ställa till mäklaren

Precis som när du jämför hantverkare är det lika viktigt att jämföra minst tre olika mäklare inför försäljningen. Skicka ut offertförfrågan där du specificerar allt om bostaden (skick, byggår, eventuella renoveringar och själva området). När du får tillbaka offerterna från de mäklare du vill jämföra kan du enkelt se priser, hur mäklaren tänker gällande säljstrategi och bilda dig en bättre uppfattning om hur mäklaren är som person. Om du hittar någon bostadsvisning som den intressante mäklaren håller, är det ett bra tillfälle att se mäklaren ”in action”. Några frågor som är bra att ställa till mäklarna som du jämför:

 • Hur länge har du jobbat som mäklare?
 • Hur stor erfarenhet har du av försäljningar i mitt område?
 • Har du sålt någon bostad i mitt område nyligen?
 • Hur mycket tar du betalt? Och hur tar du betalt (fast arvode eller provision?)
 • Har du redan potentiella köpare i ditt kundregister som skulle kunna vara intresserade av min bostad?
 • Kommer du hjälpa till med deklarationen av försäljningen?
 • Vad utmärker dig från andra mäklare?
 • Vilken säljstrategi använder du och hur fungerar den?
 • Till vilket pris värderar du min bostad och vilket utgångspris tror du är bra – varför?
 • Sköter du hela försäljningen själv eller har du en assistent som hjälper till? I så fall, vilka delar sköter du och vilka delar sköter assistenten?
 • Kan du förklara försäljningsprocessens olika steg?

Vanliga frågor och svar

Medellönen för mäklare i Sverige är 51 000 kronor i månaden.

Kontrollera mäklarens säljstrategi, erfarenhet och mäklararvode. Det är viktigt att jämföra minst tre olika mäklare och prata gärna med dem i telefon eller boka ett möte för att se om er personkemi stämmer.

Mäklare bör vara hungriga på att sälja och samtidigt vara socialt begåvade. Det är viktigt att mäklaren klarar av att hantera många typer av potentiella köpare samt att han eller hon kan besvara frågor på ett bra sätt som inger trygghet.

Det varierar en del beroende på mäklare, men det är vanligt att mäklaren tar 3 – 4 % av försäljningspriset.

Relaterade artiklar