ANNONS

Odla i pallkrage – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~10 minuter

Det är enkelt, praktiskt och bekvämt att odla i pallkrage. Den höga träramen erbjuder en skyddande växtmiljö till skillnad från friland där odlingen är mer utsatt för ogrästillväxt och skadedjur.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är en vikbar träram som ursprungligen tillverkades för förvaring, paketering och transport av produkter. Det enda som skiljer en pallkrage från en vanlig trälåda är att pallkragen är hopvikbar och saknar botten. Själva namnet kommer från att träramen vanligtvis ställs uppepå en lastpall. Men i odlingssammanhang är pallkragen perfekt som den är eftersom du då kan plantera ner i jorden och inte ha ett stängt golv i lådan.

Lättodlat i pallkrage

Pallkragar finns att få i många storlekar och med olika höjd på träramen. För växter som kräver ett större odlingsdjup väljer du helt enkelt en pallkrage med högre ram. Även om det är vanligast att odla grönsaker i pallkrage går det egentligen att odla det mesta.

Tips!

Genom att ta bort en långsida på pallkragen kan du skapa triangelformade lådor, något som blir effektfullt i trädgården.

Exempel på vad som kan odlas i pallkrage:

  • Bär. Jordgubbar, blåbär och uppstammade bärbuskar av vinbär och krusbär trivs alla i pallkragen. I en större låda kan du odla både vinbärsbuskar och jordgubbar eftersom det finns gott om utrymme runt vinbärens rötter. En fördel med att odla jordgubbar är att de inte blir lika jordiga som vid markodling. Blåbärsodling i pallkrage fungerar utmärkt men här behöver jorden regelbundet förbättras med ny torv (för att sänka pH-värdet i jorden).
  • Grönsaker. Potatis, squash och sockerärtor är perfekta grönsaker att odla i pallkrage. De är lättskötta och ger stora skördar. Potatis kräver dock ett större jorddjup eftersom rötterna sträcker sig långt ner. Det ökar enkelt odlingsdjupet genom att ställa tre pallkragar ovanpå varandra. Sallat passar också bra i pallrage. Det finns många typer av lättodlade sorter.
  • Örter. Plantera dina favoritörter och skapa en egen köksträdgård i pallkragar. Nyp bort blommorna på gräslök och andra örter eftersom smaken försämras när växterna går i blom. Det är dock inte fel att låta någon av plantorna gå i blom, då lockar de till sig fjärilar, bin och andra nyttodjur. Sätt fröna runt maj till juni när risken för frost är över. Många örter är tåliga och står sig över vintern. För att undvika att de dör på grund av frost kan du sticka ner granruskor runt pallkragen som ett frostskydd. Det finns även lock till pallkragar som skyddar odlingarna mot snö. Du kan till och med vinterså bladgrönsaker och rotfrukter, vilket ger tidig skörd. Örter som trivs bra i pallkrage är bland annat gräslök, dill, oregano, salvia och dragon.
  • Bladgrönt. Pak Choi, ruccola, mangold och bladspenat är några exempel på bladgrönsaker som passar bra att odla i pallkragar. Det är bra att så bladgrönt i omgångar (gärna med ett par veckors mellanrum) fram till augusti. Då kommer du kunna skörda en bra bit in på hösten.
  • Blommor. Förutom att det är vackert med prunkande blomsterrabatter finns det även andra fördelar med att du plantera blommor i pallkragar. Blommorna drar nämligen till sig pollinerande insekter, vilket är gynnsamt för alla odlingar. Trevliga och lättskötta sommarblommor som trivs i pallkrage är tagetes, ringblomma, blåklint, solros, luktärt och rudbeckia, men det finns så klart många fler.

Eftersom pallkragen består av en hög träram som skyddar jorden, kan du börja med odlingarna något tidigare än om du odlar i frimark. Du ska förstås följa anvisningarna på fröpåsarna, men i regel går det bra att komma igång lite tidigare. Du kan också förså plantorna inomhus, om du vill komma igång ännu tidigare på våren.

Material och verktyg

  • Spade (för att gräva upp grässvålen)
  • Pallkragar
  • Marktäckväv eller barkduk
  • Kartong
  • Planteringsjord
  • Gödsel

Tips!

Den stora fördelen med att gräva upp gräsmattan och ställa pallkragen direkt på marken är att rötterna i odlingen får större chans att söka sig djupare ner i jorden. Där finns det gott om näring och vatten.

Så kommer du igång

  1. Välj storlek på pallkrage. Beroende på vad du ska odla kan du använda pallkragar i olika höjd. För växter med små rotsystem, exempelvis sallat och ärtor, räcker det med en pallkrage. Ska du däremot sätta potatis eller morötter, med djupare och större rotsystem, kan du använda dubbla kragar eller tre stycken som du staplar ovanpå varandra. Du kan stapla i princip hur många kragar du vill. En fördel med högre pallkragar är att arbetshöjden blir mer ergonomisk. Kragarna klickar enkelt i varandra.
  2. Gräv bort grässvålen. Det går att ställa pallkragen direkt på gräsmattan men fördelen med att gräva bort grässvålen är att du förhindrar att ogräs tar sig upp i odlingen. När du grävt upp grässvålen ska den läggas uppochned, rötterna uppåt alltså.  Det förhindrar att gräset växer upp på nytt. Vill du inte gräva i gräsmattan kan du istället lägga ett lager kartong eller tidningar i lådans botten, innan du häller på jord och gödsel.
  3. Lägg ut marktäckväv. Täckväv är inget måste men om du ska ställa pallkragen där det växer mycket ogräs kan du täcka botten med marktäckväv för att förhindra att ogräset tar sig upp i odlingen.
  4. Bottna med växtrester. När du fått pallkragen på plats är det dags att grunda bottnen med växtrester och löv, de utgör en bra och näringsrik bas för odlingen.
  5. Fyll på med jord. Nu är det dags att hälla på jorden. En vanlig pall rymmer cirka 200 liter jord. Blanda gärna jorden med lite komposterad hästgödsel eller kogödsel (ungefär en fjärdedel gödsel).
  6. Vattna. När pallkragen är fylld med jord är det dags att vattna jorden, det ska du göra innan du börjar så.
  7. Så frön. När det är runt fem grader varmt i jorden kan du börja så, men vissa växter kräver högre temperatur, så följ anvisningarna på fröpåsen. Kom ihåg att hålla sådden fuktig genom att regelbundet vattna. Täck gärna över sådden med fiberväv. Den ger ett lite varmare klimat och skyddar också de späda plantorna från skadedjur. Vänta med att gödselvattna tills plantorna har kommit upp ur jorden minst ett par centimeter.

Bra att veta!

I en pallkrage är jordmassan begränsad, till skillnad från friland där växterna ständigt har tillgång till ny jord. Det innebär att det är extra viktigt att tillsätta näring till dina odlingar. Ett tips är att köpa flytande näring, den blandas enkelt med vatten.

Pallkragar är tillverkade av trä, vilket är ett organiskt material som bryts ned med tiden. Med andra ord är kragar inte någon permanent trädgårdslösning. Trots det håller de förvånansvärt länge (3 – 5 år) och det finns även knep för att öka livslängden. Genom att täcka insidan av kragarna med plast (exempelvis svarta sopsäckar) som häftas fast, hindras jorden från att komma i kontakt med träet och det murknar därmed inte lika fort.

Pallkrage på altan och balkong

Alla har inte tillgång till en stor trädgård, men om du har balkong eller altan kan enkelt skapa en trädgårdsodling där med hjälp av pallkragar. Eftersom pallkragar inte har någon botten behöver du ställa kragen på något, exempelvis en vanlig lastpall. Ett tips är att först montera på hjul på lastpallen, då är det enkelt att rulla undan odlingslådan när du ska städa och för att ställa växterna i solljus (alternativt ta in lådan under vintern).

Passande växter till balkongen

  • Potatis. Potatis är svenskarnas favoritknöl och den används till många maträtter. Det finns dessutom många olika sorters potatis att odla. Väljer du att sätta förgroddad potatis kan du se fram emot skörd redan efter åtta veckor. Direktsatt potatis ger skörd efter 10 – 12 veckor. Innan du ska odla potatis i pallkrage behöver de förgros. Du kan använda en tom äggkartong eller en bricka. Lägg sedan ut potatisarna på den och häll över ett tunt lager jord. Efter ett par veckor har potatisarna fått groddar och de är redo att sättas ner i pallkragen. Kom ihåg att jorden i pallkragen ska hålla minst åtta grader för att potatisen ska trivas. Potatisarna behöver ganska mycket plats att växa så se till att det finns utrymme mellan varje planta.
  • Smultron och jordgubbar. Jordgubbsplantor ska du helst plantera under juli och augusti, då har de gott om tid på sig att växa till sig under sensommaren. Vanligtvis ger de full skörd redan sommaren därpå. Bor du i norra Sverige är det bra att sätta plantorna i början av juli så att de verkligen hinner växa färdigt innan hösten kommer. Plantorna ska sättas med 25 centimeter från varandra. 
  • Blåbär och lingon. Bärbuskar som växer blir stora och yviga. Blåbär trivs bäst i mager och sur jord, till exempel i ogödslad torv eller rhododendronjord.
  • Mindre träd. Ett litet balkongträd skänker inte bara skugga utan ger även välbehövd grönska, särskilt om du bor inne i stan. För att trädet ska trivas ska det vare sig vara för litet eller för stort. Det är viktigt att trädkronan kan sträcka sig över balkongräcket för att få tillräckligt med solljus. Det finns många olika trädsorter, både sådana som måste ha mycket sol och sådana som trivs i skuggigare lägen. Exempel på träd som brukar trivas på balkonger är dvärgsyrén, pärlrönn och klotkörsbär. Det finns särskild balkongjord som brukar fungera bra när du planterar träd i pallkrage. Den håller fukten bättre än vanlig planteringsjord.

Bra att veta!

Beroende på balkongens eller altanens läge passar olika typer av växter. Ligger uteplatsen i väst eller öst har du både skugga och sol, här fungerar de flesta typer av odlingar. Ska du odla bär, frukt och tomater är det bättre om det är söderläge. Norrläge kan vara knepigare men det finns växter som trivs även där, till exempel bladgrönsaker och kål.

Tillbehör till pallkragar

Du kan underlätta och utöka pallkragsodlingen genom att använda olika slags tillbehör.

  • Växthus till pallkrage. Det finns särskilda växthus som passar måtten på standardpallkragar. Växthuset skyddar odlingen mot rådjur och fåglar samtidigt som odlingssäsongen förlängs. Det är praktiskt för ömtåligare växter som du vill kunna skydda mot regn och hård vind. Inuti växthuset bildas ett mikroklimat och temperaturen blir något högre. Kom ihåg att öppna växthusets takfönster (om det finns) under varmare sommardagar, annars kan det bli alltför varmt inuti.
  • Odlingstunnel till pallkrage. Odlingstunnlar fungerar lite som växthus men finns att köpa i många olika material med olika egenskaper. Täckmaterial som plast skapar ett varmare klimat för odlingen samtidigt som växterna skyddas mot vind och regn. Väljer du istället en odlingstunnel i fiberduk blir klimatet jämnare men här släpps samtidigt regnvatten igenom. Behöver odlingen mer skugga? Skuggande nättunnlar är också en populär variant som dessutom skyddar mot oinbjudna gäster, som kålfjärilslarver och jordloppor.
  • Lock till pallkrage. Ett effektivt sätt att hålla rådjur, harar och andra djur borta från planteringarna är att använda ett särskilt lock. Locket skapar även ett varmare klimat och kan användas som ett snöskydd under vintern.
  • Spaljé till pallkrage. Spaljéer är bra när du odlar klängväxter och höga buskar. Vill du skapa organiska rum i trädgården (eller ett vackert insynsskydd till balkongen) kan du även plantera passande växter som får klättra upp på spaljén från pallkragen. Några tips på fina klätterväxter är klätterhortensia, murgröna, sidenklematis, pipranka och klätterros.

Vanliga frågor och svar

I en pallkrage med måtten 120 x 80 x 19 centimeter ryms cirka 240 liter jord.

Du kan odla det mesta, det beror snarare på vilket läge trädgården eller balkongen ligger i. Till exempel fungerar det väldigt bra att sätta potatis och kål, plantera jordgubbsplantor och blåbär samt så smakrika örter i pallkragar. Pallkragar består av skyddande ramar som behåller jordens värme längre, vilket förlänger odlingssäsongen.

Det beror på hur stor pallkragen är och hur mycket planteringsjord som får plats. Hur mycket gödsel som behövs beror även på vilken typ av växt du planterat. Vissa odlingar kräver mer näring än andra. En vanlig rekommendation är att blanda ut jorden med en fjärdedel gödsel. Det finns flera typer av gödsel, bland annat höns- och kogödsel. Hönsgödsel passar till kål, squash och vitlök medan kogödsel fungerar bättre till bladgrönsaker, dill och rotfrukter. Om du kan få tag på hästgödsel kan du med fördel använda det och mer än en fjärdedel.

Nej, den ställs direkt på gräsmattan. Det kan dock vara bra att gräva bort grässvålen och lägga tillbaka den uppochned, då växer det inte upp gräs och ogräs i odlingen. Om du ska plantera i pallkrage på exempelvis balkongen eller altanen behöver du ställa kragen på något, till exempel på en lastpall.

Relaterade artiklar