ANNONS

Lägga fiskbensparkett – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Fiskbensparkett är ett tidlöst och vackert golv som andas exklusivitet. Det kan slipas flera gånger under sin livstid. Här får du lära dig mer om fiskbensparkett och hur du lägger den själv.

Fiskbensparkett – ett mönstrat parkettgolv

Fiskbensparkett kallas ett parkettgolv som läggs i ett sicksackmönster, eftersom det påminner om fiskben. Fiskbensparkett tros vara det första parkettmönstret som utvecklades i Europa. Fiskben är alltså själva mönstret i parkettgolvet. Men vad är då parkett?

Parkettgolv är uppbyggt i flera lager där det översta skiktet kallas för slitskikt. Det är det lagret som man går på och som utgör hela golvets färg och karaktär. Här väljer man ofta ett finare träslag som ek, bok eller lönn. De undre skikten tillverkas vanligtvis av ett robust men billigare träslag, som furu eller gran. Om du vill lägga fiskbensparkett kan du alltså välja bland flera olika träslag och färger. Till exempel känns en mörk fiskbensparkett mer traditionell än en ljus fiskbensparkett i vitlaserad ek.

Lägga fiskbensparkett själv

Det är inte helt enkelt att lägga mönstrad parkett själv, det tar både tid att lägga fiskbensparkett och kräver stor noggrannhet. Som tur är finns det idag fiskbensparkett som klickgolv, vilket underlättar golvläggningen en del.

Hur du lägger parkett beror på vilket underlag det är. Du kan exempelvis lägga fiskbensparkett på spånskiva, men om parketten läggs på ett befintligt trägolv är det viktigt att du kontrollerar att det ligger i lod. Använd en rätskiva för att upptäcka eventuella ojämnheter. Är de större än 3 millimeter måste de slipas ner och spacklas och sedan slipas igen, annars kommer golvet att svikta. Om du ska lägga fiskbensparkett på betong behöver du lägga ut en åldersbeständig plast för att fuktspärra golvet. Det gäller alla gjutna underlag. Kom ihåg att plasten ska skarvas med 500 millimeter och 50 millimeters uppvik mot väggar. Kontrollera i husets ritningar om golvet redan har en ingjuten ångspärr, i så fall ska du inte lägga på en åldersbeständig plast – det får endast finnas en ångspärr.

Så här lägger du fiskbensparkett

  1. Förbered underlaget. Se till att golvet är städat, helt och rent. Mät sedan golvets bredd och längd. Även om man kan lägga fiskparkett utan fris är det vanligare att man har en fris, det blir en snygg inramning i rummet. Den brukar läggas antingen 272 eller 340 millimeter ut från väggen. Mät utifrån väggen (använd tumstock) och markera 272 (eller 340) millimeter plus rörelsemån på cirka 8 millimeter. Det är enklast att använda en snörslå.
  2. Planera mönstret. Nu när du markerat ut frisen är det enkelt att markera mitten av golvet. Det är snyggt att planera mönstret så att du får någorlunda jämnt antal stavar på vardera sida av golvets mitt. Lägg ut stavar i ett sicksackmönster från frisens ena sida till den andra. Nu vet du hur många stavar som får plats.
  3. Sätt ihop ”plogar”. Den första raden, ”plogen”, ska nu läggas. Plogen är en rad med höger- och vänsterstavar. Kontrollera noggrant att stavarna överlappar varandra och sitter ihop på rätt sätt. Limma inte för mycket, håll dig till bredden på stavarna. Limmet appliceras mot undergolvet, inte mellan stavarna. Fortsätt lägga plograder tills du fyllt hela golvet (innanför frisen). När du lägger de sista stavarna som kommer att sticka ut lite utanför frisen, ska du vara försiktig med limmet. Limma hellre på golvet så att du inte får lim där frisen ska läggas. Låt limmet härda under natten.
  4. Markera frisen. Gör nu samma sak som när du markerade frisen, fast på parkettstavarna (de sticker ut på frisens område). De ska sedan kapas med sänksåg och styrskena så att du blir av med överskottet.
  5. Fräs en not. Nu ska du fräsa ur en not (skåra) i fiskbensmönstret. Frisen fogas samman med fiskbensparketten genom notenoch en fjäder (som man skjuter in i skåran). Använd ett notfrässtål till urfräsning.
  6. Lägg frisen. Det är enklast att börja i ett hörn och gå hela varvet runt. Hörnen på frisen geras i 45 graders vinkel.
  7. Lägg den yttre ramen. Utanför den smala frisen lägger du sedan en ram med raka stavar. I de yttre hörnen på den större ramen låter du stavarna överlappa varandra (se bild).

Listband till fiskbensparkett

Listbandet är den ram som läggs runt fiskbensmönstret. Frisen ligger utanför listbandet och består av vinkelrätt lagda stavar som går mellan vägg och listband.

Vad är bäst – fiskbensparkett i laminat eller äkta trä?

Kostnaden för att lägga fiskbensparkett beror på vilken typ av golv du väljer. Priset skiljer sig mycket beroende på om du exempelvis köper fiskbensparkett i ek eller i laminat. Ett klickgolv i laminat är betydligt billigare, men kommer inte hålla lika länge. När ytskiktet är slitet måste det bytas, det går inte att slipas. Lägger du däremot äkta ekparkett kan du slipa golvet en eller två gånger, vilket förlänger livslängden.

Har du ett golv i fiskbensparkett som är slitet kan du slipa det. Om du saknar du erfarenhet kan det dock vara bäst att anlita en professionell golvslipare. Det är nämligen svårare att slipa fiskbensparkett än ett massivt trägolv utan mönster. Det beror på att stavarna är placerade i olika riktningar, vilket kräver mer noggrannhet för att lyckas slipa längsmed träets fibrer.

Hitta en expert som kan lägga fiskbensparkett

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det blir oftast snyggast att lägga det i ljusets riktning. Men om rummet är smalt och avlångt brukar det kännas mest naturligt att lägga golvet i längdriktningen.

För en erfaren golvläggare tar det cirka en timme att lägga 1 – 2 m2 fiskbensparkett.

Ett parkettgolv med raka brädor kan du börja lägga längsmed ena väggen.

Cirka 1 500 – 1 700 kronor per m2 (arbete och material inräknat). Du kan utnyttja ROT-avdraget så får du 30 % på upp till 50 000 kronor.

Ja, du kan välja hur många kvadratmeter parkett du vill köpa. En kvadratmeter fiskbensparkett ger dig ett antal stavar som du exempelvis kan använda som lagningsdelar.

Relaterade artiklar